Arnold Huijgen

Nieuws

05 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Christelijke hoogleraar schrijft open brief aan "dubbelhartige" SGP

Het hoofdbestuur van de SGP stelt zich opportunistisch en dubbelhartig op, stelt prof. dr. Arnold Huijgen. Namens het hoofdbestuur benadrukte SGP-partijvoorzitter Maarten van Leeuwen dat de Amsterdamse SGP-lijsttrekker Paula Schot dat "felicitaties richting haar niet afkomstig waren van het hoofdbestuur".

Onlangs werd bekend dat de SGP aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam deelneemt met een vrouw als lijsttrekker, de 24-jarige Paula Schot. Ze is de tweede vrouwelijke lijsttrekker van de partij, die zich lange tijd niet door vrouwen wilde laten vertegenwoordigen. SGP-leider Kees van der Staaij wil niet teveel nadruk leggen op het feit dat een vrouw de lijst in de hoofdstad aanvoert.

In een commentaar legt de christelijk-gereformeerde hoogleraar uit waarom hij vindt dat de SGP zich dubbelhartig opstelt. In 2013 besloot de partij om vrouwelijke kandidaten toe te laten, maar heeft niet tegelijkertijd het beginselprogramma herzien. Huijgen: "Nu handelt de partij immers telkens in strijd met het beginselprogramma, en de partij kon dat voorzien. Dat deze onopgeloste spanning zich nu ontlaadt in een semantische discussie over felicitaties aan een lokale lijsttrekker, is kwalijk."

De universitair hoofddocent gaat ook inhoudelijk op het vrouwenbeleid van de SGP in. Op dat punt is volgens Huijgen bezinning nodig. "Een politieke partij is geen kerk en moet dat ook niet willen zijn. De befaamde ‘zwijgteksten’ uit het Nieuwe Testament gaan toch werkelijk over een onderscheiden roeping van mannen en vrouwen ten aanzien van kerkelijke ambten. Het is een categoriefout om dit direct op de maatschappij toe te passen."

Hij vervolgt: "U hebt de blokkade voor vrouwelijke kandidaten weggenomen, heet ze dan ook welkom en knijp niet uw neus dicht als een prominente SGP’er het waagt om een dame nota bene geluk te wensen." Huijgen feliciteert de partij tenslotte met haar 100-jarig bestaan.

Lees hier het volledige commentaar van prof. dr. Arnold Huijgen.

Lees ook: SGP-hoofdbestuur blijft bij weigering felicitatie vrouwelijke lijsttrekker

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher