Willem Ouweneel

God

01 november 2019 door Willem J. Ouweneel

Is geloof in Jezus voldoende of hoort het doen van goede werken er ook bij?

Vandaag, 1 november, is het Allerheiligen. Het verhaal gaat dat Luther, omdat hij wist dat op Allerheiligen de kerk zou volstromen, op de vooravond zijn 95 stellingen heeft aangeplakt op de deur van de kerk. En zo werd 31 oktober de Dag van de Reformatie! Als er iets is waardoor de Reformatie gekenmerkt lijkt te worden, dan is het door de slogan Sola fide, ‘alleen door geloof’; dat wil zeggen het heil kan niet verworven worden door het doen van goede werken.

Maar verder? Om wat voor geloof gaat het? Geloof in wat of wie? Is het alleen geloof in Christus als Verlosser? Of ook in Christus als Heer? Paulus zegt ‘dat, als u met uw mond Jezus als Heer zult belijden en met uw hart geloven dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, u behouden zult worden’ (Rom. 10:9). Het gaat dus uitdrukkelijk óók om het Christus aannemen als de Heer van je leven, en dat impliceert, navolging, toewijding en gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid ligt in de aard van het geloof; een geloof dat Jezus aanneemt zonder zich aan Hem te willen toevertrouwen c.q. onderwerpen is geen geloof in bijbelse zin. Geloof is niet slechts vertrouwen op de gestorven en opgestane Jezus, maar op Hem die door God tot Heer over alles gemaakt is (Ef. 1:21; Kol. 2:6,10).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Typisch zo'n polariserend onderwerp. Dan zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Vaak wordt de behoudenis als een puur persoonlijke aangelegenheid gezien. Bekering is m.i. een persoonlijke acceptatie van het feit dat Jezus de wereld met God verzoende en als zodanig de enige voorwaarde om deel te hebben aan die verzoening. Geloof blijkt uit de werken, maar dat kunnen alleen werken van de Geest in ons zijn. Anders zouden we ons toch weer op onze daden laten voorstaan, terwijl we dienen te beseffen dat we slechts "onnutte slaven" zijn...
H
Geloven is aan boord gaan, roeien is werken. De schipper bepaalt de koers.
T
Ds.Hegger (1916-2012) schreef in 1973 een boek ' Hand in hand met Rome' waarin hij diep inging op het Concilie van Trente (1545-1563). Persoonlijk vond ik het leerzaam en onthullend. Maar dat is uiteraard slechts mijn mening.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?