Rik Peels
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2021 door Jeffrey Schipper

Theoloog hekelt "dwaas advies" en pleit voor theologen en ethici in OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet gisteren om een korte lockdown in te voeren om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan, zegt een goed ingevoerde bron tegen het ANP. Na de korte lockdown zouden mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze getest zijn, meldt de NOS. Dat komt neer op een 2G-model, waar de ChristenUnie zich eerder tegen uitsprak.

Het bericht schoot bij Rik Peels (foto boven), universitair hoofddocent aan de Afdeling Filosofie en de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, in het verkeerde keelgat. "Mensen die om welke reden ook moeite hebben met vaccinatie worden hiermee tot tweederangs burgers gemaakt, maatschappelijke paria's", laat hij weten op Twitter. "Denk aan mensen die de taal slecht beheersen, of die slechte ervaringen hebben met de overheid (#toeslagenaffaire), die die gewetensbezwaren hebben (voor die religieuze vrijheid is eeuwen geknokt), etc.

Hier wreekt zich de volslagen medische eenzijdigheid van het OMT. Waar zijn de ethici, de theologen, de sociologen, etc. in het OMT? Ik kan alleen maar hopen dat het kabinet dit dwaze advies niet overneemt. Begrijp me goed: ik ben voor vaccineren en hecht grote waarde aan wetenschap. Ik realiseer me dat het kabinet voor enorme dilemma's staat. Maar zo'n tweedeling creëren waarbij een groep 'melaatsen' van het maatschappelijk leven uitgesloten wordt is niet te verantwoorden", stelt Peels.

Ook de christelijke gereformeerde predikant A. C. Uitslag sprak zich uit tegen het uitgelekte OMT-advies. "De hele riedel begint zo weer van voren af aan", maakt de dominee duidelijk via Twitter. "Wie garandeert dat het nu wel helpt? Wishful thinking!! Zorgt alleen voor polarisatie. Gebruik liever gezond verstand, leer met corona te leven, bescherm kwetsbaren, verhoog zorgcapaciteit en blijf thuis als je ziek bent." Onlangs legde ds. Uitslag op CIP.nl uit waarom niet-gevaccineerden in zijn ogen niet de schuld zouden moeten krijgen van de huidige oplopende coronabesmettingen en de zorgcrisis.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Laten we vooral niet vergeten dat bij lange na, niet iedereen die behoort tot de groep mensen die zich niet hebben laten vaccineren, ziek is of wordt. Melaatsen werden vroeger pas weg gezet, toen er bij hen ook echt melaatsheid gevonden was. Niemand die die ziekte niet had, werd apart gezet.
Ik bedoel: Wanneer bij een mens geen melaatsheid werd aangetroffen, werd deze mens NIET apart gezet. Zou dat wel gebeurd zijn, dan hadden ze iedereen apart moeten zetten.
J
A) wie heeft er nog vertrouwen in de overheid ?

B) wie verwacht er nu nog iets van de CU ?

C) wie denkt er dat er nog een goed advies van het OMT komt ?Ik niet in ieder geval.

Voor de rest een goed stuk.
Toon meer reacties (3)