De Gezalfde: Een omstreden artikel in een christelijk magazine (7)

God11 december 2017 Matthijs Vlaardingerbroek
de gezalfde

Het is inmiddels 2009. De jonge organisatie Vuur haalt geloofsgenezer Rod Medley naar Nederland. John verzet zich tegen deze nieuwe beweging.

Vuur, een organisatie van jonge charismatici, haalt Rod Medley, een Amerikaanse geloofsgenezer, naar Nederland. Twee maanden lang huren ze Ahoy af. Duizenden christenen uit allerlei kerken in Nederland komen hier avond na avond op af. Er zijn claims van genezingen. Net als bij de Toronto Blessing vijftien jaar geleden gebeuren er allerlei manifestaties. Mensen vallen, schudden, lachen, gillen, brullen, huilen. Voor de deelnemers lijkt het een groot feest.

Tot mijn verbazing is John een van de meest uitgesproken tegenstanders van deze beweging. Hij verbiedt zijn gemeenteleden om naar deze avonden te gaan. Ik vermoed dat maar weinigen van hen daadwerkelijk geweest zijn, terwijl het voor de honderden ex-leden van Joy die wél gingen, waarschijnlijk een grote reünie was. In een lang artikel in het blad Uitdaging schrijft John over de gevaren van het gedachtengoed van organisaties als Vuur die Rod Medley naar Nederland halen. Ze trekken gemeenteleden weg naar de ontmoetingen in Ahoy. Hij schrijft over mensen die de kerk als afgedankt zien en enthousiast zijn over emerging churches, hoe dit allemaal ten koste gaat van de bestaande kerken die veel mensen kwijtraken. Hij beschrijft de gevaren van de uitingen op deze bijeenkomsten en zet vraagtekens bij de claims van Rod Medley.

“De redactie van Uitdaging wordt overstelpt met ingezonden brieven. Ook veel ex-leden van Joy komen met hun verhalen over misbruik en manipulatie.”

Er komen veel reacties op dit artikel. De redactie van Uitdaging wordt overstelpt met ingezonden brieven. Dat is sinds Roeper, een van haar vaste columnisten, aangaf te willen stoppen met schrijven, niet meer voorgekomen. Drie maanden achter elkaar worden er twee volle bladzijden met ingezonden brieven aan dit artikel gewijd. De reacties liegen er niet om. Er zijn boze brieven vanuit de emerging hoek van mensen die niet vergeleken willen worden met de werkwijze van Vuur. Er zijn briefschrijvers die in Rod Medley de sleutel tot de opwekking in Nederland zien en die John waarschuwen om niet aan de gezalfde des Heren te komen – waar had ik dit toch al eerder gehoord? Een aantal brieven gaat over de misleiding die achter Rod Medley zit en hoe de duivel hierdoor de gemeente in Nederland kan misleiden. Het valt me op dat er geen enkele verdedigende brief vanuit Vuur zelf komt. Dit vind ik knap van ze.

De meerderheid van de brieven gaat echter over John zelf. Dat was ook wel te verwachten. Precies datgene waarmee John in de tijd van de Toronto Blessing groot is geworden, doet hij nu af als gevaarlijk en schadelijk voor het Lichaam van Christus. Via een ingewijde bij Uitdaging hoor ik dat ook veel ex-leden van Joy geschreven hebben met hun verhalen over misbruik, misleiding en manipulatie binnen de gemeente. Deze brieven worden echter niet in Uitdaging geplaatst. De redactie krijgt zoveel ingezonden brieven dat ze alleen de meest relevante kan plaatsen. Deze medewerkster heeft de brieven echter wel allemaal gelezen. “Zijn deze verhalen over John waar, denk je?” vraagt ze me. Ik haal mijn schouders op. Wat kan ik zeggen?

“Twintig charismatische leiders komen op de Veluwe bij elkaar voor een geheim beraad over Rod Medley.”

Kort daarop wordt John uitgenodigd voor een geheim beraad op de Veluwe. Samen met twintig andere charismatische leiders beraadt hij zich een hele dag hoe ze het best op bewegingen zoals die van Rod Medley kunnen reageren. Ook de mannen van Vuur zijn hiervoor uitgenodigd. Het beraad blijft niet lang geheim. Door een misverstand stuurt Joel Nieuws heel evangelisch Nederland de notulen toe. Zo kan iedereen lezen wat er in dit beraad gezegd is. Opnieuw valt het me op dat niemand van Vuur zich verdedigt. John had in de notulen echter wel heel wat te zeggen, met name dat hij dacht dat deze beweging niet van God was.

“Twintig charismatische leiders komen op de Veluwe bij elkaar voor een geheim beraad over Rod Medley.”

Ik weet niet of ik hierin zo zeker kan zijn als John. Ik ben wel tot de conclusie gekomen dat ik hoop dat deze beweging rond Rod Medley niet van God is. Ik voel me bijna schuldig om dit te zeggen. Je zou het eigenlijk niet mogen zeggen. Maar als deze beweging wel van God is, dan moet ik het serieus nemen. Dan moet ik er naar toe. Als God echt aan het werk is, wil ik dit natuurlijk niet missen. Ik verlang naar een beweging van God, naar meer van God. Ik ben alleen zo allergisch voor het hele pakket er omheen. Allergisch voor het geschreeuw, de verheerlijking van leiders, de aandacht voor geld. Waarom lijkt God altijd alleen maar te werken door beroemde leiders op het podium in massale bijeenkomsten? Waarom altijd in een systeem waar je automatisch ook het hele ‘God wil dat iedereen rijk en gezond is’ verhaal erbij krijgt? Waar je gemanipuleerd wordt om zoveel mogelijk aan de leiders te geven die hierdoor alleen maar rijker worden en zo bewijzen dat God wil dat iedereen rijk is? Ik worstel met dit soort zaken.

Waarom kan het werk van God niet los staan van de theologie dat je onder iemands bedekking moet staan? Van het hele verhaal dat je geen negatieve woorden mag uitspreken, omdat woorden kracht hebben en je de kans loopt dat je jezelf vervloekt als je “Hier word ik gek van” zegt. Waar is de aandacht voor de zwakkeren, de armen, de onderdrukten? Waarom draaien deze bewegingen altijd rondom het zegenen, de voorspoed en de genezing van de christenen die hierop afkomen? Waarom gebruiken we deze bijeenkomsten niet om christenen voor te bereiden om met liefde de wereld in te gaan en hier zegen, genezing en voorspoed te brengen? Het staat voor mijn gevoel allemaal zo ver af van de Jezus die ik heb leren kennen in de bijbel en in mijn leven.

“Is de Jezus uit de bijbel echt de man van bedekking, zegen, voorspoed, bijbelstudies en aanbiddingsdiensten?”

Maar dat gevoel heb ik niet alleen bij Vuur en de gemeente van John met al haar succes, geld en voorspoed. Soms heb ik het zelfs in de gemeente die we zelf gestart zijn. Is de Jezus in de bijbel echt de man van bijbelstudies, aanbiddingsdiensten en kerk zoals we dat nu kennen? Petrus, Johannes en de andere tien waren misschien allang afgehaakt als ze nu in onze tijd een discipel van Jezus hadden moeten zijn. Had Thomas het saai gevonden? Was Petrus zich gaan vervelen? Hoe lang kan je een dak boven je hoofd verdragen? Waar is de open lucht, de heuvels, het meer, de vissen? Waarom al die theorie, boeken, blogs en artikelen? Judas en de rest konden waarschijnlijk niet lezen. Toch hadden ze misschien meer geestelijk leven in hun kleine teen, dan wij in ons hele leven. Doen we het misschien met zijn allen toch niet zo goed als we hopen?

Misschien ligt de sleutel niet in een grote succesvolle gemeente zoals die van John. Misschien ligt de sleutel niet in een kleine missionaire gemeente zoals die van ons. Misschien moet het echt helemaal anders…   

 - wordt donderdag vervolgd- 

'De Gezalfde’ is een spannend feuilleton in dagboekstijl, geschreven door Matthijs Vlaardingerbroek. Elke maandag en donderdag staat een nieuwe aflevering online. Deze serie is volledig fictief. Hoewel gebeurtenissen zoals beschreven in ‘De Gezalfde’ herkenning zullen oproepen bij mensen die bekend zijn met de mores in bepaalde evangelische en charismatische gemeenten en organisaties in Nederland, berust elke gelijkenis met bestaande personen, gemeenten en situaties op louter toeval. Ook is het niet zijn opzet om met deze serie evangelische en charismatische christenen of kerken op de hak te nemen, maar veel meer dieperliggende dynamieken bloot te leggen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP'er hekelt demissionair kabinet: 'Verzet zich tegen de mening van nieuwe Tweede Kamer'

Het demissionaire kabinet volgt minister Frans Weerwind in diens beslissing om het voorstel voor versoepeling van de Transgenderwet niet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week juist een motie om het voorstel wél in te tr

Kees van der Staaij
Nieuws

Kees van der Staaij heeft nieuwe baan en keert terug naar 'eerste liefde'

Voormalig SGP-partijleider Kees van der Staaij wordt staatsraad binnen de afdeling Advisering van de Raad van State. Vrijdag stemde het demissionaire kabinet in met het voorstel om hem voor te dragen. Het gaat om een functie van vier dagen per week. 

Ds. J. IJsselstein
Video

GerGem-predikant merkt op dat een christen niets hoeft bij te dragen aan zijn zaligheid

Een christen kan maar hoeft ook niets bij te dragen aan zijn zaligheid. Dat vertelde ds. J. IJsselstein onlangs in een preek. De GerGem-predikant preekte onlangs over de vrouwen die in alle vroegte met specerijen naar het graf van Jezus gingen, terwi

kerk vlag
Nieuws

Bevrijdingsdag op zondag: aandacht aan besteden in de dienst?

Soms vallen nationale feestdagen op een zondag. Dit jaar is dat het geval met 5 mei. Bevrijdingsdag heeft geen kerkelijke of liturgische wortels, de datum is immers bepaald door het einde van de Tweede Wereldoorlog. Besteed je daar nu aandacht aan in

Ds. J. A. W. Verhoeven
Verdieping

Een boodschap aan de CGK: heeft de Afscheiding herstel gebracht van de kerk?

We constateren wederkerig met dankbaarheid geestelijke herkenning. Wij bidden voor elkaar. Wij ontmoeten elkaar in het deputaatschap Eenheid van de gereformeerde belijders. Dat geeft mij vrijmoedigheid om vandaag iets aan u te zeggen, nu de eenheid e

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w

ds. T. A. Vergunst
Video

Terugkijken: ds. T. A. Vergunst beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Vergunst te gast om te spreken over het thema 'Ik wil, word gereinigd'. De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Carterton

Meerartikelen

Dr. Rik Peels
Nieuws

Theoloog Rik Peels komt met nieuw boek over atheïsme

In debatten over godsgeloof hebben atheïsten, agnosten en gelovigen iets over het hoofd gezien. De aandacht is voornamelijk uitgegaan naar argumenten voor en tegen het bestaan van God, maar atheïsme zelf is niet voldoende onderzocht. Terecht hebben a

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker deelt indrukwekkend verhaal van Syrische vader die op handgranaat dook

"Weet je wat die vader deed toen hij die granaat zag rollen? Terwijl iedereen wegrende, en ook zijn dochtertje wegrende, liep hij naar die granaat toe en ging hij erop liggen. De granaat ontplofte en die vader kwam om het leven. Maar dat meisje en al

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee