GerGem-curatorium
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 mei 2022 door Jeffrey Schipper

GerGem-curatorium 2022: twee studenten mogen dominee worden

Woensdag kwam een einde aan de vergaderweek van het curatorium van de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Op de laatste vergaderdag hadden de heren curatoren niet de vrijmoedigheid om studenten te accepteren. In totaal zijn er deze week twee studenten aangenomen als student. De curatoren hebben dus besloten dat het duo, in tegenstelling tot de afgewezen studenten, wél dominee mag worden.

Het gaat om deze twee studenten:

  • Dhr. K. L. Blok te 's Gravenpolder (1977). Hij is getrouwd en heeft 6 kinderen. Dhr. Blok is verkoopadviseur bij TMC en heeft een eigen kledingbedrijf. Hij is een zoon van ds. L. Blok uit Gorinchem en een jongere broer van ds. M. Blok uit Scherpenisse.
  • Dhr. D. de Jong te Lisse (1989). Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen. De Jong is in het dagelijks leven zelfstandig ondernemer.

Het predikantentekort - een steeds weer terugkerend hoofdpijndossier in deze kerk - speelt daarbij een hoofdrol. De GerGem heeft in Nederland 62 predikanten en 150 kerkelijke gemeenten. Omdat tientallen kerkelijke gemeenten hunkeren naar een gemeentepredikant, wordt berichtgeving over het curatorium binnen de reformatorische gezindte nauwlettend in de gaten gehouden.

De GerGem maakt het aantal mensen dat bij het curatorium op gesprek komt niet bekend. ‘Dat hoort bij de vertrouwelijkheid van het ambt’, zei voormalig curatorium-voorzitter ds. J. J. van Eckeveld eerder. Maar binnen de GerGem is het algemeen bekend dat er jaarlijks ongeveer twintig toelatingsgesprekken worden gevoerd. Dat wil zeggen dat ongeveer 90 procent van de potentiële studenten wordt afgewezen, ondanks groen licht van de eigen kerkenraad.

CIP-redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespraken bovenstaand bericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 4:10

Lees ook:

En bekijk in onderstaande video hoe een aantal GerGem-predikanten vertellen over hun ervaringen met het curatorium:

Foto: GerGeminfo.nl


Curatorium GerGem
- Waarom ik bezorgd ben over toelatingsbeleid GerGem-predikanten
- Cor Verkade kritisch op toelatingsbeleid GerGem-dominees: "Een fnuikend systeem"
- Dominee worden in de GerGem: hoe gaat dat in z’n werk?
- Zestien mannenbroeders afgewezen door curatorium GerGem
- Curatorium GerGem komt bij elkaar: 6 belangrijke vragen en antwoorden
Meer over Curatorium GerGem »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Uit het ND: dhr. De Jong had zijn eigen bedrijf als persoonlijk fitness instructeur, maar alles op social media is geblokt of gewist en zijn website staat op zwart. Ik weet niet goed wat ik er van moet denken, maar ik vind het vooral heel erg apart. Alsof het vorige leven gewist moet worden.