Cees Zweistra schreef een boek over complotdenkers - Beeld: Cees Zweistra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 november 2021 door Geerten van Breugel

Christelijke complotdenkers zijn volgens filosoof Cees Zweistra 'atheïstisch'

‘De elite houdt zich bezig met satanische rituelen.’ ‘De Volkskrant, NOS en NRC zijn de lange armen van de Illuminati.’ Het zijn zomaar wat complotten in de wereld die filosoof Cees Zweistra binnentrad toen hij het boek ‘Waarheidszoekers’ schreef. Maar, zo constateert hij tussen al die ongelooflijke theorieën door, er zijn overeenkomsten te vinden met gedachten die ook leven onder christenen.

Op flinke kritiek kon hij rekenen, toen Zweistra in de veelbekeken preek van ds. Paul Visser kenmerken van het moderne complotdenken ontwaarde en dat in een televisieprogramma toelichtte. Waar ‘m dat in zat? “Zijn insinuerende woorden. Dominee Visser nam geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen uitspraken. Hij zegt niet: ik weet dat het geen complot is, maar een visie van het World Economic Forum, een organisatie die overigens geen enkele politieke macht heeft. En als christen vertel ik jullie hoe je je hiertoe kan verhouden. Nee, Visser zegt eigenlijk: het zou weleens een complot kunnen zijn, en als complot vind ik het gevaarlijk. Daar gaat hij de mist in.” 

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek 'Waarheidszoekers' te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Complottheorieën?

Blijkbaar heeft de schrijver deze zelf geen Internet of mobiele telefoon en zit hij de hele dag in zijn eentje in zijn studeerkamertje de Volkskrant en NRC te lezen….

Anders had hij even naar de toespraak van Rutte voor de VN kunnen kijken en zelf kunnen vaststellen wat Rutte c.s. van plan zijn.

Daar is weinig fantasie voor nodig.
J
Het is een compleet uitgewoond begrip.

Het lijkt vooral ook te worden gebezigd door mensen die blijkbaar bang zijn om de realiteit van de actuele ontwikkelingen onder ogen te zien en krampachtig proberen de huidige ontwikkelingen als rationeel en logisch te duiden. Dat kun je merken doordat de meest bizarre voorbeelden erbij worden gehaald. Waar het wat mij betreft om gaat is waarheidsvinding. Waarom gaan de zaken zoals ze gaan. Wie heeft waar belang bij. Daar kan wat mij betreft prima over gediscussieerd worden zonder dit predicaat.
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (23)