Over de vieze mondsmaak van Bart Jan Spruyt: een slokje spoelwater van ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper

Nieuws26 november 2021 Sjirk Kuijper
Sjirk Kuijper

Dominee Paul Visser heeft excuses aangeboden voor een preek, en Bart Jan Spruyt houdt daar een vieze mond aan over. Dat is logisch. In zijn maandelijkse column in het Nederlands Dagblad presenteerde Spruyt sneller dan wie dan ook een zeer welwillende uitleg van Vissers nadien veel beluisterde en besproken ‘Great Reset-preek’. Ook op de preekstoel moet je de feiten op orde hebben, erkent Spruyt, en ‘het is goed mogelijk om relativerend, zo niet wat lacherig, over die Great Reset te schrijven’. Maar luisteraars zitten in de kerk voor de geestelijke boodschap van een preek, en die was ‘behartigenswaardig’.

Spruyt heeft dus eerst zijn waardevolle, jarenlang gekoesterde vaste stek in het ND gebruikt om lezers van deze krant een preek aan te bevelen. Als de predikant zelf dan een tijdje later publiek excuses aanbiedt voor ‘pijn, verwarring of anderszins schade’ die zijn woorden hebben toegebracht - dan moet je als columnist je houding natuurlijk even herpakken. Spruyt doet dat door zich nogal slordig en onbesuisd te keren tegen degenen die hij ziet als aanzeggers van al dit pijnlijk ongemak: ‘journalisten van het Nederlands Dagblad’, die zich volgens hem ‘op Paul Visser hebben gestort’. Net als veel andere journalisten zijn we helaas vertrouwd met deze reflex, die internationaal bekend staat als ‘Shooting the Messenger’ (schieten op de boodschapper).

Ik heb meer dan eens abonnees moeten uitzwaaien omdat zij hondse, blaffende of bijterige zinnen uit Bart Jans column niet langer wensten te trotseren.

Als hoofdredacteur van de gewraakte ND-journalisten (én van onze columnist Spruyt) heb ik inmiddels uitvoerig met Bart Jan gesproken (‘Kun je met Sjirk ook kort telefoneren?’, vroeg hij daarna aan een collega): waar heb je het over, ontdek ons aan onze schuld?! En wat blijkt: Spruyt doelt op welgeteld twee interviews. Een gesprek van Daniël Gillissen met dominee Visser zelf, en een interview van Dick Schinkelshoek met directeur Sjaak van den Berg van de IZB, die ons de excuses namens Paul Visser bezorgde. Op een uitvoerige verantwoording die ik zelf heb geschreven over de vraag of het wel passend was, een preek te behandelen in de media, had Spruyt niks aan te merken.

In die verantwoording heb ik al uitgelegd dat het gesprek van Paul Visser met Daniël Gillissen juist door z’n scherpte zeer verhelderend was. Nog voordat de preek op YouTube zijn honderdduizenden had verslagen, bleek dat de bekende prediker bevangen was door aarzeling over dingen die hij nonchalant geformuleerd maar stellig geponeerd had. Hij nam al wat woorden terug, en distantieerde zich op voorhand van alle complotdenkers die zijn preek in de daaropvolgende dagen zouden verspreiden en bewieroken.

Na zijn ND-interview met Gillissen heeft ds. Visser nergens meer iets willen zeggen over zijn virale preek: niet in andere kranten of op een platform als CIP.nl, niet bij de televisie- en radioprogramma’s die hem uitnodigden, zelfs niet tijdens een studium generale aan Driestar Educatief waar hij onlangs sprak. Dus toen hij na vijf weken radiostilte via zijn IZB-collega’s een ootmoedige verklaring naar buiten bracht, was het gerechtvaardigd om aan IZB-directeur Sjaak van den Berg te vragen of deze aangeslagen prediker nog wel kan en wil doorgaan als trainer van zijn ambtgenoten. Zo’n vraag stel je niet als beschuldiging of als trap achterna, maar heel eenvoudig: namens het publiek, en met geen ander doel dan een antwoord te noteren. En het antwoord dat Sjaak van den Berg gaf, was inzichtgevend en leerzaam bovendien.

Het Reformatorisch Dagblad is de krant die tevens één van zijn vroegere werkgevers is, maar die hem nooit verrast en niks ‘spannends’ meer te bieden heeft.

Twee interviews dus, met Paul Visser zelf en met Sjaak van den Berg, diens vriend en werkgever tevens. Twee gesprekken waarin de vragen van onze kant bijdroegen aan de helderheid van de geïnterviewden - want dat is de opgave van een journalist. In de tussenliggende weken heeft CIP.nl zijn platform geopend voor ieder die een plasje wilde doen over Paul Visser en zijn preek. Als iets viral gaat, pikt een website die het moet hebben van religieuze clickbait daar graag zoveel mogelijk graantjes van mee. Dus over ds. Paul Visser en de Great Reset kan dit platform inmiddels een dossier vullen met preekbesprekingen in alle smaken, van afkeurend tot likkebaardend. Want een platform als CIP.nl ondervraagt en analyseert niet, maar ontvangt en geeft door.

Lang nadat bijvoorbeeld de gratis, snoeiharde kritiek van filosoof Cees Zweistra uit een KRO-NCRV-programma op CIP.nl werd doorgeplaatst (preek Paul Visser voorbeeld van modern complotdenken), liet ds. Paul Visser via de IZB zijn excuses distribueren. En omdat er al weken een beleefd interviewverzoek van het ND lag bij ds. Visser zelf én bij de IZB (journalistiek is namelijk ook: het onderhouden van relaties), werd dit communiqué en een verhelderend vraaggesprek met voorsprong aan het ND ‘gegund’.

