Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied

Nederland moet in kaart gaan brengen welke maatregelen tegen Israël genomen kunnen worden als dat land overgaat tot 'annexatie' van Palestijns gebied. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een motie van die strekking aangenomen, meldt het ANP. Het voorstel van SP, PvdA en GroenLinks kreeg steun van regeringspartijen D66 en CDA. Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie stemden tegen, net als PVV, FVD en SGP.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De nieuwe regering van Israël wil delen van de Westelijke Jordaanoever inlijven. Het is nog niet precies bekend om welke delen het gaat. Dat moet nog worden uitgewerkt. De annexatie komt voort uit een Amerikaans vredesplan. De Palestijnen zijn fel tegen. Dat geldt ook voor de Palestijnse predikant Jack Sara. "Duizenden hectares land, huizen en natuurlijke bronnen van de Palestijnen worden geconfisceerd op het moment dat Israël zijn ‘soevereiniteit’ uitbreidt", zei hij onlangs. "Droevig genoeg slaat elke keer als Israël weer een eenzijdige beslissing neemt over het land een nieuwe nagel in de doodskist van het vredesproces en de tweestatenoplossing."

De Westelijke Jordaanoever werd na de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 1948 geannexeerd door Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël de Westoever, nadat Jordaanse artillerie de Joodse staat onder vuur nam. Onder de Oslo-akkoorden van 1993 getekend tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), is de Westoever verdeeld in drie verschillende gebieden – A, B en C. Zone A valt geheel onder de Palestijnse Autoriteit (PA). In zone B is de administratie in handen van de PA maar de veiligheid in handen van Israël. Zone C is geheel in Israëlische handen en valt onder de militaire wetgeving in Israël. De bedoeling was dat de Oslo-akkoorden een opmaat naar een permanente tweestatenoplossing zou zijn, maar latere onderhandelingen hebben niet tot een dergelijke overeenkomst geleid.

Het regeerakkoord van de nieuwe Israëlische coalitie bevat een provisie waarmee Likoed, de partij van premier Netanyahu, vanaf 1 juli een voorstel in stemming mag brengen omtrent het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen in zone C van de Westelijke Jordaanoever. Het uitbreiden van dit Israëlische recht zou in lijn zijn met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) is er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie. 'Dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israëlisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.'

Nederland is tegen de Israelische annexatieplannen. Volgens kabinet zijn de nederzettingen, evenals het uitbreiden van Israelisch recht naar deze nederzettingen, in strijd met het internationaal recht. De EU deelt dit standpunt. De aangenomen motie roept minister Blok op om, bij voorkeur met gelijkgestemde andere landen, “opties in kaart te brengen van (mogelijk) te nemen maatregelen indien Israel overgaat tot annexatie van Palestijns gebied”. Volgens de tekst van de motie is annexatie “een grove schending van het internationale recht”.

Onlangs ontstond in christelijk Nederland ophef omdat de Raad van Kerken een brief van de Wereldraad van Kerken steunde waarin het plan van de Israëlische regering wordt bekritiseerd. In de brief werd opgeroepen tot het opschorten van het EU-associatieverdrag met Israël. Christenen voor Israël riep haar achterban vervolgens op om protestbrieven naar de Raad van Kerken te sturen. Uiteindelijk heeft de RvK spijt betuigd en toegegeven dat het ondersteunen van de omstreden brief achteraf geen goed idee was. Lees ook: Terugblik op ophef over Israël-brief: Raad van Kerken steekt hand in eigen boezem.

De Israëlische premier Netanyahu en zijn coalitiepartner Benny Gantz hebben afgesproken dat binnen de regering vanaf 1 juli gesproken kan worden over het omstreden plan. Gantz heeft volgens een ingewijde echter gezegd dat die datum "niet heilig" is. Hij zou eerst de economische gevolgen van de coronacrisis willen aanpakken.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Conflict Israel-Palestijnen
- Israëls eenzame strijd, terwijl de radicale islam oprukt
- Pastor David Zadok blikt terug op rakettenregen in Israël: "Als kerk gingen we door een lastige periode"
- Van der Staaij en Segers over Israëlisch-Palestijns conflict: "Partijen moeten met elkaar om tafel"
- Palestijnse voorganger Munir Kakish roept christenen op om voor vrede te bidden
- Een wapenstilstand is geen haatstilstand
Meer over Conflict Israel-Palestijnen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Tja, en wat doet Nederland tegen China en de Oeigoeren en tegen Turkije over de Koerden en tegen Myanmar en India tegen de Rohinngya's daar bemoeien wij ons niet mee.
P
De wereld heeft niet door dat het een duivelsplan is om Israël van de kaart laten verdwijnen, maar dit gaat niet gebeuren omdat God een plan heeft met Israël. Jammer dat een deel van de kerk dit niet ziet of wil begrijpen dat in de eindtijd Jezus zich gaat bekommeren om Zijn volk Israël en dat de volkeren niets meer in kunnen brengen dan te buigen en zich over te geven.
Waar blijven de moties tegen Saoedi Arabië vanwege christenvervolging, censuur, persbreidel en intolerantie?
Toon meer reacties (8)