ggin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 februari 2020 door Patrick Simons

GerGem-predikant: "Mensen worden dood gepreekt met de stelling dat Jezus alleen voor de uitverkorenen is gestorven"

Ds. C. Harinck, emerituspredikant binnen de Gereformeerde Gemeenten, meent dat hemel en hel in onze geseculariseerde samenleving hebben afgedaan. Dat zegt hij in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. Volgens de predikant is het onmogelijk om het reddende Evangelie te preken als je de vreselijkheid van de hel verzwijgt.

“Er is in de Bijbel niemand die zo vaak over de hel spreekt als de Heere Jezus zelf”, stelt de predikant. “Het Evangelie bevat als blijde en goede boodschap een heilige ernst. Er staat geschreven dat wie niet geloofd zal hebben, verdoemd zal worden. Als je als prediker gelooft dat mensen verloren gaan, moet je een drang hebben om mensen ertoe op te roepen zich te bekeren en te geloven.”

Harinck zegt daar wel direct bij dat in kerken waar wél over de hel gesproken wordt, nogal eens wat aan de prediking mankeert. De vrucht van het geloof in de hel moet volgens hem de oproep tot geloof zijn. Hij denkt dan ook dat veel mensen rust gegund wordt in hun onbekeerd-zijn: “Ze worden dood gepreekt door een eenzijdige nadruk op de onmacht om je te bekeren en te geloven, het eenzijdige van het Godswerk van de bekering en de stelling dat Jezus alleen voor de uitverkorenen is gestorven. De meeste mensen wachten maar af.”

De dominee geeft in de vragenrubriek van Refoweb.nl regelmatig aan dat preken binnen de reformatorische gezindte eenzijdig zijn. "Wanneer door vrees voor misbruik de volheid en algenoegzaamheid die er in Jezus is en Zijn gewilligheid om de zondaren te ontvangen uit de prediking verdwijnt, heb je de slag verloren en blijft er een lege huls van degelijkheid, elkaar napraten en beschouwing over. Ik denk dat dit de prediking zo leeg, koud, voorspelbaar en onvruchtbaar maakt", zei hij in antwoord op deze vraag.

Lees het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: 'In onze preken komt Christus nauwelijks aan bod'.


Hel
- Zes redenen waarom de hel niet echt kan zijn
- Waarom ik niet geloof dat ongelovigen voor eeuwig verloren gaan
- Zes redenen waarom de hel echt is
- Waarom dominee Den Butter niet zwijgt over hemel én hel
- Waarom ik niet geloof dat ieder mens voor eeuwig naar de hemel gaat
Meer over Hel »

Reacties

Een magistraal weergegeven mening die ieder zich ter harte mag nemen.
J
Misschien krijgt Ds. C. Harinck dan uit eigen kring ook te horen, wanneer het zijn grootste verlangen is de Heere Jezus als Zaligmaker te prediken en de oproep tot bekering en geloof na aan het hart te leggen van zijn hoorders : "Gevaarlijke prediking ….want dat is bij ons 'de leer' niet". Wanneer ik hen zeg dat ze zelf de bijbel daarover moeten nalezen en net doen als de Bereërs ten tijde van Paulus: Zij onderzochten de Schriften om te zien of het waar was wat hij hen predikte. Hosea 4:6 Mijn volk gaat te gronde door gebrek aan kennis...
T
Naar mijn mening een goed artikel van Ds.Harinck. Naast de heerlijkheid van de hemel dient ook de vreselijkheid van de hel benoemd te worden. En naast de vreselijke gevolgen van de zondeval ook en vooral de oneindige bereidheid van de Heer Jezus om zondaars zalig te maken!
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.