bestorming Capitool kruis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 februari 2021 door Redactie

Ruim 100 christelijke leiders geven signaal af vanwege radicaliserende Amerikaanse geloofsgenoten

De radicalisering van christelijke nationalisten in Amerika baart christelijke leiders zorgen. Meer dan honderd christelijke leiders ondertekenen een brief waarin hun zorg wordt verwoord als openlijke reactie op de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

"We weten van experts op het gebied van radicalisering dat een van de belangrijkste beweegredenen is dat de daden 'door God gezegend' zijn en een vereiste zijn van het geloof", aldus de briefschrijvers. "Het gevolg is dat zoveel mensen die vasthouden aan christelijk nationalisme radicaliseren." 

Onder de briefschrijvers bevinden zich leiders van verschillende Amerikaanse christelijke gemeenschappen. Van katholieke priesters tot conservatieve evangelicals; en ook pinksterchristenen van verschillende etnische en culturele achtergronden. Met de brief willen de Amerikaanse christelijke leiders aangeven dat zij als christelijke gemeenschap niet achter de daden van hun medegelovigen staan. "We zien met name radicalisering onder white evangelicals", geven zij aan. 

In de brief wordt ingegaan op de bestorming van het Capitool, waarbij mensen kruisen bij zich droegen en kleding of vlaggen met de naam van Jezus erop geschreven. Een van de indringers beweert zelfs te hebben gebeden voor Amerika 'in de naam van Jezus' toen hij illegaal achter het bureau van een senator was gaan zitten. "We keuren dit gebed af dat gebruikt wordt om deze gewelddadige actie goed te keuren", reageren de briefschrijvers.

Lees ook: Christelijke universiteit noemt gebruik kruizen en 'Jezusvlaggen' bij bestorming Capitool godslasterlijk en De bestorming van het Capitool was geen opstand van volgers van Jezus.


Amerikaanse verkiezingen
- Christelijk congreslid stemde voor én tegen Trump als president: "De waarheid is de waarheid"
- Voorganger die Joe Biden inzegent: "Hij zal als president Gods hart zoeken"
- Franklin Graham vergelijkt keuze Republikeinen voor afzetten van Trump met verraad Judas
- Deze christelijke leiders blijven ook na bestorming Capitool Trump steunen
- Tijs van den Brink deelt verbazing na nieuw bezoek aan christelijke Trump-stemmers
Meer over Amerikaanse verkiezingen »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen