John Chau

Nieuws

26 november 2018 door Jeffrey Schipper

Zendeling schreef vlak voor zijn dood een brief: "Wees niet boos als ik het niet overleef"

De Amerikaanse zendeling John Chau (27) ging naar het Indiase eiland Noord-Sentinel, aan de rand van de Andamanse Zee voor Myanmar, om het goede nieuws van Jezus te verspreiden. Zijn reis was gevaarlijk, bleek uit zijn eerste bezoek. Toen hij later terugging werd Chau gedood. Uit een brief aan zijn ouders wordt duidelijk dat de zendingswerker besefte dat hij iets gevaarlijks deed.

De Sentinelezen staan erom bekend dat ze onbekende bezoekers aanvallen. Het is zelfs bij wet verboden om deze stam zonder toestemming te benaderen en het eiland te betreden. Toch ging Chau naar hen toe om koste wat het kost te bereiken met het Evangelie. Uit zijn dagboekverslagen blijkt dat de zendeling met een gevaarlijke reis bezig was. Bepakt met een bijbel en cadeaus als een voetbal en vis ging Chau op pad. Eilandbewoners beschoten hem met pijlen. Een daarvan raakte de bijbel, een ander verwondde Chau.

Ondanks de waarschuwing probeerde hij een dag later opnieuw om met de stam in contact te komen. Toen vernielden de eilandbewoners zijn kajak. Hij zwom terug naar de vissersboot, en probeerde het een dag later weer, toen zwemmend, schrijft de NOS. De vissers die hem erheen brachten, vertelden aan de politie hoe ze vanop een afstand zagen hoe de bewoners Chau vastbonden en wegsleepten over het strand. Een dag later zagen ze zijn levenloze lichaam in het zand liggen. 

Nadat zijn bijbel werd geraakt met een pijl, schreef Chau een brief aan zijn ouders. Daarin is volgens Het Laatste Nieuws het volgende terug te lezen: “Jullie denken misschien dat ik gek ben dat ik dit doe, maar ik denk dat het de moeite waard is om deze mensen kennis te laten maken met Jezus. Wees niet boos op hen of op God als ik het niet overleef. Dit is niet zinloos. Het eeuwige leven van deze mensen staat op het spel en ik kan niet wachten om hen terug te zien rond de troon van God. Ik zie jullie graag en ik bid dat er niemand ter wereld is van wie jullie meer houden dan van Jezus Christus.” 

Het is nog maar de vraag of het lichaam van Chau kan worden opgehaald. Lokale vissers beweren vanuit hun bootjes gezien te hebben dat de stam het lichaam van Chau op het strand begraven heeft. Namens de Indiase politie vertelt Dependra Pathak: “Er is dan wel een zaak tegen ‘onbekende stamleden’ geregistreerd in het systeem, maar wettelijk gezien mag ook de politie geen contact hebben met de stam.” Volgens antropoloog Kanchan Mukhopadhyay is het terughalen van Chau's lichaam niet realistisch en zou zo'n onderneming te veel problemen veroorzaken.

Nabestaanden roepen op Chau's Instagram op tot vergeving (zie afbeelding in dit bericht) van zijn handlangers en de stam.

Lees hier meer over de kwestie op de site van Het Laatste Nieuws.

Reacties

Ik weet niet goed wat ik hier van vinden moet. De evangelist weet dat hij niet welkom is. Hij is een paar keer gewaarschuwd. Desondanks kiest hij voor huisvredebreuk in de overtuiging dat zijn komst onmisbaar is voor het heil van de stam. Is dat moed, overmoed of hoogmoed?
REAGEER
J
Inderdaad Paul Meinders. In Gods woord staat: Niet door kracht nog door geweld maar door Mijn Geest zal het geschieden. Als God daar een voet aan land wil zetten doet Hij dat door een wonder en zal er in beginsel enige instemming zijn om een evangelist toe te laten. Natuurlijk is het in de geschiedenis van de zending alsnog vreselijk fout afgelopen. Lees het boek "Vijf kruisen' van Elisabeth Eliot. God oefent geen dwang uit of geweld. Hij overwint de harten van mensen door de kracht van Zijn!! liefde.
REAGEER
G
Dick: Wat een dappere man! Respect! Gedreven door Gods Geest slachtoffer geworden. Wat ik alleen niet begrijp is dat er een wet is waardoor de stam op dat eiland niet benaderd mag worden? Staan ze boven iedere wet verheven dan, en kunnen ze doen en laten wat ze willen? Als ze niet meekrijgen dat er meer is dan alleen hun stam en de rest van de wereld 'gevaarlijk', zal menselijkerwijs het Evangelide brengen altijd 'doodlopen', maar Gods Geest waait waarheen Hij wil en zo kan er voor hen toch ooit wellicht Redding zijn door Evangelisatie.....
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher