Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 maart 2017 door Hendriëlle de Groot

Zo denken de CU en SGP over Europa

Vrede, veiligheid en welvaart, dat is waar de Europese Unie voor staat. Maar de tegenstellingen zijn verscherpt en in veel EU-lidstaten heerst een anti-Europasentiment. Eurosceptische partijen doen het goed in de peilingen. Willen we die Brusselse bemoeienis nog wel? Hoe ziet de toekomst van Europa en de euro eruit? CIP legde de partijprogramma’s van de SGP en ChristenUnie naast elkaar en sprak met beide politici. Kees van der Staaij spraken we op z’n fractiekamer, Gert-Jan Segers bij hem thuis. ,,Europa is een soort toren van Babel. Er is spraakverwarring en hoogmoed.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

ChristenUnie
,,Europa is een zegen. Daar waar aartsvijanden elkaar vroeger nog naar het leven stonden, leven we nu al jaren in vrede en veiligheid”, zegt Gert-Jan Segers. ,,Maar als je te snel stappen zet richting Europese integratie, kan dat zich tegen je keren.”

De CU vindt dat het tijd is voor een serieuze 'reset' van de EU. Het initiatiefrecht van de Europese Unie moet worden beperkt tot een aantal terreinen. De EU moet meer projectmatig gaan werken, door wetgeving te voorzien van een uiterste houdbaarheidsdatum en de Europese Commissie flexibeler in te richten. Er komen exit-criteria en draaiboeken voor de euro.

De EU moet heel terughoudend zijn wat betreft de toetreding van nieuwe lidstaten en de uitbreiding van Europese bevoegdheden. De toetredingsonderhandelingen met Turkije moeten vandaag nog worden afgebroken.

SGP
,,Wij willen minder Europa en meer Nederland,” zegt Kees van der Staaij. ,,Wij willen een radicale hervorming van de EU, niet tot een superstaat, maar een samenwerkingsverband van gelijkwaardige lidstaten die met elkaar de problemen aanpakken die je gezamenlijk moet aanpakken.” Een grensoverschrijdend probleem als milieuvervuiling, is daar een voorbeeld van. ,,Maar we zijn niet voor Europese belastingen of pensioenregels. Op die manier wordt Brussel een eenheidsworst, waar niemand zich meer bij thuisvoelt. Er zijn al teveel bevoegdheden weggelekt naar Europa. Wat je ook proeft, is dat Europa een soort toren van Babel is. Er is spraakverwarring en hoogmoed.”

De SGP is kritisch op het financieel ondersteunen van noodlijdende zuidelijke lidstaten, bijvoorbeeld door leningen kwijt te schelden. ,,Het kan niet zo doorgaan met het overhevelen van geld van noord naar zuid. De economieën zijn uiteindelijk te verschillend.” De partij ziet wel iets in een soort ‘neuro’, een noordelijke, sterke munt en een zuidelijke munt voor de financieel zwakkere lidstaten. Landen die zich niet aan afspraken houden en op termijn weinig economisch perspectief hebben, moeten uit de euro gezet kunnen worden.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

E
Op de lijst van het CDA staan moslims. Hoe denken SGP en CU hierover?
H
Inmiddels is wel gebleken dat de verschillen tussen CU en SGP groter zijn dan men deed voorkomen. De CU verliet de SGP door zich aan te sluiten bij de EVP fractie, waar het CDA ook deel van uitmaakt. In tegenstelling tot de ECR fractie waar de SGP nog steeds deel van uitmaakt stemde de EVP voor Von der Leyen als voorzitter van de Europese commissie, Tijdens haar

campagne zette zij stevig in op nog meer Europa. Dit betekend dat de CU zich niet meer conformeert aan de CU-SGP slogan: “ Samenwerking Ja, Superstaat Nee” . Ongeloofwaardig.A
Duitsland is al ruim een eeuw de enige die heerst, en een Groot-Europa wil.

Engeland wil daarom de brexit.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.