Bart Jan Spruyt

Nieuws

30 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Bart Jan Spruyt over SGP-vrouwenbeleid: "SGP vaart dubbelhartige koers"

"De SGP zou moeten zeggen: Vrouwen zijn niet meer de kneusjes en knotjes die thuis zitten; zij kunnen politiek actief worden, en wij faciliteren dat." Dit stelt de conservatieve publicist Bart Jan Spruyt in het Nederlands Dagblad.

Onlangs werd bekend dat de SGP aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam deelneemt met een vrouw als lijsttrekker, de 24-jarige Paula Schot. Ze is de tweede vrouwelijke lijsttrekker van de partij, die zich lange tijd niet door vrouwen wilde laten vertegenwoordigen. SGP-leider Kees van der Staaij wil niet teveel nadruk leggen op het feit dat een vrouw de lijst in de hoofdstad aanvoert. 

Spruyt wijst op een rectificatie in het Reformatorisch Dagblad, waarin werd gezegd dat Schot geen felicitatie kreeg van het hoofdbestuur. "Dat is zó hypocriet en zó vals: het vleesgeworden farizeïsme. Het tekent de dubbelhartige koers die wordt gevaren." De publicist is van mening dat alle SGP-mannen achter Paula Schot moeten staan "en niet de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad bellen om te zeggen dat zij er niks mee te maken hebben. Dat vind ik uiterst slap."

Hij onderstreept dat de SGP zelf de politieke ambitie van vrouwen heeft gekweekt door middel van de goede 'eigen' middelbare scholen. De reacties op het lijsttrekkerschap van Paula Schot laten volgens Spruyt zien dat de SGP uit twee stromingen bestaat: een conservatieve en vernieuwende stroming. Volgens Spruyt maakte de SGP in 2013 een fout door bij het aanpassen van de statuten niet ook meteen het beginselprogramma aan te passen. "Toen had de SGP moeten zeggen: het roer is om." 

Zie ook: Maak kennis met vrouwelijke SGP-lijsttrekker uit Amsterdam.

Foto: EO

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher