Tip of the Iceberg rapport
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 juli 2021 door Redactie

Pro-abortus Europarlementariërs noemen christelijke organisaties 'religieus extremistisch'

Pro-abortus Europarlementariërs hebben een lijst opgesteld met 'religieuze extremistische' organisaties. Ze bestempelen volgens Evangelical Focus verschillende christelijke pro-life-organisaties en andere religieuze instellingen die christelijke standpunten verdedigen als de vijand van vrouwenrechten in Europa.

In het rapport 'Tip of the iceberg' (Topje van de ijsberg, red.) wordt in 108 pagina's beschreven hoe verschillende (pro-life-)organisaties breed financieel gedragen worden in hun steun van anti-gender en anti-abortus activiteiten. Het Europese Parlementaire Forum voor Seksuele en Voortplantings Rechten (EPF) noemt in het rapport verschillende christelijke organisaties 'religieus extremistisch'. Christelijke organisaties worden beschuldigd van het 'misleiden van vrouwen', 'het indoctrineren van minderjarigen' en 'beperken van de rechten van vrouwen en LHBTI'ers'. 

Christelijke belangenbehartiger Alliance Defending Freedom International (ADF) wordt verschillende keren door de EPF aangehaald als grote religieuze speler in het juridische veld. "We zoeken ruimte voor discussie om over de zaken die wij behandelen door te praten. De EPF zorgt er nu echter voor dat dit gesprek doodslaat door een gerichte campagne die onze naam besmeurd", aldus ADF raadslid Adina Portaru. "We willen juist het recht op leven verdedigen. Ons doel is nooit om hier geld aan te verdienen, we bieden mensen gratis juridische hulpverlening. De fondsen voor ons werk komen van anonieme donoren die geloven in onze missie."

Een week voor het publiceren van het rapport, op 15 juni, door EPF werd nog een motie aangenomen door het Europese Parlement waarin wordt vastgesteld dat abortus een mensenrecht is. De EU wil abortus in alle deelstaten toegankelijk maken voor vrouwen. “Abortus wordt in geen enkel juridisch document of internationaal verdrag een mensenrecht genoemd. Het recht op leven wordt wél erkend, in dat artikel. Het is volstrekt misleidend", reageert parlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op de motie.

Het rapport richt zich met name op organisaties in Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Polen. De organisaties worden hier breed gedragen op financieel gebied. Rooms-Katholieke netwerken, Oosters-Orthodoxe groepen en kleinere protestantse gemeenschappen worden als de 'religieuze brandstof' van de organisaties gezien in het rapport van de EPF. Verschillende Europese organisaties worden in verband gebracht met grote conservatieve pro-life-organisaties in de Verenigde Staten. De EPF ziet dit als een kwalijk verband, omdat op deze manier de Verenigde Staten zich mengt in het Europese debat rondom abortus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Het ongeboren leven heeft alle kenmerken van een mens maar kan zich niet verdedigen. Een mensenrecht is toch tot bescherming van de mens. Als het ongeboren leven gedood wordt, is gelijk aan moord. Waar hebben we het eigenlijk over als we de mond vol hebben over en mensenrecht.
Helder verwoord Piet,

Ron.
J
Wanneer je staat voor je geloof wordt je vanzelf in het extremistische kamp gedrukt. Maar daarmee zijn we nog niet illegaal. Wordt daarop aangestuurd, dan begint de vervolging.
Toon meer reacties (4)