chau

Dagelijks leven

11 juni 2019 door Patrick Simons

Kun je in de zending bewust je leven op het spel zetten?

Afgelopen weekeinde vierden we Pinksteren. Eigenlijk is het Pinksterfeest ook de start geweest van zending en evangelisatie. Christenen gaan sindsdien de wereld over om te vertellen over Jezus Christus. Dat is lang niet altijd zonder gevaar, zo blijkt uit het verhaal van de jonge zendeling Jonn Chau dat door het Reformatorisch Dagblad wordt opgetekend.

John Allen Chau, een Amerikaanse arts en zendeling van 26 jaar, besluit eind 2018 bewoners van het eiland Noord-Sentinel te bezoeken. Ze staan bekend als agressief en vallen onbekende bezoekers direct aan. In 2006 werden er bijvoorbeeld al twee vissers gedood. Meerdere toenaderingspogingen van Chau mislukken, eenmaal wordt hij zelfs beschoten. De pijl blijft in zijn Bijbel steken. Een dag later gaat het echter alsnog fout. Nog steeds is niet bekend wat er gebeurde, maar vissers zien vanuit de verte dat het lichaam van Jon Chau begraven wordt. Hij is om het leven gebracht.

Opvallend is dat Chau vooral heel veel kritiek krijgt vanwege roekeloosheid, zo merkt ook het Reformatorisch Dagblad op. Ds. Ouwehand, directeur van de Gereformeerde Zendings Bond (GZB), zegt het in ieder geval dat hij het anders aan zou pakken. "Ik zou andere keuzes hebben gemaakt. God is niet afhankelijk van mijn actie en mijn daden. Daar waar wij niet kunnen komen, heeft Hij andere mogelijkheden. We hoeven ook niet krampachtig te denken dat als wij niet gaan, God hen niet bereiken kan. Dat geeft ruimte om op een verantwoorde manier met veiligheidsvragen om te gaan."

Hij stelt dat GZB het eiland waarschijnlijk niet was opgegaan. "Niet omdat we ons per se aan de wet willen houden. We werken immers in tal van landen waar de regering evangelisatie verbiedt. De vraag die hier telt, is: neemt je als westerling een onnodig groot risico door dit gebied te betreden? Het martelaarschap mag nooit bewust worden gezocht."

Lees ook: Zendeling schreef vlak voor zijn dood een brief: "Wees niet boos als ik het niet overleef".

Reacties

Bedankt voor het delen van het artikel. Mijn eerste reactie erop is: Dit is nou weer typisch Nederlands. "Veiligheid en zekerheid voorop". Wat we vergeten is dat de 'mentaliteit van martelaarschap' direct verbonden was en is met de opdracht die Jezus ons heeft gegeven om discipelen te maken van álle natiën. Het woord getuigen (Hand1:8) kan direct vertaald worden met Martyr = martelaar en zeker in de dagen van Jezus WISTEN ze wat dat betekende... het evangelie heeft zich juist verspreid VANWEGE martelaarschap.
REAGEER
En niet omdat dit nou zulke geestelijk spirituele helden waren maar omdat dit er simpel weg bij hoort!! Wie Jezus volgt die ZAL vervolgd worden en in die context was dat zeker niet alleen maar in ‘geestelijke zin’ Wie interesse heeft in het onderwerp raad ik het boek aan van Dalton Thomas “Unto Death, Martyrdom, Missions and the Maturity of the Church” en anders de documentaire “The Global Jesus revolution” en dat het hoofdstuk wat specifiek gaat over het feit dat we als kerk weer een martelaars-theologie zouden moeten omarmen.
REAGEER
http://www.actsresearch.global/about/great-imbalance
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify