Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2022 door Redactie

Paus Franciscus confronteert patriarch Kirill: 'Ik begrijp hier niets van'

Een geschokte en verbaasde paus Franciscus ziet dat patriarch Kirill van de Russisch-Orthodoxe Kerk zich als een adept van Vladimir Poetin blijft opstellen. In een meeting via Zoom sprak de paus de kerkleider hierop aan, zo meldt Kerknet op basis van een interview met de paus in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

In het interview zei de paus: "De eerste twintig minuten las Kirill me alle rechtvaardigingen voor de oorlog voor. Ik luisterde en zei: ‘Ik begrijp hier niets van. Broeder, wij zijn geen staatsklerken, wij mogen de taal van de politiek niet gebruiken, maar die van Jezus. Wij zijn herders van hetzelfde heilige volk van God. Daarom moeten we de weg van de vrede zoeken, het wapenvuur stoppen."

Onlangs werd duidelijk dat een fysieke ontmoeting tussen de paus en Kirill er niet in zit. De twee hadden een afspraak gepland in juni maar volgens het Vaticaan zou de ontmoeting tussen de twee kerkleiders "alleen maar verwarring opleveren". Ook al is een fysieke ontmoeting dus van de baan, volgens de paus blijven de diplomatieke gesprekken doorgaan. 

Afgelopen zondag uitte de paus op het Sint-Pietersplein zijn verdriet over de huidige situatie in Oekraïne. "Ik lijd en huil als ik denk aan het lijden van het Oekraïense volk en in het bijzonder van de zwaksten, de ouderen en kinderen", zei hij volgens het Katholiek Nieuwsblad. "Er zijn zelfs verschrikkelijke berichten over kinderen die worden uitgezet en gedeporteerd."

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn daar meer dan 3000 burgers omgekomen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, aangezien veel plekken niet toegankelijk zijn en het soms lang duurt om een sterfgeval officieel bevestigd te krijgen. Volgens de lokale autoriteiten zijn alleen al in de door de Russen verwoeste havenstad Marioepol meer dan 20.000 burgers omgekomen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Geheel terecht dat paus Franciscus zegt dat hij niets begrijpt van wat Kirill beweert. Hoe kan Kirill het met zijn geweten (als die dat nog heeft) overeenkomen dat er zoveel ellende is door de brute inval in Oekraïne, en dat zonder enige legitimatie.

En als hij Rusland tegen de Westerse decadentie wil beschermen, dat kan hij beter gaan bidden en vol zijn van de Heilige Geest.