gebedsgenezing
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 december 2019 door Romee Boots

CIP.nl duikt in de wondere wereld van gebedsgenezing

Met de opkomst van de medische wetenschap zijn gezondheid en vitaliteit alsmaar belangrijker geworden. Maar niet alleen medici houden zich bezig met gezondheid: ook binnen het christendom en andere religies is de genezing van ziekten een belangrijk thema geworden. CIP.nl onderzoekt de komende weken de wondere wereld van gebedsgenezing.

Gebedsgenezing speelt binnen het christendom met name bij pinkster- en evangelische kerken een belangrijke rol. Verschillende kerken en voorgangers organiseren speciale conferenties waar massaal wordt gebeden voor mensen die kampen met ziekten. Op de Nederlandse megaconferentie Opwekking is zelfs een speciale avond waar massaal wordt gebeden voor genezing. Ook hebben verschillende kerken zoals De Deur speciale aandacht voor genezing in hun wekelijkse diensten.

Door de media-aandacht van deze genezingsdiensten en campagnes is gebedsgenezing populair geworden. In Nederland zijn voorgangers als Jan Zijlstra en Martin Koornstra bekende gezichten geworden als het gaat om wonderbaarlijke genezingen. Toch vinden die genezingen niet altijd plaats. En soms komen de klachten weer terug en blijkt de genezing niet volledig, dat gebeurde bijvoorbeeld bij Albert uit Urk. Over de redenen waarom de genezingen uitblijven of niet meer ‘werken’ wordt veel gediscussieerd, maar de schaamte en teleurstelling die het met zich meebrengt blijft vaak onbelicht.

Daarnaast wordt gebedsgenezing te veel gericht op het overwinnen van de ziekte, terwijl ziekte soms ook bij het leven hoort, bepleit Annemieke Bosman in een eerder artikel op Creatov. Door te leven met haar ziekte ervaarde ze juist meer van haar geloof, en ervoer ze Jezus’ aanwezigheid.

Toch is er niet alleen binnen het christendom aandacht voor het genezen van zieken. Zo is gebedsgenezing ook binnen de islam een thema, evenals het bij alternatieve stromingen als New Age, winti en reiki behandeld wordt. Zoals binnen het christendom blijven ook bij andere religies en stromingen de discussies niet uit.

Zo was de dood van actrice Syliva Millecam reden tot ophef, nadat de alternatieve genezeres Jomanda de actrice zou hebben weerhouden van het ondergaan van een behandeling in het ziekenhuis. De Inspectie voor Gezondheidszorg deed aangifte, wat resulteerde in een bijna 10-jaar durend traject van onderzoek, aangiften en rechtszittingen. Uiteindelijk werd Jomanda vrijgesproken in 2013 van schuld bij de dood van Millecam.

De komende weken duikt CIP.nl in de wondere wereld van gebedsgenezing. We zijn benieuwd naar jouw verhalen en waarom mensen juist wel of niet geloven in genezing. Hiervoor komen we graag met jou in contact. Stuur ons een e-mail!


Gebedsgenezing
- Martin Koornstra baalt na halve genezing op Urk: "Ik bied mijn excuses aan"
- Simon Ekkelboom gelooft niet meer in zijn eigen wonderbaarlijke genezing
- Was de genezing van Albert uit Urk echt een "onvoorstelbaar wonder"?
- Martin Koornstra ziet dat zijn dochter niet geneest: "Als vader kan ik niet 21 jaar lang bidden om een wonder"
- Wilkin van de Kamp over waarom God lijden toelaat en niet alle zieken genezen
Meer over Gebedsgenezing »

Reacties

Een tamelijk beladen onderwerp. Ik geloof in gebedsgenezing, maar besef terdege na 45 jaar er zelf mee geconfronteerd te zijn geweest en veel mocht bidden met mensen, dat het in de allereerste plaats een zaak van de Heere is. Ik geloof dan ook niet in speciale bijeenkomsten waar het hoofdthema genezing is. Gebed voor de zieken is een onderdeel van het geheel. Jacobus 5 zegt genoeg daarover. Ik heb teveel ellende gezien door het getrek aan mensen in rolstoelen, die daarna teleurgesteld terug zakten etc....
Als je duikt in de wereld van 'gebedsgenezing', vergeet dan niet te kijken naar de bediening van Jan Zijlstra.
… en van Wilkin van de Kamp
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.