keppel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 mei 2019 door Patrick Simons

Bijzondere oproep in strijd tegen Jodenhaat: woensdag allemaal keppel op!

In de strijd tegen antisemitisme doet het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een bijzondere oproep. CIDI wil namelijk dat iedereen woensdag een keppel op doet en het liefst naar het Plein in Den Haag komt.

Dit is een reactie op wat er afgelopen weekeinde in Duitsland gebeurde. Daar zei coördinator voor antisemitismebestrijding Felix Klein dat het verstandiger is voor Joden om geen keppel te dragen. Dit lijkt sterk op een zwaktebod van de Duitse overheid waarmee het zegt niet in staat te zijn om voor de veiligheid van Joodse inwoners te zorgen. In plaats van daders van antisemitisme hard aan te pakken en zorgvuldig beleid te voeren tegen antisemitisme, kiest men er blijkbaar liever voor om de slachtoffers af te raden te laten zien dat ze Joods zijn. Er werden dan ook van verschillende kanten woedend gereageerd.

CIDI heeft inmiddels aangekondigd een demonstratie op het Plein in Den Haag te organiseren. Daarbij wil men dat iedereen als signaal een keppel op doet. Speciaal daarvoor is ook de hashtag #keppelop in het leven geroepen.

Het is volgens de organisatie tijd voor tegengeluid, juist omdat antisemitisme in Europa steeds meer toeneemt. 'Ook in Nederland neemt Joden toe', aldus CIDI. 'Over het jaar 2018 registreerde het CIDI een toename van 19% in het aantal antisemitische incidenten.'

Meedoen aan de actie, maar heb je niet de beschikking over een keppel? Geen probleem. Ook daar heeft het CIDI namelijk aan gedacht. Je kunt namelijk een printbare versie downloaden.

Lees ook: Opperrabbijn Jacobs vindt Duits pleidooi om geen keppel meer te dragen 'overgave aan haat'.

Lees ook: Verzet tegen toenemende Jodenhaat in Europa: "Islamitisch antisemitisme en links antizionisme lijken verdoezeld te worden".

Reacties

A
Doen we, kinderen van God, en de vlag van Israel uit.

Shalom, wie Israel zegent wordt gezegend, amen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.