Ds. A. C. Uitslag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 november 2021 door Ds. A. C. Uitslag

Geef niet-gevaccineerden niet de schuld van nieuw coronagolfje

Niet-gevaccineerde Nederlanders krijgen de schuld van de nieuwe golf oplopende coronabesmettingen. Zorgminister Hugo de Jonge op zijn blauwe ogen geloven lijkt mij geen goed idee. Waarom vertelt de bewindsman niet het eerlijke verhaal en kiest hij voor polarisatie?

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Wie naar alarmerende krantenkoppen en landkaarten met rode gebieden kijkt, krijgt de indruk dat de situatie erger is dan ooit tevoren. Wie uitzoomt en de coronacijfers van vorig jaar tot zich neemt zal minder snel in de paniekstand schieten. Vorig jaar werden op 27 oktober in totaal 305 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Precies een jaar later lag dit aantal op 116. Het coronadashboard van de Rijksoverheid laat overduidelijk zien dat de piek ziekenhuisopnames vorig jaar veel hoger was dan in 2021.

Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meerdere plekken, de mondkapjes komen weer terug en thuiswerken wordt weer aangemoedigd. Maar waar blijven de maatregelen om het zorgprobleem op te lossen?

Kortom, de cijfers waren in vergelijking met nu dubbel zo hoog. En dan te bedenken dat we vorig jaar te maken hadden met zwaardere coronamaatregelen dan nu het geval is. Destijds hadden we bijvoorbeeld nog te maken met de anderhalvemeterregel, gingen studenten niet naar de universiteit en lag er veel meer stil dan nu. Meer dan 600 coronapatiënten lagen toen op de Intensive Care met corona. Vandaag de dag ligt dit aantal bijna drie keer zo laag.

‘De huidige ziekenhuisbezetting als gevolg van corona behelst krap 0,5 procent van de totale zorgvraag’ benadrukt het Artsen Collectief. ‘Een toename van corona en influenza in het najaar was te verwachten.’ Bijzonder is ook dat er tijdens het huidige coronagolf relatief weinig mensen aan corona sterven in vergelijking met vorig jaar. Waarom kiezen media er niet voor om dit goede nieuws groots uit te lichten? Dit doet niets af van de ernst van het coronavirus, maar om het brede plaatje te schetsen moeten ook deze feiten gedeeld worden. Nu wordt voortdurend het negatieve benadrukt. Waarom eigenlijk?

Ik mis in de analyses ook verwijzingen naar de heftige griepepidemie in de winter van 2018-2019. Tijdens die griepepidemie werden 11.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Toen werd de totale oversterfte geschat op bijna 3.000. Het is dus niet voor het eerst dat de zorgsector een zware winter tegemoet gaat.

Het wordt tijd dat het gehele verhaal eerlijk en breder wordt verteld en verspreid: de zorg kan alle zorg niet meer aan (en dus niet alleen de zorg voor coronapatiënten). Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meerdere plekken, de mondkapjes komen weer terug en thuiswerken wordt weer aangemoedigd. Maar waar blijven de maatregelen om het zorgprobleem op te lossen? De maatregelen waar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) mee komt gaan dit niet oplossen. ‘We moeten nu maximaal investeren in verpleegkundig personeel en niet in zaken zoals het opleiden van BOA’s of ongelimiteerde testlocaties’, schrijven deze vier SEH-artsen in een noodkreet.

We moeten ervoor waken om gezond en jong Nederland onnodig bang te maken door allerlei surrealistische angstbeelden te creëren.

Focus op Biblebelt
In de achterliggende periode las ik ook dat ‘een ziekenhuis in Sneek volstroomt met Urker coronapatiënten’. Alsof we hier op Urk te maken hebben met een corona-uitbraak van Bergamo-achtige proporties. Volgens het coronadasboard zijn er tussen 1 september en 31 oktober dertien Urkers in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een flinke toename, maar plaats het wel in de juiste proportie. Men liet weten dat de helft van het aantal coronapatiënten op de IC in Sneek uit Urk komt. Dezelfde mensen vergaten er vaak bij te zeggen dat het ziekenhuis in Sneek uit slechts zes IC-bedden bestaat. Dit klinkt toch veel minder alarmerend dan het in eerste instantie overkwam.

Waarom worden cijfers over ziekenhuisopnames niet veel gedetailleerder en transparanter gedeeld? Hoe lang bleven de coronapatiënten op de IC liggen? Vanuit onze kerkelijke gemeente in Urk zijn in de achterliggende periode diverse gemeenteleden in het ziekenhuis terechtgekomen. Maar meestal ging het om opnamen voor een paar dagen. Nog steeds ernstig, maar wel in een bepaalde verhouding. En wat is de leeftijd van coronapatiënten in het ziekenhuis? Hebben ze te maken met onderliggend lijden? Deze informatie is noodzakelijk om de situatie eerlijk te kunnen wegen. We moeten ervoor waken om gezond en jong Nederland onnodig bang te maken door allerlei surrealistische angstbeelden te creëren. Corona is met name gevaarlijk voor ouderen, mensen met onderliggende ziekten en overgewicht.

Er wordt nu veel geschreven over percentages. Zo ligt het aantal positieve tests in de Biblebelt hoger dan bijvoorbeeld in de vier grote steden. Maar kijkend naar de absolute cijfers liggen die aantallen dichterbij elkaar dan veel mensen vermoeden. De relatief lage vaccinatiegraad in reformatorische gemeenschappen en het oplopend aantal besmettingen daar wordt nu veel naast elkaar gelegd. Daardoor is men geneigd om te vergeten dat van de 1,8 miljoen niet-gevaccineerden slechts 2,5 procent tot de reformatorische gezindte behoort.

Doordat in de media zo de focus wordt gelegd op de Biblebelt voed je de polarisatie. De geschiedenis heeft bewezen hoe gevaarlijk het is als een bepaalde groep wordt weggezet als zondebok.

Je ziet dat ook terug in de cijfers. Ik heb 24 gemeenten in de Biblebelt onderzocht. Het aantal positieve testen in die gemeenten zijn bij elkaar zo’n 10 procent van het totaal aantal besmettingen. Dat is best veel, maar dat betekent tegelijk dat 90 procent van de positieve testen buiten de Biblebelt komt. Een eenzijdige focus op de reformatorische christenen om extra drang op hen uit te oefenen om zich te laten vaccineren zal de landelijke cijfers dus heus niet ineens enorm naar beneden halen. Doordat in de media zo de focus wordt gelegd op de Biblebelt voed je de polarisatie. De geschiedenis heeft bewezen hoe gevaarlijk het is als een bepaalde groep wordt weggezet als zondebok.

Hugo de Jonge is geen betrouwbare bron
‘Vier op de vijf coronapatiënten in het ziekenhuis in niet-gevaccineerd’, wordt nu veel geroepen. Deze uitspraak van Hugo de Jonge wordt wijdverspreid. Tegelijk hoor je steeds meer dat ook gevaccineerde ouderen weer steeds vaker in het ziekenhuis komen, omdat het vaccin deels is uitgewerkt Het lijkt me dan ook niet goed om enkel af te gaan op de blauwe ogen van een minister die vorig jaar toezegde dat het kabinet niet zou kiezen voor vaccinatiedwang. Waarom toont hij niet gewoon concrete cijfers van het RIVM met het aantal gevaccineerde en niet-gevaccineerde coronapatiënten in de ziekenhuizen? Toen Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) de demissionair minister vroeg naar feitelijke gegevens gaf De Jonge niet thuis..

Het gevolg is dat niet-gevaccineerden zonder concreet bewijs worden geframed als de besmettingsbron van het huidige coronagolfje. Door vorige week maatregelen voor niet-gevaccineerden niet uit te sluiten maakt De Jonge zich schuldig aan polarisatie. Ik zou zeggen: probeer mensen te overtuigen met argumenten. Door te dreigen met maatregelen en de zorgcrisis in de schoenen van onschuldige Nederlanders te schuiven, bereikt De Jonge het tegenovergestelde: de hakken gaan in het zand.

In de Biblebelt zijn mensen verstandig genoeg om hun verantwoordelijkheid te nemen. Daar hebben we, ook hier op Urk, Hugo de Jonge niet voor nodig.

Eigen verantwoordelijkheid
"Het wordt tijd dat burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en niet wachten op een overheid die zegt wat Nederlanders zouden moeten doen", zei SGP-leider Kees van der Staaij vorige week. Zo heeft de hersteld hervormde gemeente besloten om het aantal kerkgangers op zondag te verminderen naar aanleiding van oplopende coronabesmettingen. Afgelopen zondag ontdekte ik ook hier op Urk lege kerkbanken. Vanwege positieve testen in de familiekring bleven verschillende gemeenteleden thuis. Ook kerkgangers met gezondheidsklachten namen het zekere voor het onzekere door de dienst digitaal te volgen. In de Biblebelt zijn mensen verstandig genoeg om hun verantwoordelijkheid te nemen. Daar hebben we, ook hier op Urk, Hugo de Jonge niet voor nodig.

De focus op de Biblebelt in berichtgeving over de coronacrisis werd besproken in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 15:05

Ds. A. C. Uitslag is predikant van de christelijke gereformeerde kerk (Eben Haëzerkerk) op Urk.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
- Roep om vaccinatieplicht neemt toe: begrijpelijk? 3 deskundigen antwoorden
- Waarom iedereen testen beter is dan ongevaccineerden uitsluiten
- Pastor Anne Borkent maakt zich zorgen over 2G: “Gevaarlijke weg en glijdende schaal”
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een mooi betoog en heldere logica in de vergelijkingen van de cijfers. Echter, met een onzuiver uitgangspunt deugt zelfs de beste redenering niet. De heer Uitslag vergelijkt de huidige gegevens met de piek van vorig jaar. Er is nu echter geen piek, maar een toename... Wil je goed op een uitbraak reageren dan moet je proactief zijn, stellen de deskundigen.

Overigens helemaal mee eens dat polarisatie door de overheid gevoed wordt. Zelfs al is straks iedereen onder (verholen) dwang geprikt, dan gaan nog steeds mensen ziek worden...
het kan ook niet zo zijn, dat een langdurig demissionair kabinet met een afgebrande MP, straks een ingrijpende wet voor uitsluiting er door gaat jassen. Het volksvertrouwen is hooguit 30% en nog steeds wordt er door de onderhandelaars met eindeloos handjeklap tijd gerekt. Ook de CU verspeelt veel steun door zich daartoe te lenen en niet de handdoek in de ring te gooien. Mijn stem zijn zeker ze kwijt.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (16)