Arjan Plaisier

God

23 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Arjan Plaisier over misbruikschandalen: "We zijn als kerken van ons voetstuk gevallen"

"Geen kerk kan zich onttrekken aan het zwaar beschadigde imago door seksueel misbruik. Daarom is het juist nu tijd voor een gezamenlijke ommekeer," aldus dr. Arjan Plaisier. In het Nederlands Dagblad schrijft de voormalig scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een commentaar over de recente misbruikzaak in de katholieke kerk en de kwestie-Bill Hybels.

Plaisier: "Zou het kunnen zijn dat juist dit misbruik ons als kerken ook in onze relatie tot elkaar iets te zeggen heeft? Nu we als kerken allemaal van ons voetstuk zijn gevallen en we allen in onze roeping om kerk van Christus te zijn, in heiligheid en barmhartigheid, in liefde en rechtvaardigheid tekortgeschoten zijn, ontmoeten we elkaar weer. Te midden van het schervengericht dat over de kerken gaat, ontwaren we elkaar als geschonden broeders en zusters.

Ik geloof daarom dat het juist nu tijd is voor een gezamenlijke ommekeer, een gezamenlijke bekering tot Christus. Dat deze tijd van crisis een tijd is voor eenheid. Als onwaardigen zijn we geroepen om ons met elkaar opnieuw te openen voor de Heilige Geest. De boel een beetje oplappen is te weinig. Denken: het is toch vooral de buur die getroffen wordt, is hoogmoed."

De missionair predikant uit Apeldoorn ervaart de misbruikzaken als "een oordeel dat over de kerken gaat". "De wereld maakt daarbij niet zoveel onderscheid tussen rooms-katholiek of protestant. Het is het imago van de kerk dat zwaar is beschadigd. Welke kerk kan zich hieraan onttrekken?"

Lees het volledige commentaar van Arjan Plaisier in het Nederlands Dagblad.

Reacties

J
"Ja het gebeurd hier ook, maar gelukkig zijn het incidenten. " Ik denk dat je dit te zonnig ziet Lex van der Hoeven. Er is ook binnen protestante kringen al veel meer boven water gekomen dan men ooit had verwacht. En verwacht wordt dat wat boven water is gekomen, nog maar het topje van de ijsberg is. Dus juich nog maar niet!
REAGEER
l
Er is wel een verschil. Bij de RK kerk gaat het zelfs in 1 Amerikaanse staat om honderden misbruik zaken. Bij de Prot kerk hoor je zulke grote aantallen niet. Ja het gebeurd hier ook, maar gelukkig zijn het incidenten. Reden tot dit massale misbruik in de RK kerk is het duivelse bedachte celibaat door het vaticaan.

J
Hello Lex,

Je schrijft nog al stellig: "Reden tot dit massale misbruik in de RK kerk is het duivelse bedachte celibaat door het vaticaan."Heb je ook een "onderbouwing" voor die stelligheid anders dan: ik vind, denk, meen, verwacht, hoor, etc?
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher