Paul Visser biedt excuses aan voor uitspraken over Great Reset: 'Ik verwerp iedere vorm van complotdenken'

Nieuws23 november 2021 Redactie
Paul Visser

Paul Visser heeft zijn excuses aangeboden voor de inmiddels veelbesproken preek waarin hij The Great Reset ter sprake bracht. In een verklaring, die door IZB-Areopagus naar buiten is gebracht, stelt Visser onder meer “iedere vorm van complotdenken te verwerpen”. Hij zegt verder “lering te trekken” uit wat er gebeurd is.

De verklaring is opgenomen in ‘Company of Preachers’, een maandelijkse uitgave van IZB-Areopagus. Visser is daar twee dagen per week in dienst om andere predikanten toe te rusten. Er wordt geschreven over een pijnlijke ervaring: ‘Hij deed een poging om de Bijbel uit te leggen, vanuit het verlangen om God en zijn gemeente in deze tijd te dienen, maar moest kort daarna vaststellen dat het tegendeel is bereikt.’

Speculatieve theorieën
De organisatie schrijft gesproken te hebben met Visser en geen moment getwijfeld te hebben over zijn intentie: ‘Paul wilde vanuit het visioen in Openbaring duiden hoe wij ons hebben te verhouden tot de wereld waarin we nu leven. Daarin ligt de overtuiging ten grondslag dat dit visioen ook in deze tijd zeggingskracht heeft. De machten en krachten die in Openbaring 13 worden ontmaskerd, werken vandaag nog steeds.’

'Waar mijn preek vormen van complot-denken in de kaart heeft gespeeld, betreur ik dat zeer en ik neem daar bij deze afstand van.' 

In de verklaring staat dat de preek aanleiding werd voor een ‘polariserende dynamiek rond ‘The Great Reset’ en allerlei complottheorieën’. Visser zelf trekt achteraf de conclusie dat zijn woorden daar debet aan zijn: ‘Ik besteedde te uitgebreid aandacht aan allerlei speculatieve theorieën, met een soms onzorgvuldige woordkeus, die ook leidde tot een ongelukkige verspreking (WHO/WEF). De preek voedde op bepaalde momenten sterker angst en verwarring, dan dat ze de gemeente plaatste in de vrijheid en de vreugde van het van-Christus-zijn.

‘Ik verwerp iedere vorm van complotdenken’, is Visser duidelijk. ‘Waar mijn preek vormen van complotdenken in de kaart heeft gespeeld, betreur ik dat zeer en ik neem daar bij deze afstand van. Als ik de suggestie heb gewekt dat we de ernst van COVID-19 kunnen bagatelliseren: dat was allerminst mijn bedoeling. Daarom bied ik mijn excuses aan, aan iedereen die deze preek pijn, verwarring of anderszins schade heeft berokkend. Ik trek er lering uit.’

The Great Reset
Visser kwam landelijk in het nieuws nadat hij begin oktober in Middelburg preekte over Openbaring 13 en The Great Reset noemde als mogelijke vervulling van de profetie die Johannes krijgt. Al snel gingen fragmenten uit zijn preek viral en werden ze grif gedeeld op social media. Bekende Nederlanders als Doutzen Kroes en Thierry Baudet deelden ook fragmenten uit de preek.

De eindtijdpreek van de predikant leidde tot veel kritiek. "Visser zegt eigenlijk: het zou weleens een complot kunnen zijn, en als complot vind ik het gevaarlijk. Daar gaat hij de mist in", stelde filosoof Cees Zweistra via CIP.nl. Theoloog Wim Dekker besprak de preek in de CIP Podcast en constateerde dat het eerste deel van Vissers toespraak “interessant was, maar het tweede deel verzandde in suggestief-retorisch preken”. Beluister de analyse van Dekker over de eindtijdpreek van Visser vanaf minuut 5:30

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Lees ook de column van Bart Jan Spruyt die hij schreef naar aanleiding van de excuses van Paul Visser: Excuses Paul Visser na eindtijdpreek zorgen voor vieze smaak in mijn mond.

Bekijk enkele reacties op de excuses van Paul Visser:

Bas Hengstmengel: Ah, het Nederlands Dagblad zet haar karaktermoord op Paul Visser voort...

Baron Harkonnen: Aah, de PKN heeft gebeld. Die loopt weer in het gelid.

Marc Zwemer: Onder druk wordt alles vloeibaar. Publieke rechtbank heeft z'n werk weer gedaan. Wellicht had een open discussie beter geweest. Nu hoeft ds. Visser zich niet meer te verdedigen en kan hij zich richten op de échte zaken.

Marijn Krooneman: Wat een zure krant (het Nederlands Dagblad, red.) is dit zeg...

Het lijkt wel religie, dat fanatisme waarmee theologen aandrongen op de bekering van ds. Visser en nu zijn wedergeboorte vieren.

Marlies van Hemert: Ik word er een beetje moe van hoe ook christenen steeds tegen elkaar doen. Ik heb de preek niet geluisterd, ben het waarschijnlijk ook niet met hem eens. Maar ben ook wel echt klaar met de christenen die vooraan staan om alles wat kritisch is weg te honen.

PvdWeetering: Ik begrijp de ophef onder christenen niet. Als je het er niet mee eens bent, of een andere theologische visie hebt, dan leg je zo'n preek toch naast je neer. Als je het er niet mee eens ben dan luister je toch niet!!

VoorbijgangerJan: Ikzelf heb het gevoel dat hij onder druk gezet is. Het is: of je baan verliezen of bakzeil halen. Ik veroordeel hem niet. Maar ik vind het erg jammer dat het nu ook al in de kerk zo ver gekomen is. Wat een tijd...

Daan Bernard: Het lijkt wel religie, dat fanatisme waarmee theologen aandrongen op de bekering van ds. Visser en nu zijn wedergeboorte vieren.

Ad de Boer: Als journalist heb ik sinds 1973 de ervaring opgedaan: Scherpe, kritische vragen, die ook leven bij luisteraars/kijkers/lezers, bieden de geïnterviewde een kans om scherpe, overtuigende antwoorden te geven, veel meer dan meepraat-vragen. Dit interview is er een bewijs van.

Anri van Toor: Als niet lid van het Nederland Dagblad ben ik blij met goede journalistieke vragen, dominees niet uitgezonderd; het zijn immers ook net mensen.
De hele commotie illustreert ook een ander, vaak onderbelicht, punt; we verwarren kritisch onderscheiden met een oordeel. De verzuilde tijd dat een krant spreekbuis was voor een kerkelijke stroming ligt gelukkig achter ons. En ja, elke krant heeft zijn kleur. Geen probleem, zolang ze er maar bewust van is.

Mooi nieuws. En geen verrassing voor iedereen die Paul Visser een beetje kent. Het moet hem slapeloze nachten hebben bezorgd.

Joost Röselaers: Voordeel van dominee zijn: je hebt elke zondag weer een kans om een beter verhaal te houden. Geldt trouwens breder voor elke fout die we maken maar dit gaat wel erg prekerig klinken.

Peter Jan van Veen: Ben bang dat de corona-ontkenners niet veel zullen doen met dit excuus. Trouwens, het interview stelde de juiste vragen. Helaas bleven de antwoorden toen nog achterwege. In ieder geval moedig van hem om publiekelijk terug te komen op een preek!

Rob Nijhoff: Ik was juist aangenaam verrast dat ook dit excuus van Paul Visser (die voor mij een rolmodel is) zo een podium krijgt. De dosering kritisch en/of steunend/voedend zal lastig zijn voor Nederlands Dagblad - al pleit ik voor onbeschroomde steun waar kan.

Nico Schipper: Mooi nieuws. En geen verrassing voor iedereen die Paul Visser een beetje kent. Het moet hem slapeloze nachten hebben bezorgd.

Peter Wolting: Waardering voor Paul Visser dat hij zo ruiterlijk excuses aanbiedt. Belangrijk!

Jan van Faassen: Walgelijk mannetje ben jij (gericht aan Daniël Gillissen, red.)… redacteur van het ND… nu weet ik weer waarom ik het niet meer lees… jij hebt hem in de complothoek gedrukt… heb je nu je zin… walgelijk interview…

Robert Plomp: Zeer onder de indruk van deze reflectie. Waardevol en knap.

Nathánaël Post: Volgens mij biedt hij geen excuses aan voor de preek, maar voor de omarming van eventuele complotten. Dat zijn twee verschillende dingen. Hij geeft ook aan dat hij iets te vaag bleef en dus wel iets duidelijker mocht zijn. Ik lees niets over een excuses voor de preek.

Marije Vermaas: Goed dat hij dit doet. Ik vind het wel moeilijk omdat ik dagelijks zie wat de uitwerking is van het bevestigen van complotdenkers. Ik ken christenen die nu op IC vechten voor hun leven voor wie vaccin verschil had kunnen maken. Het is goed voorzichtig te zijn in oordeel & preek, vooral als leider.

Onder druk wordt alles vloeibaar. Nu hoeft ds. Visser zich niet meer te verdedigen en kan hij zich richten op de échte zaken.

Carina Bergman: Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet lezen: 'ik verwerp iedere vorm van complotdenken'. Wat daaronder wordt verstaan wordt verder niet gespecificeerd. Ik denk dat bijna iedereen tegen complotdenken is, alleen zal iedereen verschillend denken wat er onder complotdenken valt...

Martin Jans: Toch ook mooi hoe deel zijn van een grotere (kerk)gemeenschap beschermt tegen radicalisering.

Gea: Wat een hetze om zijn preek. Luister gewoon hoe hij iedere zondag preekt. Kunnen veel predikanten nog van leren!

Daniël van Deutekom: En nu een definitie van "complotdenken" graag... Het lijkt alsof complotten niet meer voor kunnen komen. En dat terwijl onze geschiedenis vol zit met coupes, machtsovernames, etc. Dat zijn complotten. Dus wat bedoelen we met complotdenken? Komt belangenverstrengeling niet voor?

Christian Houmes: Van mij had excuses niet gehoeven ondanks dat ik wat moeite had met sommige uitspraken. Wel heel moedig van hem.

Fedde Pruiksmа: Leed is al geschied, complotdenkers hebben het massaal kunnen delen. Dom dom dom!

Cors Visser: Met alle begrip voor positie de IZB: liever geen excuses dan deze 'excuses'. Ze zijn halfslachtig (als het zo is overkomen), niet direct van hemzelf, hij wil zelf niet reageren en excuses niet gericht aan hen aan wie preek gericht was. #ongeloofwaardig

Kees van Atten: Krijgen gewoon werkende dominees nu de schuld….? Want gewone dominees worden in begeleidend IZB-verhaal bij de excuses maar even in de hoek gezet als braaf…

Ds. F. W. van der Rhee: Visser geeft (terecht!) fouten toe, maar laat ook wat staan van de preek. Dat lijkt me ook terecht. De preek zegt meer en gaat breder dan alleen dat wat de complotdenkers benzine heeft gegeven. 'Guilty bij association' past niet. Wat meer mededogen met ds. Visser is wel op z'n plek denk ik. Hij geeft eerlijk aan dat hij fouten heeft gemaakt en onzorgvuldig is geweest. Laten we leven van genade.

Ds. Matthijs Schuurman: Iedereen kan beter de preek beluisteren die Paul Visser een week later hield. Want dat was wél een goede preek. (The Great-Reset-preek heb ik bewust niet geluisterd)

Maaike E. Harmsen: Die 800.000 preekluisteraars die in verwarring zijn gebracht, krijgen die ook excuses? Of was de preek alleen bedoeld voor de predikanten die getraind worden om missionair te preken? Ik dacht dat (missonaire) preken bedoeld zijn voor luisteraars, niet collega’s.

Prof. dr. Arnold Huijgen: Met excuses is het net als met preken: je kunt ze overvragen als je er te veel van verwacht, maar je kunt ook dankbaar ontvangen wat ze inhouden. En ook interviews zijn net als preken: de een vindt ze te scherp, de ander niet. Conclusie: goed preken is belangrijk.

Ds. Arjan Berensen: Even los van de inhoud: de verklaring van IZB en Visser maakt in elk geval mij duidelijk dat dubbelrol ambtsdrager-werknemer (en daarmee ook kerkenraad-werkgever-gemeente) nadelen kent. Excuses in een interne mailing voor preek in lokale gemeente… Dat voelt enerzijds dapper en anderzijds ook weer niet. Leerzame les met het oog op komst hbo-pastor in de PKN en toekomst predikantschap. Centraal werkgeverschap of niet? Lastige keuzes.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je

Ds. J. IJsselstein
Nieuws

Ds. J. IJsselstein aanvaardt beroep GerGem Woerden

Ds. J. IJsselstein, predikant van de gereformeerde gemeente te Kapelle-Biezelinge, heeft het beroep aangenomen dat door de gemeente Woerden op hem was uitgebracht, laat Gergeminfo.nl weten. Woerden was vacant sinds het vertrek van ds. W. A. Zondag na

Jan Pieter Verweij
Column

Goed gezinsbeleid lijkt een ideologische blinde vlek te zijn

In het Nederlandse beleid wordt al jarenlang het individu centraal gesteld en lijkt het gezin er niet toe te doen. Tegelijkertijd zijn er volop zorgen over polarisatie, groeiend asociaal gedrag, een groeiend aantal (gok)verslaafden, dalend mentaal we

Meerartikelen

Tonnie van der Kooij
Levensverhaal

Tonnie van der Kooij (93) overleefde een Jappenkamp: "Zelfs in de moeilijkste tijd zorgt God voor je"

Afgelopen zondag was de 93-jarige Tonnie van der Kooij te zien in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze, samen met haar moeder, in een Jappenkamp opgesloten.

InSalvation
Nieuws

InSalvation viert slotakkoord in stijl door laatste cd met muzikale vrienden

Wat is een passend afscheid? Als je die vraag over InSalvation stelt, dan ligt het antwoord voor de hand. De band heeft altijd aanbidding op de eerste plaats gezet in haar bediening. En tijdens de achttien jaar dat ze actief was, haakten veel vriende

Banner of Truth-voorgangersconferentie
Verdieping

Banner of Truth-voorgangersconferentie wakkert de vlam van liefde tot God aan

‘Wat is de mens?’ Deze vraag uit Psalm 8 vormde dit jaar het thema van de Banner of Truth-voorgangersconferentie. Het hoeft niet te verwonderen dat voor dit thema is gekozen, want juist op dit gebied is er in onze tijd en maatschappij veel verwarring

Kom over en help
Nieuws

Beleef Oost-Europa tijdens jubileumdag Kom over en help

Op zaterdag 18 mei organiseert Kom over en help een jubileumdag ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de stichting. Op deze dag, die gehouden wordt op de Leger des Heils-locatie in Ede, kan jong en oud kennis maken met het werk van Kom over en

Willem Ouweneel
Boekfragment

Is Israël nu wel of niet het uitverkoren volk van God?

Aan de ene kant is er geen twijfel over dat God zijn verbond sluit met het gehele (etnische) volk Israël. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat elk Israëlitisch jongetje van acht dagen oud besneden wordt, of zijn ouders nu erg vroom zijn

Ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen kwam catechisant tegen: "Dominee, maakt u zich zorgen over ons?"

"Dominee, maakt u zich zorgen over ons?", die vraag werd tijdens Koningsdag door een catechisant aan ds. M. van Reenen gesteld. Dat vertelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een preek. De Urker predikant geeft aan dat hij zich niet specifie

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video vertelt Wilkin van de Kamp hoe Luther ontdekte dat gerechtigheid een geschenk is

"Dankzij Paulus ontdekt Luther dat hij in Christus niet rechtvaardig wordt gemaakt, maar rechtvaardig wordt verklaard. Gerechtigheid is een geschenk", aldus Wilkin van de Kamp. In de 52e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' behandelt de chr

Päivi Räsänen in GerGem
Video

Finse politica Räsänen spreekt GerGem-kerkgangers toe: "Vertel over Jezus"

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen is momenteel in Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Afgelopen zondag was ze te gast in d

Pakistan
Nieuws

50 moslims vallen christelijk gezin aan in Pakistan, politie weigert daders te arresteren

De Pakistaanse politie weigert moslims te arresteren die onlangs een christelijke boerenfamilie aanvielen in Pakistan. Dat meldt Morning Star News. Naar verluidt vielen circa vijftig gewapende moslims, onder leiding van lokale grootgrondbezitters, de

Doop
Positief nieuws

Bijna 1000 mensen gedoopt op Amerikaans strand: 'Er komt een golf van opwekking'

Tijdens een speciaal belegde doopdienst op het strand van Florida zijn onlangs 947 mensen gedoopt. Dat meldt CBN News. De massadoopdienst werd georganiseerd door de Grace Family Church in Tampa nadat twee weken eerder zo'n 1200 mensen tijdens een wed

Jezus-figuur
Nieuws

AI-plaatjes Jezusfiguren worden ingezet voor reclamedoeleinden

Op sociale media, met name op Facebook, duiken steeds meer bizarre afbeeldingen op waarop Jezusfiguren te zien zijn in allerlei vormen, variërend van maiskolven tot garnalen en zandsculpturen. Deze afbeeldingen worden gegenereerd door AI (kunstmatige

Jan-Willem Grievink
Podcast

Heb je huwelijksproblemen? Jan-Willem Grievink geeft advies

Echtscheiding is gevoelig én actueel thema in de christelijke wereld. Het onderwerp is actueel vanwege een 7-delige podcastserie van het Nederlands Dagblad. In Nederland gaan zo'n 26.000 echtparen per jaar uit elkaar. Onder christenen neemt het aanta