Wat daarna gebeurde, was eerder naargeestig dan onsmakelijk. Een half-herkenbare CIP-medewerker (@petjuh88) schreef op zijn Twitter-account: ‘Het ND zou Paul Visser het liefst op het marktplein van Middelburg op het schavot zien staan.’ Zinspelen op publieke berechting, tribunalen, galgen: het is een huiveringwekkend populair gebruik, heden ten dage. Maar een journalistiek vraaggesprek heeft met dat alles niks te maken. Desalniettemin ontmoette @Petjuh88 op de twitters instemmend gemompel van @BartJanSpruyt, en zo was een nieuwe relatie geboren: CIP.nl nodigde Spruyt uit om iets te schrijven over ‘al het gedoe rond ds. Paul Visser’. En zijn stukje werd … een slordige recensie over de journalistiek van het Nederlands Dagblad. Bart Jan kan ‘niet in de ziel van ND-journalisten kijken’, schrijft hij (heb je het ons weleens gevraagd?). Maar naar zijn smaak ‘ontpopt de krant zich steeds meer als de grote criticaster van alles wat ‘refo’ is of daarnaar riekt’.

Redacteuren van het Nederlands Dagblad bedrijven christelijk betrokken, professionele journalistiek - met vallen en opstaan; alleen dat al verbindt ons met ds. Paul Visser!

Zoals ik al schreef: wij hebben over deze en andere indrukken inmiddels uitvoerig met elkaar gesproken, want ik laat me graag en onbevangen in de ziel kijken. Bart Jan is iemand die zelf geregeld zeer scherp waarneemt wat er scheef gaat in reformatorische (en andere) kerken. Dat kan hij in zijn ND-column onbevangen opschrijven, want onze krant is onbeschaamd christelijk en neemt geen blad voor de mond. Ik heb meer dan eens abonnees moeten uitzwaaien omdat zij hondse, blaffende of bijterige zinnen uit Bart Jans column niet langer wensten te trotseren.

Naast zijn column in het ND schrijft Spruyt nog maandelijks in het Reformatorisch Dagblad; daar verruilt hij zijn kritische pen voor een soepel en stichtelijk stijlregister. En als je met Spruyt over beide kranten spreekt, is hij even royaal met zijn lof voor het ND als met zijn kritiek op het RD. Dat is de krant die tevens één van zijn vroegere werkgevers is, maar die hem nooit verrast en niks ‘spannends’ meer te bieden heeft. Ook dat is begrijpelijk: omdat het RD vooral de saambinder wil zijn van een omlijnd volksdeel (de ‘gereformeerde gezindte’); het cement van een reformatorische zuil waar Spruyt enerzijds met huid en haar aan verbonden is, maar zich anderzijds voortdurend uit wil bevrijden. Die spanning - behoren tot een nauw begrensd volksdeel, en daar tegelijk vrij van willen zijn - projecteert Spruyt op zijn collega’s bij het ND - een krant waar veel reformatorisch gewortelde en nochtans vrije geesten het vak beoefenen. De journalistiek: een mooi beroep dat Spruyt zelf ooit heeft moeten prijsgeven nadat hij zijn onafhankelijkheid opgaf voor compromitterende betrokkenheid bij seculiere, rechts-politieke initiatieven.

Redacteuren van het Nederlands Dagblad bedrijven christelijk betrokken, professionele journalistiek - met vallen en opstaan; alleen dat al verbindt ons met ds. Paul Visser! En die betrokkenheid is breed: van evangelische gemeenten tot de rooms-katholieke kerk, van bevindelijke gezelschappen tot steile neo-calvinisten herkennen wij onze broeders en zusters in Christus. Dagelijks berichten we over het mooie, opbouwende, verbindende en liefdevolle wat de Geest van Christus in al die kerken en kringen teweegbrengt. Maar omdat journalistiek ons vak is - een ambt dat ons verplicht - stellen we ook vragen en analyseren we wat we waarnemen. Soms zijn die vragen en analyses ongemakkelijk of zelfs pijnlijk voor degenen die het betreft. Spitten is bukwerk, je wordt er vuil en bezweet van, en het is niet altijd dankbare arbeid. Maar we doen het niet uit een geest van zelfverheffing. Dus ook als we ruimhartig berichten over de excuses van een predikant die zich van zijn eerder gesignaleerde feilen bewust geworden is, zit daar geen geur van triomfantelijkheid aan - behalve misschien blijdschap over een herder en leraar die de kudde voorgaat in het belijden van onzorgvuldig gekozen woorden. Daar nemen we graag een voorbeeld aan, zo vaak als het onszelf in spreken en schrijven overkomt. De krant heeft voor correcties en rechtzettingen zelfs een vast format - terwijl de rectificatie van een preek vooralsnog een opmerkelijk nieuwsfeit is. Gek eigenlijk: worden er zo zelden fouten gemaakt op de preekstoel?

Sjirk Kuijper is hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. Bovenstaande column is een reactie op de column Excuses Paul Visser na eindtijdpreek zorgen voor vieze smaak in mijn mond van Bart Jan Spruyt.

Lees ook:

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Sieberen Voordewind
Column

In de evangelische beweging worden misstanden met de mantel der liefde bedekt

Het klinkt erg vroom om misstanden in de zo mooie evangelische wereld met 'de mantel der liefde' te bedekken. Maar juist daardoor is de kans groot dat misstanden doorgaan en er nog meer mensen innerlijk (ernstig) beschadigd raken. Ook door het niet e

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni