Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom CU-SGP een plan om uit de EU te stappen onzin vindt

"De EU heeft ons veel gebracht. De interne markt levert de gemiddelde Nederlander een maandsalaris per jaar extra op. Dankzij de EU is er nu privacywetgeving die Nederland alleen nooit had kunnen afdwingen", schrijft Peter van Dalen, lijsttrekker van de eurofractie CU-SGP, in het Reformatorisch Dagblad. Van Dalen blikt vooruit op de Europese verkiezingen die 23 mei plaatsvinden.

Van Dalen merkt op dat de EU niet voor 100% een succesverhaal is. Hij verwijst onder andere naar de euro en het verbod op pulsvissen. Maar de EU verlaten is niet het juiste antwoord, stelt hij. "Voor Nederland, handels- en transportland, zou dat economisch desastreus zijn. Alleen al de herinvoering van de grenzen zal ons circa 9 miljard per jaar gaan kosten (studie CPB, 2016).

Ik wil geen Europees leger en geen Europese minister van Financiën en Europa moet zeker weg blijven bij vraagstukken over leven en dood, over zorg, gezin en onderwijs." Het beste model voor Europese samenwerking lijkt volgens de lijsttrekker "een Europese Unie is die niet te veel doet, maar die wel effectiever opereert".

Lees ook: Zo denken de CU en SGP over Europa.


Politiek
- SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland
- Kees van der Staaij uiterst kritisch op verlenging avondklok
- Baudet op de bres voor Israël: "Bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend"
- Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen
- ChristenUnie-Kamerlid: "Erbarmelijke situatie vluchtelingen raakt ons diep"
Meer over Politiek »

Lees hier het volledige betoog van Peter van Dalen

Reacties

E
"De interne markt levert de gemiddelde Nederlander een maandsalaris per jaar extra op." Ofwel: de armen zijn armer geworden (voedselbanken, 2e handszaken, bezuinigingen op zieken en werklozen), maar de rijken nog veel rijker geworden en zo gaat het gemiddelde omhoog. Dat is vals.
S
Het grootste nadeel van de EU is dat ze niet accepteert om alleen maar een handelsunie te zijn, maar ook een muntunie. De EU is daardoor AL een transferunie en dan kom je bij het punt dat Eric hierboven maakt. De unie is natuurlijk smullen voor de exporteurs maar de kosten van de unie worden afgewenteld op de belastingbetaler. Dat is NU (ook al wordt het niet hardop gezegd). En ja, ook de Christenunie maakte mee dat Draghi toch wel geïrriteerd kan raken als je doorvraagt ondanks zijn mooie verhalen. En dan heb ik het niet over de toekomst...
S
.....want kunnen de CU en de SGP GARANDEREN (dus niet beloven) dat de pensioenen veilig blijven m.b.t. de grote landen in de EU die grote pensioentekorten hebben? Of krijgen we over 10 of 20 jaar vanuit dan weer (niet perse uit Christenunie-hoek) toelichtende artikelen en rapporten dat Nederland 'zijn verantwoordelijkheid moet nemen' en dat een nationaal (Nederlands) pensioenstelsel 'achterhaald' is, en 'niet meer van deze tijd'? ;-)
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen