Patriarch Kirill en president Poetin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 mei 2022 door Redactie

Patriarch Kirill blijft erbij: Rusland verdedigt zich slechts

Tijdens een preek in de Russische Kathedraal van de Aartsengel Michaël heeft de Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill volgens Interfax nog maar eens herhaald dat Rusland nooit iemand heeft aangevallen. Nee, het verdedigt slechts zijn eigen grenzen. De oecumenische patriarch van de Oosters-Orthodoxe Kerk Bartholomeüs I van Constantinopel neemt duidelijk afstand: "Je kan niet zeggen een broeder van iemand te zijn en tegelijk de oorlog tegen je broeder zegenen."

"Een land zo groot en sterk, heeft verrassend genoeg niemand aangevallen, maar alleen zijn grenzen verdedigd. God geve dat ons land sterk, vruchtbaar en geliefd blijft bij God tot het einde der tijden", waren de woorden van patriarch Kirill, die als hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk een belangrijke functie in de oorlog tegen Oekraïne vervult.

Hij bad in de dienst om "geloof, vroomheid en wijsheid voor ons volk en om kracht om te werken, leven en, als het nodig is, te vechten om het vrije en onafhankelijke leven te behouden voor ons volk en land".

Bartholomeüs I van Constantinopel reageerde in een gesprek met de Religious Information Service of Ukraine op de rol van Kirill in de oorlog. "Het is een realiteit die in schril contrast staat met de lessen van de Heer." Je kan volgens de patriarch van alle orthodoxe kerken wereldwijd dan ook niet zeggen dat de oorlog geheiligd is, een statement dat Kirill regelmatig maakt.

Eerder deze week confronteerde paus Franciscus patriarch Kirill via een videogesprek: "Broeder, wij zijn geen staatsklerken, wij mogen de taal van de politiek niet gebruiken, maar die van Jezus. Wij zijn herders van hetzelfde heilige volk van God. Daarom moeten we de weg van de vrede zoeken, het wapenvuur stoppen." Een echte ontmoeting tussen de twee lijkt van de baan, al zei de paus wel open te staan voor een gesprek met de Russische president Poetin.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Schokkend om te lezen hoe een mens, nota bene de patriarch Kirill, door de leugen verblind kan zijn en ook verblind is. De agressor zegt niemand te hebben aangevallen. Het is de omgekeerde wereld. Deze man haalt heel wat op zijn ‘geweten’.