kerk schotland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 maart 2021 door Redactie

Schotse kerkleiders winnen rechtszaak tegen coronamaatregelen

Goed nieuws voor Schotse kerkgangers. Kerkleiders winnen de rechtszaak tegen de coronamaatregelen in Schotland die kerkelijk samenzijn 'onwettig' beperkten. Kerken kregen te maken met strenge restricties die volgens hen in zouden gaan tegen het recht van religieuze instanties om zelf hun regels te bepalen. Na een slepende rechtszaak krijgen de geestelijken gelijk van de rechter, meldt de Christian Post. "De maatregelen zijn buiten proportie", aldus rechter Lord Braid van het Hooggerechtshof van Schotland.

De rechter ziet in dat de kerk samenkomt voor meer dan alleen aanbidding en benadrukt dat het effect van samenkomsten op het geestelijk welzijn van mensen niet moet worden onderschat. "Online diensten waren misschien een alternatief voor fyseke samenkomsten, maar het dekt niet de lading van waarom gelovigen samenkomen", aldus Lord Braid. Hij gaf daarbij aan dat de hoge boetes voor het bijwonen van een moment van ontmoeting van de kerk buiten proportie zijn en de samenkomsten onnodig criminaliseren. Zo zou een bezoeker van een 'lunchclub' 10.000 pond moeten betalen. "Het criminaliseren van kerkelijke samenkomsten moet nooit meer gebeuren", reageert voorganger William Phillip van Tron Church in Glasgow.

Dankbaarheid onder initiatiefnemers
Christelijke belangenbehartiger Christian Legal Centre (CLC) reageert verheugd op de winst van de rechtszaak. Samen met rechtenorganisatie Alliance Defending Freedom (ADF) maakten zij zich hard voor de zaak van de kerkleiders tegen de Schotse coronamaatregelen. "We zijn dankbaar en opgelucht dat het Hooggerechtshof van Schotland erkent dat het gevaarlijk is om je te mengen in de door God gegeven rechten op aanbidding en kerkelijke samenkomsten. Het is onwettig", reageert CLC voorzitter Andrea Williams.

Priester Tom White sloot zich als katholiek aan bij de voornamelijk protestantse initiatiefnemers van de rechtszaak. "De beslissing van de rechter benadrukt het belang van de rol van de kerk in onze samenleving", aldus White. "We mogen erop vertrouwen dat onze kwetsbare gemeenschappen nooit meer zonder kerk en bron van hoop, troost en geestelijke toerusting komen te zitten in crisistijd. Ik ben God dankbaar voor dit wonderbaarlijke, goede nieuws."

Reacties

Goed nieuws.

Het gezond verstand wint terrein.
J
Van harte hoop ik dat Nederlandse kerkleiders de Schotse kerkleiders zullen volgen!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen