Jeruzalem

Nieuws

06 december 2017 door NOS | ANP | NU.nl

'Trump gaat Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël'

De Amerikaanse president Donald Trump zal woensdag naar verluidt bekendmaken dat de VS de stad Jeruzalem als hoofdstad van Israël gaat erkennen. Dat melden verschillende media op basis van medewerkers van het Witte Huis.

De Amerikaanse ambassade wordt van Tel Aviv verhuisd naar Jeruzalem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opdracht gekregen om de verhuizing te plannen. Het hele proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen, zal Trump naar verwachting bekendmaken in een toespraak.

Medewerkers informeerden journalisten woensdag over de toespraak. Een van de bronnen stelt dat het besluit genomen is vanwege de "historische realiteit" van Jeruzalem als centrum van het Joodse geloof en met de ''hedendaagse realiteit" als stad waar de Israelische regering zetelt.

Dinsdag belde Trump met verschillende leiders in het Midden-Oosten over zijn besluit. Volgens de Palestijnse leider Mahmoud Abbas is de verhuizing "gevaarlijk is voor het vredesproces en de veiligheid, vrede en stabiliteit in de regio". Turkije dreigt de diplomatieke betrekking met de VS te verbreken. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini wil dat Jeruzalem zowel de hoofdstad van Israël als de Palestijnen wordt.

Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 annexeerde Israël Oost-Jeruzalem, en riep het de hele stad uit tot hoofdstad. Maar de meeste landen erkennen die annexatie niet. Daarom willen ze er hun ambassade niet vestigen.

Lees ook: Christelijke leiders roepen Trump op om ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher