IND
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2021 door Redactie

Raad van State tikt IND op de vingers vanwege beoordelen bekeringsverhalen

'Zelfs als de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid twijfelt aan wat de vreemdeling heeft verklaard over het proces van bekering, zal zij voortaan in haar besluit ook moeten motiveren wat ze vindt van de verklaringen van de vreemdeling', meldt de Raad van State. De onafhankelijk adviseur van de regering stelt dat de zaak van twee afgewezen Iraanse asielzoekers opnieuw moet worden beoordeeld.

'Bovendien zal zij moeten motiveren waarom deze verklaringen de ontoereikende verklaring over het proces van bekering niet kunnen compenseren', stelt de Raad van State vandaag. 'Verder zal de staatssecretaris voortaan duidelijk moeten motiveren hoe zij eventuele verklaringen van anderen over de (gestelde) bekering van de vreemdeling heeft beoordeeld. De uitspraken leiden ertoe dat de staatssecretaris inzichtelijker moet maken welk gewicht zij aan verklaringen van de vreemdeling en van derden toekent. Daarmee worden haar besluiten voor de bestuursrechter ook beter toetsbaar.'

Onlangs concludeerde Stichting Gave in het rapport dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, christelijke bekeerlingen vaak groot onrecht doet. Hun situaties worden in tal van gevallen verkeerd beoordeeld waardoor ze onterecht terug worden gestuurd naar land van herkomst, waardoor het gevaarlijk is om christen te zijn. Lees ook: Kamervragen CU en SGP over wijze waarop IND met christelijke bekeerlingen omgaat en Worden bekeringsverhalen door de IND verkeerd beoordeeld? 5 deskundigen geven antwoord.

Reacties

J
Praktijk voorbeeld

Een broer, en zus, met aanhang plus hun moeder laten zich in een buurland dopen.

Na terugkeer moeten ze kort daarna haasje repje vluchten met achterlaten van al hun eigendommen. (inmiddels door de staat geconfisqueerd, alles kwijt)

De broer heeft ruim twee jaar gewacht voordat hij zijn eerste interview krijgt.

Maar, hij, zijn vrouw en moeder krijgen direct een verblijfsvergunning.

De zus met aanhang is vorige week afgewezen na eerste interview IND

Men heeft dezelfde advocaat.

RARaRaaaaar?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen