cgk

Nieuws

31 januari 2020 door Patrick Simons

Buitenlandse afgevaardigden komen tijdens synode CGK aan het woord: "Vrouw in het ambt heeft zeer schadelijke gevolgen"

Tijdens de vergadering van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) kwamen donderdag afgevaardigden van diverse buitenlandse kerken aan het woord. Ze waren gevraagd om zich uit te spreken over de discussie over toelating van vrouwen tot de ambten. En dat deden ze dus ook. Het Reformatorisch Dagblad maakte een uitgebreid verslag.

Ds. Foppe van der Zwaag van de Heritage Reformed Churches (HRC) had een duidelijke mening. Hij stelde dat het openstellen van ambten voor vrouwen simpelweg niet in overeenstemming is met de Bijbel. Hij sprak zelfs over “zeer schadelijke gevolgen” wanneer dit toch gebeurt. “We willen u met klem oproepen om het voorstel om de kerkelijke ambten open te stellen voor vrouwen resoluut af te wijzen als een onjuiste herinterpretatie van de schrift.”

Ook dr. Bill Schweitzer, voorganger van de Evangelical Presbyterian Church England and Wales (EPCEW) kwam aan het woord. Hij stelde onder meer dat de discussie over de vrouw in het ambt niet op zichzelf staat. “De vrouw in het ambt is onlosmakelijk verbonden met de Schriftleer. De gevolgen zullen groot zijn als u ervoor kiest vrouwen in het ambt te bevestigen.”

Lees hier wat andere buitenlandse afgevaardigden over dit onderwerp te zeggen hadden.


Vrouw-zijn
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen moeten hun mond houden
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
Meer over Vrouw-zijn »

CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

K
Vanuit de woorden van Jezus zelf blijkt nergens dat vrouwen geen ambten zouden mogen vervullen. Paulus zegt nota bene zelf dat wij vrij zijn van de wet. Voor hen die geloven is alles toegestaan, zoals Paulus wederom zelf zegt. In het geloof, God lief hebbende boven alles en onze naaste als ons zelf zullen wij alles moeten toetsen. Heeft een vrouw God lief boven alles (dit is eerst en vooral een belijdenis) en haar naaste als zichzelf (is ze geschikt), dan is er geen enkel beletsel waarom zij niet een ambt zou mogen vervullen.
P
Te triest voor woorden.

25 jaar gelden is er een uitgebreid onderzoek gedaan door een commissie ingesteld door de synode van de CGK. Daarvan is een boekje uitgegeven dat het lezen waard is. De theologen kwamen niet tot een eensluidende conclusie. Dus wat voor mening je ook bent toegedaan, respecteer die van de ander. Laat het dus aan de individuele kerken over om hier mee om te gaan. Hoe meer regels hoe meer discussies die ons afleiden van waar het echt om moet gaan.
E
Je kunt niet shoppen in Gods Woord, zo van dit wel, dat niet. Het is alles of niets. Bij vrijzinnigheid draait het uit op niets.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?