kerk schotland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 februari 2021 door Redactie

Kerkleiders zetten rechtszaak tegen Schotse overheid voort na 'onwettig' verbod op samenkomsten

Schotse bisschoppen noemen het verbod op kerkelijke samenkomsten 'onwettig'. Kerken in Schotland moesten begin januari hun deuren sluiten voor kerkgangers nadat coronamaatregelen werden aangescherpt. De kerkleiders stappen met de hulp van christelijke belangenberhartiger Christian Legal Center (CLC) naar de rechter, meldt Christian Today. "Er rest ons niets anders dan naar de rechter te stappen", aldus predikant dr. William Philip uit Glasgow.

In andere delen van het Verenigd Koninkrijk hebben kerken het recht zelf de afweging te maken op welke manier kerkdiensten doorgaan in de coronacrisis. Schotse kerkleiders hopen via een rechtszaak hetzelfde te kunnen bereiken. CLC geeft aan dat de positie van de Schotse regering in tegenstelling is met de traditionele autoriteit die Schotse kerken hebben. De belangenbehartiger stelt dat gemeenten het recht hebben zelfstandig samenkomsten vorm te geven, volgens een verdrag uit 1592, 1702 en 1921.

Bisschoppen en andere kerkleiders zien de noodzaak van fysieke samenkomsten van de gemeente in hun omgeving. "We kunnen zeer beperkt ons geloof praktiseren via livestreams, maar vooral de armen en ouderen beschikken niet over de middelen om hier gebruik van te maken", stelt Philip. "Ze hebben geen toegang tot christelijke samenkomsten en de troost die het geloof in tijden van leven en dood biedt."


Corona
- Jongeren in coronatijd: Jessica is soms somber en vindt de maatregelen doorslaan
- PKN vindt het verantwoord om met meer mensen naar de kerk te gaan
- Bijna 1 op de 5 christenen gaat na corona niet of minder naar de kerk
- Coronadebat: Zijn er versoepelingen voor kerken op komst?
- 'Eindtijdprofeet' Jaap Dieleman waarschuwt miljoenen Nederlanders in magazine voor hel en verdoemenis
Meer over Corona »

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

D
Laat de Nederlandse kerk die geen enkel vertrouwen heeft in Gods aanwezigheid te midden van de crisis een voorbeeld nemen aan de Schotten, grote woorden over God op zondag zolang er geen vuiltje aan de lucht is, zodra er een crisis is zie je de NL kerken nergens, behalve de rechterflank.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen