Nieuws

14 maart 2018 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant: Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw geldt ook voor de politiek

In het gezin leert de man om hoofd te zijn naar het beeld van Christus en leert de vrouw onderdanig te zijn zoals de gemeente dat aan Hem is. Dit geldt voor kerk, politiek én bedrijfsleven, stelt ds. M. van Reenen in het Reformatorisch Dagblad.

Binnen de SGP is de discussie over de positie van de vrouw weer actueel sinds Paula Schot in Amsterdam is verkozen tot SGP-lijsttrekker. Het SGP-hoofdbestuur weigerde haar te feliciteren. Dit leidde tot kritische reacties van prominenten Bart Jan Spruyt en prof. dr. Arnold Huijgen. Volgens Huijgen stelt het SGP-bestuur zich dubbelhartig en opportunistisch op. Spruyt onderschrijft dit: "De SGP zou moeten zeggen: Vrouwen zijn niet meer de kneusjes en knotjes die thuis zitten; zij kunnen politiek actief worden, en wij faciliteren dat."

Huijgen maakte duidelijk dat de befaamde ‘zwijgteksten’ uit het Nieuwe Testament betrekking hebben op de kerkelijke ambten. Ds. Van Reenen: "Zouden vroegere partijbesturen echt niet door hebben gehad dat deze teksten over het spreken in de kerk gingen? Uiteraard wel! Zij waren er echter terecht van overtuigd dat het uitgangspunt áchter deze teksten niet slechts tot de kerk beperkt kon blijven. 

Wie erkent dat God deze orde gegeven heeft, kan moeilijk handhaven dat het om het even is of er een man of een vrouw aan de politiek deelneemt. De vertegenwoordigende en regerende functie vraagt om iemand die 'hoofd' is. Waar we dit uit het oog verliezen, raken we iets kwijt van de heilzame orde die de Heere in Zijn schepping en in Zijn gemeente gelegd heeft."

Om binnen de partij de eenheid te bewaren klinkt een roep om pragmatisme. Volgens de predikant van de hersteld hervormde gemeente in Oldebroek-’t Harde is dat "vruchteloos wanneer men de Schrift niet opnieuw laat spreken." Van Reenen spoort de SGP-broeders aan "dat zij weer of blijvend de taak op zich nemen waartoe zij geroepen zijn."

Lees ook: Christelijke hoogleraar schrijft open brief aan "dubbelhartige" SGP en Bart Jan Spruyt over SGP-vrouwenbeleid: "SGP vaart dubbelhartige koers".

Reacties

J
Als je dit zo leest, lijkt het dat de scheppingsorde alles bijna wiskundig zou hebben bepaald. Én dat we alles door moeten trekken tot in het detail.

Maar dan mag de vrouw eigenlijk toch ook geen auto besturen.....

En niet in het schoolbestuur zitten en vast ook niet stemmen.....
REAGEER
Wie nog op deze manier met het evangelie bezig is, heeft er niets of niet veel van begrepen. Het gaat God helemaal niet om uiterlijke regels en wetten, maar of wij (mannen en vrouwen gelijk op) gelijkvormig worden aan Jezus Christus!

Al die uiterlijkheden leiden ons van de kern van Gods woord af: laat Ons mensen maken naar ons beeld, die op Ons lijken.

In Babel heersen de leugens en de dwalingen die ons van dit plan van God willen afhouden. Hoe kunnen we hieraan ontkomen? Lees dit op www.openbaring.nu!
REAGEER
j
Ook in de Bijbel zijn verschillende vrouwen die 'politiek' bedrijven en leidinggevend zijn. Dus nee dit kan je niet 'zo wiskundig' bekijken. Toch is het zo dat man en vrouw niet hetzelfde zijn en daardoor ook niet aan elkaar gelijk!
REAGEER
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher