Willem Ouweneel

God

31 mei 2019 door Willem J. Ouweneel

Gereformeerden en evangelischen vliegen elkaar niet meer in de haren: Kerkelijk Nederland vindt elkaar!

In mijn jongere jaren had je de ‘geleerde’ gereformeerden, die grote waarde hechtten aan een stevige (van de vaderen overgeleverde) kerkstructuur en een degelijke theologische studie, en de helemaal-niet-zo-geleerde evangelischen met hun vrije gemeenten, die zich liever beriepen op het gebed en de leiding van de Heilige Geest. De kloof tussen de twee was diep.

Lange tijd hebben gereformeerden en evangelischen dan ook met minachting over elkaar gesproken: de gereformeerden spraken over het gebrek aan theologische kennis bij de evangelischen, en over de ‘ongeremde’ spontaniteit en ‘ongeordendheid’ in hun diensten (vooral bij de pinkstermensen). De gereformeerden hadden hun ‘kerken’ – de evangelischen waren slechts ‘sekten’. Van hun kant spraken de evangelischen even verachtelijk over de ‘gevestigde kerken’ met hun saai-, dor- en doodsheid, in de mening dat de Heilige Geest eigenlijk toch hoofdzakelijk onder hén werkte. Veel evangelischen waren met pijn weggegaan bij die traditionele kerken en hadden er vaak slechte herinneringen aan.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

A
Ouweneel schrijft: "Wat zijn de tijden veranderd! Gelukkig maar. De angel lijkt thans wel definitief uit ‘Dordt’ gehaald." Hij vergist zich. De tekst van bijvoorbeeld de 'Dordtse Leerregels' (de vijf artikelen tegen de Remonstranten) is immers ongewijzigd gebleven. 'Gladde' praat van theologen kan dat niet verdoezelen. Constant wordt wel geprobéérd de gedachte post te laten vatten dat 'alle kerkleden ondanks verschillen in opvattingen en belevingen één zijn in Christus'. De werkelijkheid is helaas anders ...
REAGEER
H
Samen avondmaal vieren als teken van geestelijke eenheid: iets daarvan mag je proeven bij de Pinksterconferentie van Opwekking op zondagavond!

Overigens, beste CIP-lezers: wisten jullie dat Willem Ouweneel a.s. zondag 75 jaar hoopt te worden? Overlaadt hem met felicitaties op info@willemouweneel.nl, zou ik zo zeggen!
REAGEER
L
Zelf ben ik maar een simpele ziel, en ja natuurlijk is het goed dat de kerken samen komen-geen onderlinge strijd meer word gevoerd en ervaren.... Maar gaan we nu niet van de ene menseleke opgelegde regels naar de volgende?....

We hebben toch al leefregels is de bijbel... Laten we die eens volgen, en je zal zien als iedereen die naleeft zijn die menselijke regels/opleggingen/senodes of wat dan ook helemaal niet meer nodig.

Naar mijn (niet theologische brein) hoeven we alleen maar 'back to basic' = terug naar God in alle basis beginsel...
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify