Michael Brown
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 januari 2021 door Michael Brown

De bestorming van het Capitool was geen opstand van volgers van Jezus

Michael Brown van de Christian Post legt in een helder betoog uit waarom hij denkt dat navolgers van Jezus het Capitool niet hebben bestormd. Begin deze maand besloten honderden mensen het Capitool binnen te vallen nadat Trump zijn aanhangers had opgeroepen hun "kracht te laten zien" en ernaar toe te marcheren. "Er waren Trump-aanhangers die serieus baden voor vrede en witte extreemrechtse nationalisten die de boel opstookten", aldus Michael Brown.

In een belangrijk en diepgravend artikel heeft David French beweerd dat een geweldadige, christelijke opstand rond en in het Capitool plaatsvond en daar de boel heeft overgenomen. Moeten we deze serieuze aantijging serieus nemen?

David schreef: "Waarom ik denk dat het een christelijke opstand was? Omdat veel demonstranten ons vertelden dat ze christen waren, zo hard en luid mogelijk."

Hij stelt verder vast dat er een "enorm kruis neergezet was voor het Capitool" en dat "borden met 'Jezus Redt' en andere christelijke uitingen in de menigte te vinden waren". Hij zag een man met een christelijke vlag terwijl hij de kamer van een ambtenaar binnendrong.

Het feit dat er christelijke muziek werd afgespeeld betekent natuurlijk niet dat de gewelddadige aanval door christenen werd uitgevoerd.

Eén van zijn collega's merkte op dat er christelijke muziek uit luidsprekers klonk tijdens de bestorming. Hij had ook al eerder gewaarschuwd dat het christelijk nationalisme zo ongebreideld te werk ging dat er een fanatisme in zat dat tot dodelijk geweld kon leiden. 

Daarnaast deelde David French ook een aantal leugens die de bestorming nog wat extra brandstof gaven: "Amerika gaat ten onder als Trump verliest" en "Het lot van de kerk staat op het spel wanneer Biden zou winnen".

Hoezeer ik het ook eens ben met veel van Davids punten, toch geeft het artikel een vertekend beeld. Het feit dat er christelijke muziek werd afgespeeld betekent natuurlijk niet dat de gewelddadige aanval door christenen werd uitgevoerd. Zeker niet in de ware zin van het woord 'christen'.

Ik geloof dat dit de komende dagen duidelijk gaat worden omdat eigenlijk iedereen die gearresteerd is, lid bleek te zijn van een extreemrechtse groep. Niet allemaal maar wel bijna allemaal. 

Waarom ik dit zeg is omdat ik mij net als French zorgen maak om sommige ernstige problemen binnen de evangelicals van vandaag de dag. Zeker in de witte protestantse kerken. 

Zoals sommigen maar al te goed weten, heb ik ook mijn zorgen over de manier waarop christenen naar Trump kijken, als een soort politieke verlosser. Ik maak me zorgen om ongezond christelijk nationalisme en het verwarren van Amerika met het koninkrijk van God. Ook na de Jericho Mars vroeg ik aandacht voor de retoriek die militaire trekjes kreeg.

Maar als een kerkleider die goed bevriend is met een aantal prominente christelijke Trump-aanhangers weet ik als geen ander dat deze leiders en gelovigen diep geschokt waren door wat er die dag gebeurde.

Ik houd president Trump ook verantwoordelijk voor het jarenlang gebruiken van gevaarlijke retoriek. Het is brandstof geweest voor het aanwakkeren van haat en wantrouwen wat leidde tot de gewelddadige bestorming van het Capitool. 

Maar als een kerkleider die goed bevriend is met een aantal prominente christelijke Trump-aanhangers, en als iemand die deel uitmaakt van de evangelicals, weet ik als geen ander dat deze leiders en gelovigen diep geschokt waren door wat er die dag gebeurde.

Een beller naar mijn radiostation vertelde dat hij zich door God geleid voelde om 's ochtends vroeg naar het evenement te gaan om voor het Capitool te gaan staan. De hele dag lang, in de vrieskou, hield hij een vlag omhoog met daarop: "We hebben U nodig, Heer".

Hij zei dat het urenlang slechts ging om een handjevol mensen. Daarna werden het er tienduizenden, de sfeer was gemoedelijk en gebed stond centraal. Pas toen er rond half 1 's middags een nieuwe groep arriveerde, veranderde er iets. Ze begonnen de politie uit te dagen en te schreeuwden om een aanval op het Capitool.

Hij was er van overtuigd dat het Antifa betrof maar laten we ervanuit gaan dat het witte nationalistische Trump-supporters waren. Hoe dan ook, het punt is dat zij de aanstichters waren van het geweld, niet de tienduizenden die daar stonden om te bidden.

Andere vrienden van mij die erbij waren keken met afgrijzen naar de ontwikkelingen van die dag. Elke christelijke leider die ik ken was aangedaan.

Dit is niet wie we zijn. Dit zijn niet de waarden die we vertegenwoordigen. In dat opzicht was dit geen christelijke opstand.

Elke christelijke leider die ik ken was aangedaan. Dit is niet wie we zijn. Dit zijn niet de waarden die we vertegenwoordigen.

Geloof ik dat veel van deze christenen verstrikt geraakt zijn in een nationale politieke geest? Zeker.

Geloof ik dat ze afstand hadden moeten nemen van de opruiende en onwijze woorden van Rudy Guliani en Donald Trump jr.? Zeer zeker.

Geloof ik dat, het voor velen, een ongezonde mix was van vaderlandsliefde en het aanbidden van Jezus? Zonder twijfel.

Geloof ik dat christenen misleid werden door extremistische groepering? Opnieuw ja.

Maar ik maak een belangrijk onderscheid tussen serieuze volgers van Jezus en diegenen die zijn gekomen om strijd te leveren.

Als je denkt dat ik te naïef bent, wat ik op z'n tijd best kan zijn, neem dan een paar minuten om te onderzoeken op welke sites wordt opgeroepen tot geweld. Gaat het om christelijke websites? Waar het woord van God geëerd en Jezus verkondigd? Of zijn het websites van extremisten? Die zeggen misschien dat ze christelijk zijn, maar hebben daar niks mee te maken. 

Zoals de Washington Post meldde dat de plannen voor de bestorming werden gesmeed op twijfelachtige platforms. Om ambtenaren in de boeien te slaan en te reageren op "orders van Trump".

Ik ben van mening dat het zeer zeker een tijd is dat evangelicals schoon schip maken. Zoals Trump de radicaliteit van politiek links heeft blootgelegd, heeft hij nu ook de hypocrisie en comprimerende aard van de kerk aan de oppervlakte gebracht.

Maar daarom moeten we alles in beschouwing nemen als we willen helpen bij het oplossen van deze problemen. Aan de andere kant, als we te algemeen over dit soort dingen praten denken mensen dat het hen niet aangaat.

Een feit blijft dat jij en ik het Capitool niet bestormd hebben en er in die zin geen sprake was van een christelijke opstand.

Dr. Michael Brown is schrijver. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Reacties

Hoe komt het toch dat conservatieve Christenen ook nu weer hun stoepje schoon moeten vegen en niet tot erkenning komen dat ze zich massaal op hebben laten ruien ... door politici en valse profeten. Zelfs al zouden er geen Christenen bij de bezetting van het Capitool geweest zijn (wat ik betwijfel); ze hebben zich geleend als een al te gewillig voertuig voor extreme elementen en hun geloof gehecht aan pertinente leugens en ophitserij. Vergeet niet dat Ku Klux Klanners zich ook Christen noemen... Macht corrumpeert. Vooral het geloof.
Er staat niet voor niets in Openbaringen de waarschuwing, dat de Heer walgt van lauwe christenen en dat Hij ze zal uitspuwen. Gelukkig is er nu nog tijd om zich te bekeren en zeer serieus God te gaan zoeken. Wie een oor heeft om te horen, die hore....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen