china
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2021 door Redactie

Kamervragen CU en SGP over wijze waarop IND met christelijke bekeerlingen omgaat

Christelijke bekeerlingen worden door de IND soms groot onrecht aangedaan. Hun situaties worden in tal van gevallen verkeerd beoordeeld waardoor ze onterecht terug worden gestuurd naar land van herkomst, waardoor het gevaarlijk is om christen te zijn. Dat blijkt uit een publicatie van Stichting Gave. SGP en ChristenUnie stellen Kamervragen.

De stichting publiceerde vrijdag het zwartboek ‘Ongelofelijk. Onrecht in de geloofwaardigheidsbeoordeling van geloofsovertuiging.’ Daarin wordt uitgebreid ingegaan op de wijze waarop de IND bekeerlingen beoordeelt. Volgens Stichting Gave gebeurt dat niet zorgvuldig genoeg en doet de IND bekeerlingen zelfs onrecht aan. Aan de hand van verschillende verhalen probeert men dat te illustreren.

Een voorbeeld hiervan is een Chinese christen die volgens de IND helemaal geen problemen zou hoeven hebben in haar thuisland. Men oordeelde dat ze in China zonder problemen haar geloof zou kunnen belijden, door zich simpelweg aan te sluiten bij de Drie-Zelf Kerk. Dit is de enige kerk in China die is toegestaan door de overheid. Die kerken zijn in de afgelopen jaren meer en meer ontdaan van het christelijk geloof. Zo werden kruizen verwijderd en werden er portretten van leider Xi Jinping opgehangen. Ook werden Bijbelverhalen aangepast. China staat al jarenlang hoog op de Ranglijst Christenvervolging. In de meest recente lijst stond men op de zeventiende plaats. Christenen worden als vijand van de staat gezien.

Maar niet volgens het IND dus, waar men blijkbaar vindt dat Chinese christenen prima hun geloof kunnen belijden in eigen land. Don Ceder (ChristenUnie) en Roelof Bisschop (SGP) hebben naar aanleiding van het zwartboek besloten om Kamervragen te stellen.

Reacties

J
Ik was gistermiddag op bezoek bij een Iraans Christelijk (azc)gezin. Men is al ruim DRIE jaren in Nederland. Het zoontje leest en spreekt prima Nederlands, gaat naar de basisschool. De ouders kunnen zich inmiddels ook redelijk uitdrukken in het Nederlands.

Zij wachten nog steeds op hun EERSTE INTERVIEW!

Haar broer met echtgenote en moeder hebben ook langer dan twee jaar gewacht op hun EERSTE interview. Zij hebben recentelijk een (tijdelijke) verblijfsvergunning verkregen.

Zij weten wat verdrukking in AZC´s betekend!
A
Drie - zelf kerk het woord zegt het al. ZELF. En dat klopt niet natuurlijk. Waar is dan de HEER der kerk?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen