Synode GKv-NGK
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2021 door Redactie

Prof. dr. F. van der Pol verlaat GKv vanwege vrouwelijke ambtsdragers

"Na jaren toenemende vervreemding van de koers van de GKv is ons duidelijk dat mijn vrouw en ik geen lid willen zijn van een kerkverband waar vrouwelijke ambtsdragers werkzaam kunnen zijn", zegt prof. dr. F. van der Pol, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis aan de vrijgemaakt gereformeerde Theologische Universiteit Kampen. Het Reformatorisch Dagblad meldt dat hij zijn lidmaatschap van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt heeft opgezegd.

Het vrouwenbesluit blijft een gevoelig punt. Vorig jaar werden in de GKv meer dan 20 verschillende bezwaarschriften ingediend bij de synode. Naar aanleiding van die bezwaarschriften concludeerde de commissie revisieverzoeken al dat het besluit om vrouwen tot het ambt toe te laten onvoldoende was onderbouwd. Naar aanleiding hiervan werd het rapport ‘Elkaar van harte dienen’ opgesteld. In september vorig jaar besloten GKv-synodeleden unaniem dat eerdere besluiten om de ambten voor de vrouwen open te stellen worden gehandhaafd.

Van der Pol verwijst ook naar de overweging van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) Capelle aan den IJssel-Noord om het kerkverband te verlaten. De kerkelijke gemeente gaf onlangs aan 'zich niet medeschuldig te willen maken aan de koers van een onschriftuurlijke manier van Bijbellezen'. De wijze waarop deze kerkelijke gemeente de koers van de GKv duidt, is voor Van der Pol een bevestiging om dit kerkverband vaarwel te zeggen. "Het is een ingrijpende stap, maar gelet op de kerkelijke ontwikkelingen, is blijven niet langer verantwoord."

De emeritus hoogleraar en zijn vrouw sluiten zich aan bij de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), een kerkgemeenschap van voornamelijk ex-GKv-leden en -predikanten. De GKN werd op 26 november 2009 opgericht door enkele kerken en predikanten van de GKv en de Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld), een eerdere afsplitsing van de GKv. 

Lees ook: Kansel blijft open voor GKv-vrouwen; tegenstanders geen tweederangskerkgangers.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Vrouwen kunnen wel volledig functioneren in de zending.