Opperrabijn Jacobs

Nieuws

27 mei 2019 door Stichting Antisemitisme Preventie

Opperrabijn Jacobs vindt Duits pleidooi om geen keppel meer te dragen 'overgave aan haat'

De opmerking van de Duitse antisemitismecoördinator over het niet langer dragen van een keppel in het openbaar is een “overgave aan haat”, zeggen Joodse EU-leiders. “Is dit de oplossing? Zal het volgende advies zijn om mijn baard af te scheren of mijn naam te veranderen?”, vraagt opperrabijn Jacobs zich af.

De antisemitismecommissaris van de Duits bondsregering heeft Joden geadviseerd zich niet overal met een keppel in Duitsland te vertonen. "Helaas moet ik dat zeggen", vertelde Felix Klein in een interview met Duitse kranten. Volgens Klein kan het dragen van de keppel gevaarlijk zijn vanwege het toegenomen antisemitisme.

De voorzitter van de Joodse vereniging van de EU (EJA), Rabbi Menachem Margolin, en het hoofd van de overheidsbetrekkingen voor het rabbinale centrum van Europa, Opperrabijn Binyomin Jacobs, hebben vandaag hun teleurstelling en verontrusting geuit over de opmerkingen van de gerespecteerde Duitse antisemitisme coordinatior, Dr. Felix Klein, waarin hij zegt dat hij Joden niet zou adviseren om een Kippot (keppel) te dragen in sommige delen van het land.

De Joodse leiders, die honderden gemeenschappen in heel Europa vertegenwoordigen, zeggen dat de opmerking, hoewel goedbedoeld vanwege de veiligheid van Joden in Duitsland, een beleid van overgave aan haat is.

In een verklaring zegt EJA hoofd Rabbi Margolin: “Het is met teleurstelling en verontrusting dat ik het commentaar van Dr. Felix Klein lees. Het is duidelijk dat hij in zijn werk de veiligheid en het welzijn van de Joodse gemeenschap in Duitsland voorop stelt, maar zijn meest recente opmerking is een overgave aan haat.
Joden kunnen zich niet overgeven aan degenen die ons verachten. We veranderen niet wie we zijn om de basale instincten van de mensheid te paaien. De oplossing van Dr. klein lijkt het verbergen van alles wat Joods is zodat er dan geen antisemitisme meer is. Dat is een gevaarlijke positie om in te nemen en de EJA wijst het dan ook af in de sterkst mogelijke bewoordingen.”

Opperrabbijn Jacobs: “Dr. Klein wijst terecht op het probleem van het antisemitisme in Duitsland, maar zijn goed bedoelde advies is, naar mijn bescheiden mening, niet de oplossing. Want wat is de volgende stap? Moet ik mijn baard afscheren of mijn naam wijzigen? Dat is waar zijn opmerkingen toe leiden. Mijn eigen ouders moesten zich verbergen tijdens de naziperiode en ik weiger mij nu te verbergen. Niemand moet ons vragen juist dat te doen. Zeker niet de man die belast is met de bestrijding van antisemitisme in Duitsland.”

In 2018 is het aantal antisemitische misdrijven in Duitsland sterk gestegen: 19,6 procent meer dan in 2017. In totaal ging het om 1799 gevallen.

Reacties

Misschien zouden we allemaal uit solidariteit een keppeltje moeten opzetten. We laten het toch niet nog een keer gebeuren?
REAGEER
G
Ik schaam mij voor een overheid die op de knieën gaat voor terreur tegen onze Joodse landgenoten. De geschiedenis heeft ons blijkbaar niets geleerd. Verschrikkelijk...!
REAGEER
E
In de officiële reactie (ik dac ht, op NOS teletekst) werd extreem-rechts als belangrijkste schuldige voor antisemitisme aangewezen, maar Joden (toch de ervaringsdeskundigen) spraken dat tegen en zeiden dat de meeste antisemitische reacties van moslims kwamen.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify