Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Duitsland, Frankrijk, Egypte en Jordanië waarschuwen Israël

Als Israël delen van de Westelijke Jordaanoever onder eigen beheer plaatst zal dit mogelijk gevolgen hebben voor de banden die Duitsland, Frankrijk, Egypte en Jordanië met Israël hebben. Unilaterale veranderingen aan de 'grenzen van 1967' zullen bovendien niet erkend worden door deze landen. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Egypte en Jordanië dinsdag in een gezamenlijke verklaring volgens het Centrum Informatie en Documenatie Israël (CIDI).

Het is nog niet precies bekend om welke delen van de Westelijke Jordaanoever het gaat. Dat moet nog worden uitgewerkt. Dit omstreden plan komt voort uit een Amerikaans vredesplan. Tegenstanders zoals de Palestijnse predikant Jack Sara spreken van een annexatie. Volgens het CIDI is er juridisch-technisch gezien geen sprake van annexatie. Dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat.

Dinsdag coördineerden Duitsland, Frankrijk, Egypte en Jordanië hun reactie op een eventuele 'annexatie' in een gezamenlijke videoconferentie. “We zijn het erover eens dat iedere annexatie van Palestijns gebied, bezet in 1967, een schending van het internationaal recht is en de fundamenten van het vredesproces zal aantasten,” aldus de ministers van Buitenlandse Zaken in de verklaring die na afloop werd gepubliceerd.

De Jordaanse politiek activist en analist Rami Dabbas verwacht geen Jordaans verzet als Israël haar plannen doorzet. 'Uiteindelijk zullen gedeelde nationale belangen Jordanië dwingen om de Israëlische annexatie te accepteren, en de langverwachte definitieve afbakening van de oostelijke grens van de Joodse Staat. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord is de verbondenheid van Jordanië met Israël alleen maar toegenomen, omdat Israël het koninkrijk van water en aardgas voorziet en de Israëlische lobby in Washington overuren maakt om de Amerikaanse economische hulp aan Amman te waarborgen', schrijft hij in Israël Today.

Netanyahu en zijn coalitiepartner Benny Gantz hebben afgesproken dat binnen de regering vanaf 1 juli gesproken kan worden over het omstreden plan in de Westelijke Jordaanoever.

Zie ook: Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied


Conflict Israël-Palestijnen
- Eppo Bruins was met ChristenUnie-fractie in Israël: 'leerzame maar verwarrende week'
- Christenen voor Israël doet feitencheck na eenzijdige uitlegvideo NOS
- Hamas-prominent roept Palestijnen op om 'iedere Jood op aarde af te slachten'
- Hamas publiceert schokkende video: een nieuwe generatie terroristen wordt klaargestoomd
- Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied
Meer over Conflict Israël-Palestijnen »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen