almatine leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

07 juli 2020 door Nienke Alblas

Ds. Almatine Leene wordt eerste vrouwelijke GKv-dominee: "God roept wel degelijk vrouwen"

"God roept wel degelijk vrouwen", vertelt ds. Almatine Leene. Vorige week stond de wereld van haar en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) op zijn kop toen zij als eerste vrouwelijke predikant werd geroepen om te dienen in een GKv in Hattem. "De beroepingsprocedure is een heel diep en geestelijk proces geweest."

Een paar dagen na het beroep van ds. Leene (35) en tevens de geboorte van haar derde zoontje spreken we met de nieuwe vrouwelijke dominee. Almatine woont momenteel nog in Zuid-Afrika en dient hier een plaatselijke Neder-Duits gemeente. "De realiteit dringt langzaam door", antwoordt ze op de vraag hoe ze zich voelt na het grote nieuws. "Ik droom niet. Het is heel mooi dat ik nu eindelijk voor mag gaan in mijn eigen kerk, maar het betekent ook dat ik afscheid moet gaan nemen van Zuid-Afrika. Het gaat heel goed en ik ben heel dankbaar voor alles hoe het tot nu toe is gegaan. Wat ik ook mooi vind zijn alle reacties. Er zijn vooral positieve reacties, een paar gedempt, maar vooral mooi en positief. Ik ben vooral verwonderd door alle aandacht."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Vrouw in de kerk
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten hun mond houden
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
Meer over Vrouw in de kerk »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

r
Tja, zo kan iedereen het Woord kneden naar eigen inzichten..
S
Beste Almatine,Gefeliciteerd met jullie derde kind!1 Timotheüs 2:

12 Want ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft, en ook niet dat zij de man overheerst, maar ik wil dat zij zich stil houdt.

13. Want Adam is eerst gemaakt, daarna Eva.

14. En niet Adam is misleid, maar de vrouw is, toen zij misleid werd, tot overtreding gekomen.

15. Maar zij zal in de weg van het baren van kinderen zalig worden, als zij blijft in geloof, liefde en heiliging, gepaard met bezonnenheid.A
"Ik heb er ook veel voor gebeden en me door God laten leiden in het proces. De gesprekken met de commissie waren heel bijzonder. Ook zij lieten zich leiden door de Heilige Geest. ..." Ik begrijp, Almatine, dat je dit zo zegt. Begrijp jij dat je hiermee zegt dat degenen die principieel bezwaar hebben tegen 'een vrouw in het ambt van predikant' zich niet laten leiden door Gods Geest? Trouwens: we zouden eerst ook nog maar eens verder moeten nadenken over de vraag of ons idee 'ambt' wel zo Bijbels is. Dit is wel een kernvraag, toch?
Toon meer reacties (9)