eppo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 november 2020 door Eppo Bruins

Vriendschap na 20 eeuwen strijd: een ontroerende ontmoeting

In de Israëlische ambassade in Den Haag spraken vorige week donderdagavond vertegenwoordigers van verschillende kerken een belijdenis van schuld uit naar de Joodse gemeenschap. Eppo Bruins was erbij en was ontroerd door deze unieke ontmoeting, zo schrijft hij in zijn nieuwste column voor CIP.nl.

Beluister de speciale CIP Podcast over de bijeenkomst in de Israëlische ambassade en de schuldbelijdenis van de kerken.

Ik moet deze column beginnen met het in herinnering roepen van die bijzondere bijeenkomst in de Ridderzaal. Vorig jaar 26 juni verzamelden 450 internationale gasten zich op een snikhete dag in de Ridderzaal, waar bijna 80 jaar eerder Seyss Inquart werd ingehuldigd als Rijkscommissaris namens Hitler. Het was een bijeenkomst over het toenemend anti-semitisme in Europa. De bijeenkomst werd door meerdere sprekers, waaronder voorgangers en politici, gebruikt om schuld te belijden aan de Nederlandse Joodse gemeenschap voor wat hen is aangedaan tijdens en in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eppo Bruins
- Gezinnen zijn vermorzeld door een genadeloze overheid
- Op de publieke tribune in de Tweede Kamer zijn bidders aanwezig
- Aandacht voor echt vakmanschap
- Het gaat goed met ons land... tóch?
- Een weekje in de begrotingsbubbel - was ‘t het waard?
Meer over Eppo Bruins »

Reacties

L
Mooie woorden van Reuver, maar het zijn holle frasen als de PKN tegelijkertijd onevenredig veel kriktiek levert op Israel en mede oproept tot boycot van Israel. Het is gemakkelijk schuld te beleiden t.a.v. de Holocaust, maar het zijn wat mij betreft krokodillentranen als men tegelijkertijd de vijanden van Israel steunt.
“We erkennen dat onze nalatigheid het volk betrof waaraan een blijvende bijzondere positie is toevertrouwd in de geschiedenis van Gods heil.”

Een groot deel van christelijk Nederland ontkent die bijzondere positie van het Joodse volk nog steeds. Desondanks mocht Segers uit name van heel de CU, deze woorden overbrengen aan de Joodse gemeenschap. Wie Israël zegent, zal gezegend worden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events