Luxe leven

Dagelijks leven

05 februari 2018 door Laurens Sok

Hoe welvaart ons christenen ‘arm’ kan maken

Afgelopen week werd het mij weer eens heel duidelijk. Welvaart is een zegen, maar ook een groot gevaar. En zeker voor ons als christenen. Want wat leidt het ons af van de reden waarom wij hier op aarde zijn. Dat is om God te prijzen en om dienstbaar te zijn in Zijn Koninkrijk.

Vorige week bezocht ik het land Armenië voor mijn werk. Tijdens de heenreis las ik een boek met als titel: 'De slag om het hart' van Herman Paul. Dit boek gaat over secularisatie van verlangen. Het gaat over het hart van de mens. De plaats waar de verlangens van de mens geboren worden. En die verlangens seculariseren wanneer ze in de ban komen van status, welvaart of geluk.
De Nederlandse secularisatietheoloog Arend van Leeuwen noemde het kapitalisme, en daarmee ook het materialisme, wat mij betreft terecht een alternatieve religie. Een religie die door materiële goederen wordt gekenmerkt.

Reformatorische bladen die vol materiële zaken staan. Er komt geen eind aan de dure trouwjurken en maatpakken.

Confronterend. Want is het niet ontzettend herkenbaar? Zijn we niet allemaal gevoelig voor materialisme? En worden we daar in deze wereld ook niet erg mee gevoed?
Het maakt me soms verdrietig wanneer ik bladen als Terdege en de GezinsGids opensla. Reformatorische bladen die vol materiële zaken staan. Er komt geen eind aan de dure trouwjurken en maatpakken. Het ene interieur volgt het andere op. En als kers op de taart staan er nog wat dure bolides te glanzen voor een ‘zacht prijsje’. En wanneer er een bijlage verschijnt bij deze bladen, valt er te lezen dat we een exclusief bruiloftsfeest kunnen houden voor rond de €14.000,-.

In onze gezindte wordt er regelmatig gewaarschuwd voor gevaren. Men waarschuwt voor muziek, online media, de vrije seksuele moraal en andere gevaren . Maar vaak mis ik de waarschuwing voor materialisme en welvaart. Blijkbaar is het erin geslopen en wordt het vrij algemeen geaccepteerd. Het kan, zo lijkt het, prima functioneren naast ons geloof. Het verlangen ernaar is er wel zeggen we, maar het verlangen naar God is nog groter en staat op nummer één… En daarmee is het gevaar afgedaan en leven we verder in onze luxe.

In Armenië trof ik mensen aan die het woord ‘welvaart’ niet eens kennen. Ze leven in erbarmelijke omstandigheden. Soms alleen in een kamer van beton zonder enige faciliteiten. Verwarming is er niet en eten halen ze bij een dagopvangcentrum of een gaarkeuken. Maar ondanks dat kennen ze wel iets anders. Namelijk het vertrouwen in een God die voor hen zorgt. Een God die hen omringt. Wat kunnen wij dan arm zijn in onze welvaart en wat kunnen zij rijk zijn in hun armoede.

Laurens Sok is (online) communicatiemedewerker. Bezoek hier zijn website of volg hem op Twitter.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher