Martin Koornstra baalt na halve genezing op Urk: "Ik bied mijn excuses aan"

God8 maart 2018 Martin Koornstra
Martin Koornstra

Op zaterdag 10 februari waren we met een team van Royal Mission te gast in VEG De Morgenster op Urk. Op uitnodiging van deze gemeente hebben we met en voor hen een Wonderlijke Zondag verzorgd. Die avond heb ik gebeden voor Albert Bos, die op krukken naar voren gebracht werd. Het bleek dat zijn linkerbeen zo beschadigd was, dat verbrijzelde botten niet meer aan elkaar groeiden en hij al ongeveer vier jaar voortdurend pijn had.

Ik moedigde de zaal aan om met mij mee te bidden. We zongen en spraken in Jezus’ naam genezing uit. Toen deed ik een paar stappen naar achteren en liep Albert verbaasd achter mij aan. Na enkele meters tilde hij zijn krukken omhoog, belastte zijn beschadigde been volledig en voelde geen pijn. In mijn enthousiasme nam ik de krukken van hem over, hief ze in de lucht en liet de mensen in de zaal zien dat er iets bijzonders gebeurde. Verschillende keren vroeg ik hem of hij nog pijn had en telkens bevestigde hij me dat hij niets voelde. Ik juichte uitbundig van vreugde om dit wonder en om God eer te geven. Bijna de hele zaal ging daarin mee.

Wat hierboven beschreven staat, werd door één van onze teamleden op zijn telefoon gefilmd. Onderweg naar huis ontvingen wij al een ander filmpje waarin Albert zelf zonder pijn door zijn eigen huis loopt te dansen. Zijn been nog in het gips, maar zonder krukken en zonder pijn. Vol van wat er gebeurd was, heb ik die zondag het ‘genezingsfilmpje van Albert’ op mijn Facebook gepost.

Een stroom aan reacties
Meteen volgt er dan een explosie aan reacties en lezers die het bericht delen. Wat mensen schrijven gaat van ontzag voor God en dankbaarheid voor wat gebeurd is tot terechte vragen over betrouwbaarheid en verwijten aan mijn én Gods adres. Ik begrijp helemaal dat mensen dit op zeer verschillende manieren beleven en van daaruit reageren.

Ik ben echt de fout in gegaan en daar bied ik supporters én critici volmondig mijn excuses voor aan.

Twee dagen na die bewuste avond op Urk vertrokken wij met een team voor twee weken naar Suriname. Net voor onze terugreis had ik weer contact met Carla, de vrouw van Albert. Ze liet me weten dat de teleurstelling groot was na controle door de arts. Het bot bleek niet aan elkaar gegroeid en de pijn was gedeeltelijk teruggekomen. Toch was ze niet cynisch of boos, want ze benoemde ook een paar mooie gevolgen van die avond. ‘De pijn is beduidend minder, Albert loopt na jaren weer stukjes door het huis en het geestelijk leven in ons gezin is enorm verdiept.’
Toch moeten we concluderen dat wat het filmpje laat zien, mijn reactie daarop en hoe ik het gepost heb op Facebook niet overeenkomt met de werkelijkheid van nu.

Groeien, leren en excuses
Ik bid al 25 jaar voor genezing in samenkomsten als deze. Ik geloof dat God nog steeds wonderen doet en de opdracht om voor zieken te bidden ook vandaag geldt. Tegelijk besef ik dat er zeker niet altijd een wonder plaatsvindt. Bidden voor genezing is niet makkelijk, het is een avontuur. Daarin ben ik een leerling in het Koninkrijk van God. Wat hier gebeurd is, is een les voor me.

Als ik een genezingsdienst leid, moedig ik mensen altijd aan om hun ‘genezing’ of ‘herstel’ te laten checken bij een arts. Ik heb dit zelf niet toegepast: zonder controle van een dokter of specialist heb ik dit filmpje online gezet en beweerd dat deze man compleet genezen is. Daar ben ik echt de fout in gegaan en daar bied ik supporters én critici volmondig mijn excuses voor aan. Ik heb in mijn regelmatige contacten met Albert en Carla ook vergeving gevraagd voor mijn ‘te snelle publicatie’.

Na de eerste medische update die via Carla kwam, hebben we als team in Suriname, waar een hoogopgeleide arts deel van uitmaakte, meteen overleg gehad. We besloten direct om als Royal Mission geen filmpjes van ‘genezingen’ meer te posten direct na een dienst. Als blijkt dat het wonder echt, compleet en blijvend is, dan kunnen we het filmpje net zo goed een half jaar later posten. Het getuigenis van Gods kracht blijft even duidelijk en de betrouwbaarheid wordt veel groter.

Eigenlijk was er die avond in Urk de kans om juist dát te doen. Voor mijn preek getuigde Edi, een jonge vrouw uit Urk, van wat God acht maanden daarvoor gedaan had. Tijdens de genezingsdienst van de Opwekkingsconferentie in het pinksterweekend van 2017 werd ze door God in tien minuten tijd genezen van scoliose en een bochel in haar rug. Ondertussen was ze bij de fysiotherapeut geweest, die haar genezen verklaard heeft. Na bijna driekwart jaar is haar genezing nog steeds compleet en haar rug helemaal recht. Dat filmpje had ik wel mogen posten, maar ik koos voor de sensatie van Alberts verhaal. Nogmaals mijn oprechte excuses.

In elke genezingsdienst benoem ik duidelijk dat lang niet iedereen geneest en dat ik oprecht meeleef met degenen die ziek naar huis gaan.

Worstelen met wonderen
Waarom de pijn bij Albert gedeeltelijk is teruggekomen, weet ik niet. Hoe het kan dat het bot nog niet aan elkaar gegroeid is, begrijp ik niet. Hoe meer ik bid voor genezing, hoe meer vragen ik heb. Toch blijft de opdracht van Jezus om zieken de handen op te leggen staan.

Op zaterdag 13 januari hadden we onze trainingsdag ‘Wonderen van het Koninkrijk’ naar aanleiding van mijn boek. Op die dag lieten we onder andere een filmpje zien van een vrouw die al 28 jaar zenuwpijn had en zich alleen moeizaam met een rollator kon voortbewegen. Op het filmpje zie je dat ik voor haar bid, ze gaat wandelen zonder hulpmiddel en uiteindelijk huppelt door de zaal. De deelnemers aan de trainingsdag begonnen te klappen. Maar toen vertelde ik hen het vervolg van het filmpje.

Na twee dagen kwam bij deze vrouw alle pijn terug. De mail die ik daarover van haar ontving en mijn reactie daarop, heb ik gedeeld met ons team. Het hele proces hebben we open besproken, om te leren en te beseffen dat we niet alle antwoorden hebben. Het eindresultaat is dat ze nog steeds pijn heeft. Wel veel minder dan vroeger. Ze slaapt ook beter, is veranderd in haar levenshouding en is ondanks alles meer van Jezus gaan houden. Dat hele verhaal heb ik gedeeld met de deelnemers van die trainingsdag om te laten zien dat we niet alles begrijpen. Toch blijven de vragen staan en is de worsteling niet minder.

Toen ik hoorde van Carla dat Albert slechts zeer gedeeltelijk genezen is, heb ik eerst flink gehuild. Mijn verdriet ging over de schade die dit toe zou brengen aan het Koninkrijk van God. Ik zag de kritiek al komen en voelde me machteloos, terwijl ik altijd probeer om eerlijk en transparant te zijn. In elke genezingsdienst benoem ik duidelijk dat lang niet iedereen geneest en dat ik oprecht meeleef met degenen die ziek naar huis gaan. Mensen die me kennen, weten hoe ik dit ervaar als ‘mijn kruis’ in het volgen van Jezus. Maar ik zag bovendien direct mijn misser.
Mijn tranen waren ook voor Albert, Carla en hun gezin. ‘Heer, houd ze vast!’ Ik heb meteen voor ze gebeden dat de teleurstelling hen niet verder van God af zou brengen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Dank U Jezus!

Het mysterie blijft
Waarom de pijn teruggekomen is, weet ik niet. Jezus legt de verantwoordelijkheid voor het uitblijven van een wonder nooit bij een zieke, maar spreekt Zijn discipelen erop aan.

Tegelijk moeten we niet verlangen naar een ‘antwoord-theologie’, waarin we voor elke vraag een pasklare oplossing hebben. Ik weet het niet. God is groter dan ons verstand en gelukkig blijft Hij in vele opzichten een mysterie. Daarom kies ik er steeds voor om te gaan voor een ‘relatie-theologie’, waarin Jezus zelf hét antwoord is. Hij is het die ons de kracht geeft om op te staan, weer te gaan bidden en een doorbraak van Zijn Koninkrijk te verwachten.

Ik weet het niet. God is groter dan ons verstand en gelukkig blijft Hij in vele opzichten een mysterie.

Kill me, Lord!
Je mag kritiek op me hebben. Als het gaat om het ‘overroepen van een wonder’, dan is je commentaar helemaal terecht en bied ik ook jou mijn excuses aan.

Toen ik vorige week aan het bidden was voor deze situatie, was ik vooral bezorgd over de impact op Gods werk. Eigenlijk zei ik tegen God: ‘Ik red me wel, maar komt het wel goed met Uw Koninkrijk?’ Direct leek het of God me antwoordde: ‘Maak je maar geen zorgen over Mij. Ik red me wel. Jij moet hierdoor heen en veranderen!’

Recent heb ik een aantal keren gebeden dat God mijn hart zou veranderen. Letterlijk bad ik een paar keer ‘Kill me, Lord’. Niet omdat ik dood wil, maar ik verlang ernaar dat steeds minder van mij en steeds meer van Hem zichtbaar wordt. God lijkt me in deze fase te herinneren aan mijn eigen gebed. Ik moet hier doorheen!
Vanmorgen moest ik denken aan het oude lied ‘Volle verzeek’ring, Jezus in mijn’. We zongen het afgelopen zondag ‘toevallig’ in de kerk waar ik sprak. In het tweede couplet staat de zin ‘’t Eigen ik doden, zijn wil alleen, rijk in mijn Heiland, leven voor God.’ God redt het wel. Hij heeft alles in Zijn hand. Ik moet afleggen wat eigen eer, over-enthousiasme en ondoordacht is. Zijn wil alleen!

Genezing is en blijft een ingewikkeld thema. Theologisch én pastoraal. Toch is de opdracht van Jezus duidelijk: ‘Genees de zieken’. Ik hoop dat dit voorval geen aversie of lauwheid ten opzichte van de herstellende kracht van God heeft voortgebracht. Jezus is gisteren, vandaag én morgen Dezelfde!

Laten we ook (blijven) bidden voor Albert en Carla.

Lees ook ons artikel dat aanleiding was van deze reactie van Martin Koornstra: Was de genezing van Albert uit Urk echt een "onvoorstelbaar wonder"?

Dit commentaar verscheen ook op de website van Bijbelschool Royal Mission.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. J. C. de Groot schrok van beelden dodenherdenking: "Waar gaat dit naartoe?"

"Op 7 oktober vorig jaar werden 1200 Joden op de meest gruwelijke wijze afgeslacht. In de wereld heeft dit een golf van haat teweeggebracht. In eerste instantie was er ontzetting over het feit dat dit de Joden vandaag de dag kan overkomen. En nu zijn

Geweld in Nigeria
Nieuws

Zes Nigeriaanse christenen gedood: "Daders schoten op iedereen die ze zagen"

Zes christenen zijn afgelopen zondag in de Nigeriaanse staat Kaduna om het leven gekomen na een aanval van islamitische Fulani-herders. Naast de zes gedode christenen, raakten acht anderen gewond, zo meldt Morning Star News. Fulani-herders vielen het

moderne kleding
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller stoort zich aan moderne kleding kerkgangers

'Het valt mij de laatste tijd op dat steeds meer jongemannen naar de eredienst komen met een hoodie, spijkerbroek en sneakers. En dan merk ik als ouder ook dat dit steeds lastiger tegen te houden is. Deze kleding kan in de eredienst natuurlijk niet d

Gerald Troost
Video

Gerald Troost komt met nieuwe liederen over de hemelvaart van Jezus

'Na de thema cd’s Kerst, Pasen en Pinksteren is nu de thema cd ‘HEMELVAART' uit. Een wat onbekender feest, maar wat een moment. Jezus die na zijn zelfopoffering met applaus in de hemel wordt binnengehaald. Met zegenende handen stijgt Jezus naar omhoo

Byzantijnse Chorakerk in Istanbul
Nieuws

Eeuwenoude Turkse Chorakerk officieel ingewijd als moskee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de voormalige Byzantijnse Chorakerk in Istanbul officieel geopend als moskee, meldt Religion News. De Turkse regering wees het kerkgebouw vier jaar geleden aan als islamitisch gebedshuis, ondanks

André Meulmeester
Video

André Meulmeester wijst op dé uitdaging van een missionaire kerk

André Meulmeester deelde onlangs zijn ervaringen als missionair werker in een seculiere omgeving. In de lezing van Geloofstoerusting ging hij in op de impact van het evangelie in de stad Almere. De diversiteit in de gemeente van Almere laat bijvoorbe

ds. Gijs Bronsveld
Video

NGK bestaat een jaar: predikant uit Hattem deelt videoboodschap

Zo’n 2000 NGK-leden wonen er in Hattem en omstreken, tot vorig jaar verdeeld over twee GKv-kerken (plm. 1000 en 500 leden) en een NGK. "Op veel terreinen werkten we al samen", vertelt ds. Gijs Bronsveld, predikant van de Ontmoetingskerk. "Jaarlijks i

Zie ik kom spoedig
Video

De val van Babylon: de één rouwt en de ander viert feest

De grote stad Babylon – als toonbeeld van opstand tegen God en valse religie – wordt binnen een uur verwoest. Op de aarde reden voor rouw en ontzetting, voor de hemel juist reden voor een feest! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 32 van

Meerartikelen

Ds. J. J. ten Brinke
Verdieping

Herstel van het Koninkrijk voor Israël is een zaak die biddend wordt verwacht

Hemelvaartsdag heet vanouds de ‘kroningsdag’ van de Heere Jezus. Met evenveel recht mag het Zijn ‘koningsdag’ heten. Maar anno 2024 zou de vraag van de apostelen (Hand.1:6) zomaar onze vraag kunnen zijn: ‘Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Ko

Soedanese vlag
Positief nieuws

Soedanese moslim bekeert zich tot Christus nadat onbekende man Bijbel achterliet

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Soedan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Als de reiziger vertrekt, stuit Nurald

Pieter Dirk Dekker
Nieuws

Pieter Dirk Dekker komt in nieuw boek met een nieuwe kijk op uitverkiezing

Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten s

Psalmendag
Nieuws

Opnieuw Psalmendag op Groot Nieuws Radio Blijde Klanken

Op Hemelvaartsdag (9 mei aanstaande van 08.00 uur - 20.00 uur) presenteert Groot Nieuws Radio Blijde Klanken de tweede editie van de Blijde Klanken Psalmendag. Vanwege de enthousiaste reacties van koren, muzikanten en luisteraars, zal dit jaar opnieu

Hemelvaart
Boekfragment

Hemelvaart: de glorieuze huldiging van Jezus in de hemel

Hemelvaart komt er vaak bekaaid vanaf. Het lijkt het ondergeschoven kindje van alle kerkelijke feestdagen. Maar Hemelvaart is een juichfeest. Op het moment dat Jezus de hemel binnenkwam begonnen engelen te spelen op hun instrumenten en begon de hemel

Dr. Wim Dekker
Boekfragment

Er moet zo gepreekt worden dat ik schrik van mezelf

'Waarom zou ik naar de kerk gaan?' Zo luidt de titel van een boek van dr. A.A. van Ruler (1908-1970). Van Ruler was hoogleraar systematische theologie in Utrecht. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg hij te maken met een zwakke gezondheid, waa

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je