Inrichting huis

Dagelijks leven

08 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Christen worstelt met materialisme: "Ik houd van stijlvol"

'Ik heb het idee opgevat dat bij een christen blijkbaar een bepaalde levensstijl hoort. Eenvoudige woningen, bepaalde mode, gemiddeld allemaal. En inmiddels is juist onder die groep het materialisme zo enorm gegroeid,' merkt een vragensteller op in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Inmiddels ben ik zelf volwassen geworden. Ik heb gemerkt dat ik denk ik niet helemaal thuishoor bij ‘gemiddeld’. Ik houd van dingen met stijl, uitstraling en karakter. Alleen, hoe moet dat nu? Mag je wel zo’n smaak hebben? En, mocht de gelegenheid er komen, mag je er dan wel ruimte aan geven? Het lijkt zó bijzonder verkeerd en ‘van de wereld’, zeg maar?'

"Calvijn geeft op grond van Gods Woord aan dat de Heere van ons soberheid en matigheid vraagt," antwoordt mr. J. H. Doeven, ouderling binnen de gereformeerde gemeente in Houten. "Maar dat betekent niet dat bepaalde ‘gemiddelden’ van de eigen kring de norm zijn. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor schoonheid. Ook daarin heeft God aan mensen verschillende gaven gegeven.

Maar nu jij hebt ontdekt dat stijl, karakter en uitstraling ook een rol spelen, dan is er niets mis mee om dat je ook in je leven op aarde tot uitdrukking mag laten komen en mee laat wegen bij je aankopen, je bezoek aan een museum of het bezoeken van een concert. Maar pas op voor overdaad, voor het besteden van geld en tijd aan dingen die je belemmeren om de Heere ervoor te danken. Soberheid en matigheid blijven daarbij de leidraad."

De ouderling verwijst ook naar het Bijbelboek Spreuken, waar Salomo aangeeft "dat je genieten mag van het leven en van je liefde tot je vrouw. Maar, zegt hij erbij, weet dat God u zal doen komen voor het gericht. Dat houdt in dat we wel mogen genieten, maar dat we ons altijd moeten realiseren dat we er rekenschap voor moeten afleggen aan de Heere. Daar komt de soberheid en de matigheid weer terug."

Lees hier de volledige beantwoording van mr. J. H. Doeven.

Lees ook: Hoe welvaart ons christenen ‘arm’ kan maken.

Reacties

M
Leuk dat zo' n artikel geplaatst is! Wat ik toe zou willen voegen is, in hoeverre dient het huis jou of jij je huis? Kun je nog gastvrij zijn of ben je te bezorgt dat alles vies word. Mogen er nog kleine kinderen op bezoek komen die dingen vies of kapot kunnen maken in een onbewaakt ogenblik... Ik zie om me heen dat mensen die wat luxer of stijlvoller zijn gaan wonen of herinrichten , dat dit soms ten koste van de gastvrijheid gaat. Dat lijkt mij een kwalijk punt. Zolang dit in balans is lijkt me het geen probleem.
REAGEER
Schoonheid is niet aan een prijs gebonden! Wie gelovigen buiten Europa heeft bezocht, weet dat een eenvoudig huis heel mooi kan zijn. God houdt inderdaad van mooie dingen - heel de schepping getuigt ervan - maar Hij wil ook gelijkheid. Wie veel geld uitgeeft aan kleding, auto's, eten, woninginrichting, etc. en weinig aan zijn 'broers en zussen' die honger hebben en zich moeten behelpen, zal zich eens daarvoor moeten verantwoorden. Jezus is voor 50%. Elk een jas! En dan mag het wel een mooie jas zijn. Daar zorgt God dan ook vaak Zelf voor.
REAGEER
D
Houdt steeds in gedachten dat God de blijmoedige gever lief heeft.

en ervaar dat het zaliger is te geven dan te ontvangen.

als dat ons motto mag worden komt het goed.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher