Voordewind
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 november 2019 door ChristenUnie

Joël Voordewind haalt hard uit: "Het bashen van Israël moet heel snel stoppen"

Joël Voordewind is er klaar mee. In een blog die het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie op de website van zijn partij publiceert, roept hij op om te stoppen met het "bashen van Israël". Dit naar aanleiding van de acht resoluties die de Verenigde Naties tegen Israël aannamen.

"Tot mijn grote ergernis heeft Nederland ingestemd met zeven van de acht van deze resoluties", schrijft Voordewind. "In één geval heeft Nederland zich slechts van stemming onthouden. En dat terwijl de minister van Buitenlandse Zaken in november 2017 van de Tweede kamer de opdracht heeft gekregen actief stelling te nemen in de VN tegen dit soort zeer eenzijdige resoluties. In één van deze resoluties wordt er zelfs niet meer gesproken over de Tempelberg in Jeruzalem, maar alleen over de Haram al-Sharif, de islamitische benaming voor de Tempelberg – wat mij betreft is dat een moedwillige poging de Joodse geschiedenis en wortels in het land te ontkennen."

"Het is een moedwillige poging de Joodse geschiedenis en wortelsin het land te ontkennen."

Voordewind stelt dat er sinds 2006 maar liefst 66 resoluties zijn aangenomen tegen Israël. Ter illustratie: Syrië, Soedan, Myanmar, Congo en Noord-Korea kregen samen 80 resoluties en landen als China en Saoedi-Arabië kregen zelfs helemaal nog nooit met een resolutie te maken. Absurd, volgens de politicus.

"Israël heeft maar een paar vrienden in de wereld. Er is een overgrote meerderheid in de Mensenrechtenraad en in de Algemene Vergadering van de VN die tegen Israël is. Dit heeft niks meer met een neutrale VN te maken. Dat vraagt van ons om het juist voor Israël op te nemen. Het bashen van Israël moet heel snel stoppen."

Voordewind wil dat de minister belangrijke moties met betrekking tot Israël eerst aan de Tweede Kamer voorlegt. 

Voordewind schrijft tot slot dat hij samen met VVD en CDA een brief van de minister vraagt waarin opheldering wordt gegeven over het stemgedrag van Nederland. Hij is de minister van plan om te vragen belangrijke moties met betrekking tot Israël eerst aan de Tweede Kamer voor te leggen.

Reacties

C
De VN is niet onpartijdig. Deze club, waarin tal van islamitische landen vertegenwoordigd zijn (de voorzitter is dacht ik een moslim), schept er een waar genoegen in om Israël zwart te maken. Al deze Israël-haters vergeten dat ook zij heel veel te danken hebben aan Israël vanwege de vele uitvindingen die daar zijn gedaan, en waar de hele wereld van profiteert. Het bashen moet inderdaad stoppen. Het is een schande dat ons land niet opkomt voor Israël! We waren toch ooit vrienden? Waaruit blijkt de 'vriendschap' nog?
H
Uiteraard goed dat de de CU samen met VVD en CDA de minister ter verantwoording roept vanwege het stemgedrag in de VN. Dat partijen als SGP, FvD en PVV in deze niet genoemd worden is inderdaad opmerkelijk. Genoemde partijen waren immers de indieners van de - door de Kamer aangenomen - motie van

november 2017 waar Voordewind aan refereert. Dit lijkt een

beetje op pronken met andermans veren. Ik zou zeggen ere wie ere toekomt.
J
Als 3 van de 4 coalitiepartijen het nog niet kunnen regelen, wie of wat is dan de baas in dit land. Heeft D66 zoveel invloed of moeten we de actie van Joel Voordewind wat minder serieus nemen.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.