heilig avondmaal

God

23 april 2018 door Nederlands Dagblad | Groot Nieuws Radio

Dominee Peter Sinia vindt dat kinderen thuis horen aan het avondmaal

Kinderen horen thuis aan de tafel van de Heer. Die boodschap klinkt stevig door in het promotieonderzoek van Peter Sinia, laat het Nederlands Dagblad weten.

Sinia: "Het gevoel van vrees en eerbied over het avondmaal is voor mensen een reden het toelaten van kinderen tegen te houden. Naast een verkeerde interpretatie van 1 Korintiërs 11. In die tekst staan allerlei voorschriften van Paulus over het avondmaal, bijvoorbeeld over zelfbeproeving, maar die zijn bedoeld om misstanden tegen te gaan. Maarten Luther zei al dat die niet op kinderen slaan.

In gesprek met Groot Nieuws Radio vervolgt Sinia: "In mijn onderzoek laat ik zien dat na de Tweede Wereldoorlog het thema opkomt. Je ziet het groeien en de meningen verschuiven. In mijn eigen kerkgenootschap (Nederlands Gereformeerde Kerk, red.) begon het in 1960, je ziet het groeien. Op dit moment heeft zo'n 20 procent van de kerken kinderen aan het avondmaal. Het is weer terug in de orthodoxe hoek en ik zie zelf ook mensen van mening veranderen. Er is duidelijk een beweging waarneembaar."

Vorige week promoveerde Sinia op een onderzoek hiernaar aan de Theologische Universiteit in Kampen. Hij dook in de geschiedenis van de vroege kerk, onderzocht de veranderende plek van kinderen in de maatschappij en gaat in op de voorschriften van Paulus over het avondmaal.

Klik hier om het gesprek met Groot Nieuws Radio terug te luisteren.

Reacties

A
Wat geeft meer inzicht in Jezus's en God's instelling van het avondmaal voor God's kinderen...de bijbel of de kerkgeschiedenis?

Het avondmaal is alleen voor geestelijk LEVENDE mensen, halleluja.

Shalom
REAGEER
J
halleluja Abe !

Wat fijn dat jij vindt dat je daar ook bij hoort !

halleluja!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher