Jack Sara
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Palestijnse predikant vreest Israëlisch beleid: "Christenen moeten stelling nemen"

"Ik roep christenen over de hele wereld op om ons Palestijnen te helpen en ons uit te spreken tegen de systemen die lijden en strijd veroorzaken voor een zwak en bijna hulpeloos volk." De Israëlische regering is vanaf 1 juli van plan om grote delen van de Westelijke Jordaanoever onder Israëlisch beheer te plaatsen. De Palestijnse predikant Jack Sara ziet dit plan niet zitten, zo laat hij weten aan NieuwWij.nl.

De directeur van de Bethlehem Bible School vreest voor een herhaling van de gebeurtenissen na de oprichting van de staat Israël in 1948. Honderdduizenden Palestijnen werden dakloos. "Velen zijn hun huis ontvlucht met hun sleutels nog op zak, in de veronderstelling dat ze spoedig weer naar hun huis zouden terugkeren. Voor ons Palestijnen was het een diep traumatische ervaring die ons tot op de dag van vandaag bijblijft en die, inderdaad, voortduurt. De catastrofe duurt voort in de Palestijnse gebieden en delen van Israël, waar Palestijnse huizen, dorpen en natuurlijke hulpbronnen nog steeds groot risico lopen."

De Westelijke Jordaanoever werd na de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog van 1948 geannexeerd door Jordanië. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël de Westoever, nadat Jordaanse artillerie de Joodse staat onder vuur nam. Onder de Oslo-akkoorden van 1993 getekend tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), is de Westoever verdeeld in drie verschillende gebieden – A, B en C. Zone A valt geheel onder de Palestijnse Autoriteit (PA). In zone B is de administratie in handen van de PA maar de veiligheid in handen van Israël. Zone C is geheel in Israëlische handen en valt onder de militaire wetgeving in Israël. De bedoeling was dat de Oslo-akkoorden een opmaat naar een permanente tweestatenoplossing zou zijn, maar latere onderhandelingen hebben niet tot een dergelijke overeenkomst geleid.

Het regeerakkoord van de nieuwe Israëlische coalitie bevat een provisie waarmee Likoed, de partij van premier Netanyahu, vanaf 1 juli een voorstel in stemming mag brengen omtrent het toepassen van Israëlisch recht in bepaalde nederzettingen in zone C van de Westelijke Jordaanoever. Het uitbreiden van dit Israëlische recht zou in lijn zijn met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) is er juridisch-technisch gezien geen sprake is van annexatie. 'Dan moet het gaan om het annexeren van territoir van een andere soevereine staat – wordt het uitbreiden van Israëlisch recht naar de Joodse gemeenschappen op de Westoever in de volksmond annexatie genoemd.'

Predikant Sara is wel van mening dat er van annexatie sprake is. "Daarbij is het zeker dat duizenden hectares land, huizen en natuurlijke bronnen van de Palestijnen worden geconfisceerd op het moment dat Israël zijn ‘soevereiniteit’ over hen uitbreidt. Droevig genoeg slaat elke keer als Israël weer een eenzijdige beslissing neemt over het land een nieuwe nagel in de doodskist van het vredesproces en de tweestatenoplossing, die al lang geleden had moeten worden gerealiseerd. Het bedroeft me enorm om te zien hoeveel kansen er zijn gemist om een overeenkomst te bereiken die had kunnen leiden tot vrede en gerechtigheid voor iedereen in het 'heilige land'."

Hij vraagt medechristenen om hulp en roept op tot gebed voor "een rechtvaardige wereld die eerlijk is voor iedereen".

Foto: Bethlehem Bible School


Conflict Israël-Palestijnen
- Eppo Bruins was met ChristenUnie-fractie in Israël: 'leerzame maar verwarrende week'
- Christenen voor Israël doet feitencheck na eenzijdige uitlegvideo NOS
- Hamas-prominent roept Palestijnen op om 'iedere Jood op aarde af te slachten'
- Hamas publiceert schokkende video: een nieuwe generatie terroristen wordt klaargestoomd
- Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied
Meer over Conflict Israël-Palestijnen »

Reacties

P
Het is het gebruikelijke verhaal van Palestijnen die zielig doen en het met de waarheid niet zo nauw nemen. Als de C-gebieden helemaal onder Israëlisch bestuur komen, verandert er niet veel. De Palestijnen kunnen dan nog steeds in de A- en B-gebieden wonen. Van een uittocht zal geen sprake zijn. De Bethelem Bible School is pro-PLO en ondersteunt een heel verkeerde theologie.
M
...vervolg op mijn vorige reactie:

Waarom hebben de Palestijnen elk initiatief tot vrede afgewezen? Simpel: ze willen héél Israël! Echt triest dat deze voorganger geen liefde kan opbrengen voor het land en volk van de Joodse Messias, Jezus, die hij volgt. Waar Joden en Arabieren de Messias vinden, vinden zij elkààr, en roepen zij niet christenen op om stelling te nemen tegen de één of de ander!
Vraag me af of deze predikant/voorganger of dominee voor- of tegenstander van president Trump in Amerika is. Dit met berichten over een oorlog tussen o.a. een coalitie van landen met als hoofdrolspelers Rusland, Turkije en Iran tegen Israël (Ezechiël 38). Dan zitten zij er wel middenin het gevecht. En op dit moment steunt Amerika Israël nog, maar in deze profetie komt Amerika helemaal niet voor, dus zal er iets gebeurt moeten zijn voor het verliezen van deze steun. Gelukkig zal God Israël niet vergeten.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen