heilig avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Kinderen zijn in fusiekerk NGK-GKv welkom aan avondmaalstafel

Kinderen zijn in de toekomstige kerk waarin Nederlands-gereformeerden en gereformeerd-vrijgemaakten fuseren welkom aan de avondmaalstafel, laat het Nederlands Dagblad weten.

De vraag of het heilig avondmaal wel of niet bedoeld is voor kinderen is al langere tijd onderwerp van discussie in binnen de gereformeerde kerken. De Nederlands gereformeerde predikant Peter Sinia zei eerder hierover: "Het gevoel van vrees en eerbied over het avondmaal is voor mensen een reden het toelaten van kinderen tegen te houden. Naast een verkeerde interpretatie van 1 Korintiërs 11. In die tekst staan allerlei voorschriften van Paulus over het avondmaal, bijvoorbeeld over zelfbeproeving, maar die zijn bedoeld om misstanden tegen te gaan. Maarten Luther zei al dat die niet op kinderen slaan." Hij is dan ook voorstander van kinderen aan de avondmaalstafel. Sinia promoveerde aan de Theologische Universiteit in Kampen op een onderzoek naar kinderen aan de avondmaalstafel.

In het verleden lichtte de christelijke gereformeerde hoogleraar Arnold Huijgen toe waarom deze praktijk in zijn ogen tegen de gereformeerde traditie ingaat: "Het avondmaal draait om de vergeving van onze schuld en het vieren van het nieuwe leven, niet om het vieren van de gelijkheid van mensen. (...) "Waar kinderen aan het avondmaal worden toegelaten, is er kennelijk geen catechese meer die tussen doop en belijdenis-doen (als toegang tot het avondmaal) plaatsvindt. Dat lijkt me een gemis." 

Omdat dit binnen de gereformeerde traditie een gevoelig onderwerp is, is de verwachting dat het toelaten van kinderen aan de avondmaalstafel reacties zal oproepen. Normaal gesproken is belijdenis doen het entreebewijs voor de avondmaalstafel. In 2016 publiceerde CIP.nl een uitgebreid artikel van de hand van evangelist Henk Herbold over deze kwestie: Mogen kinderen deelnemen aan het heilig avondmaal?

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de NGK ontstonden na een scheuring binnen de GKv. De laatste jaren groeien NGK en GKv steeds meer naar elkaar toe. Zo is er een regiegroep tot stand gekomen die het eenwordingsproces begeleidt. Het streven is dat de twee kerkverbanden in 2023 zijn gefuseerd.


Heilig avondmaal
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- ‘Jezelf een oordeel drinken’ tijdens het avondmaal: kan dat zomaar?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
Meer over Heilig avondmaal »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
"Normaal gesproken is belijdenis doen het entreebewijs voor de avondmaalstafel." - Twee zaken die niet in de bijbel voorkomen: 'belijdenis doen' en 'entreebewijs'. Jezus zei: "Doet dit tot Mijn gedachtenis". Zodra een kind kan begrijpen wie Jezus is en wat Hij heeft gedaan, kan het kind dit doen tot Zijn gedachtenis. De bijbel legt geen restrictie op. De bijbel stelt geloof als voorwaarde voor de doop, maar de Ger. kerk niet. De bijbel stelt geen voorwaarde voor kinderen om deel te nemen aan het Avondmaal, maar de Ger. kerk wel. Vreemd.
N
Jezus zei tegen Nicodemus:

Tenzij iemand wederom geboren is door:

Water en Geest

kan hij het Koninkrijk niet binnengaan, als hij niet wedergeboren is kan hij het Koninkrijk van God zelfs niet eens zien(!)

Als je het Koninkrijk van God zelf -nog- niet kunt zien, waarom zou je dan aan het Heilig Avondmaal willen deelnemen?

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)