kerk schotland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 januari 2021 door Redactie

Schotse priester start crowdfund voor juridische actie na verbod op samenkomsten

De priester van een kathedraal in Glasgow zet de eerste stappen om juridische actie te ondernemen tegen de coronamaatregelen van de Schotse regering. De lokale overheid besloot alle religieuze samenkomsten te verbieden tijdens de tweede coronalockdown. Priester Thomas White sprak met Christian Today over de in zijn ogen onterechte maatregelen. "Het heeft grote invloed op ons recht om samen te komen", aldus de priester.

Om juridisch actie te kunnen ondernemen heeft White 50.000 pond nodig. "Het doel van deze fondsen is om de raad van de koningin te ontvangen over het ontwerp van wetgeving die tracht onze vrijheden aan te tasten en bovendien te streven naar een rechterlijke toetsing van de huidige regelgeving, die zeer weinig respect lijkt te hebben voor de godsdienstvrijheid en het gezinsleven", ligt de priester toe.

Katholieke bisschoppen door heel Schotland sluiten zich aan bij de mening van White. Zij stellen dat er geen bewijs is voor het nut van het sluiten van de kerken tijdens de lockdown. "We wensen begrip van het geestelijke, sociale en psychologische nut van erediensten en vragen dit in overweging te nemen bij beslissingen in het vervolg", benoemden de Schotse bisschoppen hun betoog

De lokale overheid in Engeland besloot gebedshuizen wel een uitzonderingspositie te geven in de coronalockdown. De burgemeester van Londen dient bezwaar in tegen coronamaatregelen in Engeland op basis van de andere kant van de discussie. "Niemand wil dat geloofsbijeenkomsten verboden worden, maar dit zijn moeilijke tijden", aldus burgemeester Sadiq Kahn in zijn verzoek tot kerksluiting.

Vooralsnog blijft de kerksluiting een punt van discussie. Schotse bisschoppen blijven echter hopen op een uitzonderingspositie van de coronamaatregelen gedurende de lockdown. "Het is goed dat kerkleiders het vertrouwen krijgen zelf beslissingen te nemen over de samenkomsten op basis van de lokale situatie en de behoeftes van hun leden", bekrachtigt de christelijke rechtenorganisatie Christian Concern.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events