Verenigde Naties
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 juni 2020 door Jeffrey Schipper

VN-resoluties tegen Israël aangenomen; christelijke zanger baalt van 'Israëlbashen'

Afgelopen week heeft de VN-Mensenrechtenraad vijf resoluties tegen Israël aangenomen. Geen enkel ander land is bij het orgaan van de Verenigde Naties onderwerp van zoveel berispingen. Nederland stemde voor drie van de vijf anti-Israëlresoluties, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

In één van de resoluties worden "grote zorgen" uitgesproken over de “voortdurende schending van internationaal humanitair recht en de systematische schending van mensenrechten van het Palestijnse volk door Israël”. De resolutie eist van Israël zich “terugtrekt van de Palestijnse gebieden dat het sinds 1967 bezet, inclusief Oost-Jeruzalem, zodat het Palestijnse volk uitvoer kan geven aan zijn universeel erkende recht tot zelfbeschikking”. Nederland was één van de 42 landen die voor deze resolutie stemde.

In een andere resolutie wordt Israël opgeroepen “onmiddellijk de bezetting van de bezette Palestijns gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, te beëindigen". De tekst spreekt “grote zorgen” uit over de “fragmentatie en de veranderingen in de demografische opmaak van de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, die het resultaat zijn van Israëls voortdurende bouw en uitbreiding van nederzettingen, gedwongen verplaatsing van Palestijnen en de bouw van de muur“. Ook deze resolutie werd door Nederland gesteund.

"Geen enkel land in de wereld wordt zoveel op de vingers getikt door de VN-mensenrechtenraad als Israël. Ongekend!", vindt zanger Christian Verwoerd. "Ook Nederland doet vollop mee met het 'Israëlbashen' en ik vind dat de ChristenUnie als regeringspartij gewoon eens goed dwars moet gaan liggen hierom. Vind jij steun aan Israël belangrijk en stem je op ChristenUnie, mail ze eens hierover! Ze vertegenwoordigen jou daar in Den Haag. 'Wie Israel zegent, wordt gezegend en wie het vervloekt wordt vervloekt', zegt de Bijbel. Het is daarom in ons landsbelang hier onze stem over te laten horen."

Christenen die dezelfde mening als Verwoerd zijn toegedaan vinden het opmerkelijk dat Israël in de VN strenger wordt aangepakt dan andere landen. Zo werden er geen resoluties tegen China, Rusland, Venezuela, Somalië en Zimbabwe aangenomen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wees hier vorig jaar ook op. "Het bashen van Israël moet heel snel stoppen", zei hij destijds.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen