de gezalfde

God

27 november 2017 door Matthijs Vlaardingerbroek

De Gezalfde: Apostel over Holland (3)

Na een bezoek aan de Joy gemeente van John en Annelies, waarbij mijn kritische vragen worden afgekapt – “John spreekt namens God, je moet hem niet in twijfel trekken” – weet ik zeker dat we toch echt op een ander spoor zitten.

Hoewel ik John hierna een paar jaar niet meer zie, blijf ik hem wel volgen via internet, kennissen en christelijke bladen. Het jaar 1995 is een goed jaar voor John. De Toronto Blessing breekt uit in Nederland. John huurt een grote zaal in het centrum van Amstelland en start met interkerkelijke verfrissingsavonden op vrijdag, zaterdag en zondag. Hij is een van de eersten die hiermee begint en christenen vanuit de wijde omtrek komen erop af. Elke avond zit de zaal vol en er gebeurt van alles.

Na een aantal maanden verhuist John de Joy gemeente naar dezelfde grote zaal. Ergens halverwege het jaar vervaagt de grens tussen de interkerkelijke verfrissingsavonden en de Joy gemeente. Mensen worden aangemoedigd om deel te worden van de gemeente. De gemeente groeit explosief en gaat van 250 naar 600 mensen. Oudsten, aanbiddingsleiders en jongerenwerkers uit verschillende gemeenten in en rond Amstelland worden deel van Joy. Dit veroorzaakt grote spanning en verdriet bij andere gemeenten in de omgeving. Sommige kerken raken binnen een maand de helft van hun kader en betrokken leden kwijt. Moeilijke tijden breken voor hen aan. De eenheid onder de voorgangers in Amstelland komt zwaar onder druk te staan. Voorgangers verwijten John dat hij onder vals voorwendsel hun leden steelt. John trekt zich hier niets van aan. Zijn gemeente is de enige gemeente in Amstelland waar God de ruimte krijgt om te werken. In zijn ogen is het logisch dat God zijn gemeente zegent met al deze christenen – christenen die verlangen naar meer. John weet dat hij degene is die hiervoor geroepen is.

Rond deze tijd ontdekt John ook het geven van tienden. Hoewel tienden slechts een begin is, want ingewijden worden aangemoedigd om nóg meer bij te dragen. Binnen een jaar kunnen ze verhuizen naar een vrijstaande villa in Blaricum. John ruilt zijn oude auto in voor een mooie Spacewagon. Annelies heeft nu haar eigen Mercedes. Haar parkeerplaats is nu gevuld. Hun geloof is waar geworden. Van een afstand volg ik dit allemaal. Ik merk dat ik jaloers ben op hun geestelijke en financiële succes. Ik ben nog steeds een onsuccesvolle straatevangelist met een tweedehands auto, die niemand kent en nog steeds niemand tot geloof heeft geleid. Op ons achttiende waren we elkaars gelijken, maar nu lig ik ver achter…

“Maandenlang wordt er voor de ernstig zieke man gebeden. Zowel pastor John als pastor Annelies profeteren dat God hem gaat genezen.”

Pastor John en pastor Annelies, zoals ze nu bekend staan in charismatisch evangelisch Nederland, sluiten zich met de Joy gemeente aan bij Jetro, een nieuwe charismatische denominatie. Jetro wordt geleid door pastor Robert uit Amsterdam. Toronto sterft na een jaar of wat uit, maar Jetro stapt over op het G12-systeem. Er wordt intern even over gestreden, maar pastor Robert wordt uitgeroepen tot apostel van Nederland. John wordt de tweede man en krijgt de positie apostel van Holland, het westelijk gedeelte van ons land. Omdat ik in dit gedeelte van het land woon, vraag ik me nog even af of ik nu automatisch ook onder zijn apostelschap val. Of zou dit alleen maar gelden voor mensen van zijn denominatie?

Het hele apostelverhaal roept veel vragen en spanning op in evangelisch Nederland. Dit stopt echter niet de groei van de gemeente. Joy groeit in een paar jaar uit naar bijna duizend mensen. Wat ik wel hoor is dat niemand van de oorspronkelijke groep uit de tijd van zijn vader nog deel is van de gemeente. Naast de succesverhalen over de gemeente hoor ik ook steeds meer verhalen waarover ik me zorgen maak.

Zo hoor ik over een man met een ernstige nierziekte. Maandenlang wordt er in de gemeente voor hem gebeden voor genezing. Zowel pastor John als pastor Annelies profeteren dat God hem gaat genezen. Toch komt de man al snel te overlijden. Dit is een hele schok voor de gemeente, maar aangezien het elke zondag feest is, is het ook de zondag na de begrafenis feest in de gemeente. Het feest gaat altijd door… Tegelijkertijd hoor ik ook de prachtigste verhalen over mensen die tot geloof komen, genezen worden en bevrijding vinden. Wat is nu waar? Soms vraag ik me af hoe God nu zijn zegen aan dit soort mensen kan geven. Maar ja, hoe kan God nu zijn zegen aan mij geven met al mijn tekortkomingen?

Als ik naar John en Annelies en hun succes kijk, merk ik dat ik heel graag als hen wil zijn. Ik wil die beroemdheid, die adoratie, die verheven positie, dat financiële succes. Ik weet dat ik het in me heb om precies te worden als hen. Wat dat betreft, verschil ik maar heel weinig van John. We zijn niet zo anders. Wat ik nu misschien als manipulatie in hen zie, heb ik ook heel sterk in mijzelf. Maar ik ben met een wijze vrouw getrouwd die ervoor zorgt dat ik deze kant in mij nooit zo sterk kan ontwikkelen.

“Gemeenteleden worden aangemoedigd om te investeren in een financieel plan dat wel vijftig procent rendement per jaar kan opleveren.”

Pastor Robert start in 1999 met een financieel investeringsplan dat uiteindelijk veel weg heeft van een piramidespel. John en Annelies gaan hier vanzelfsprekend in mee. Gemeenteleden van alle Jetro-gemeenten worden aangemoedigd, soms met profetische woorden, om te investeren in een financieel plan waar ze wel vijftig procent rendement per jaar mee kunnen verdienen. In tien jaar kan je je geld gemakkelijk vervijfvoudigen. Dat is nog eens een investering! Honderden gemeenteleden gaan hier voor kleine, maar vaak ook voor grote bedragen in mee. Net als pastor Robert staan John en Annelies hoog boven aan de piramide en verdienen hier een jaar heel goed aan. Er wordt zelfs beweerd dat ze dat jaar een huis in Portugal konden kopen, maar of dat waar is?

Helaas – of beter gezegd gelukkig – komt hier, zoals bij elk piramidespel, al snel een einde aan. De buit is binnen voor een aantal gelukkigen, maar veel gemeenteleden zijn al hun spaargeld kwijt. Pastor Robert wordt aangeklaagd voor fraude. Ook in de Joy gemeente zorgt dit voor veel tumult. Maar door druk uit te oefenen op hun positie en met behulp van een aantal goed getimede profetische woorden, verdwijnen een aantal relschoppers uit de gemeente en keert de rust weer. De denominatie Jetro overleeft dit debacle echter niet. John en Annelies distantiëren zich van pastor Robert, en het hele verhaal van ‘apostel over Holland’ wordt nooit meer ter sprake gebracht. Nieuwe tijden breken aan…

'De Gezalfde’ is een spannend feuilleton in dagboekstijl, geschreven door Matthijs Vlaardingerbroek. Elke maandag en donderdag staat een nieuwe aflevering online. Deze serie is volledig fictief. Hoewel gebeurtenissen zoals beschreven in ‘De Gezalfde’ herkenning zullen oproepen bij mensen die bekend zijn met de mores in bepaalde evangelische en charismatische gemeenten en organisaties in Nederland, berust elke gelijkenis met bestaande personen, gemeenten en situaties op louter toeval. Ook is het niet zijn opzet om met deze serie evangelische en charismatische christenen of kerken op de hak te nemen, maar veel meer dieperliggende dynamieken bloot te leggen.


De Gezalfde
- De Gezalfde: De roep vanuit de valkuil (6.1)
- De Gezalfde (I) Van aardige jongen naar ‘de gezalfde’
- De Gezalfde: Een omstreden artikel in een christelijk magazine (7)
- De Gezalfde: Op bezoek in Johns gemeente (2)
- De Gezalfde: Onder wiens bedekking sta je? (5)
Meer over De Gezalfde »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Deze Bijbeltekst was overal in het huis van evangelist Billy Graham te vinden

De woensdag overleden Billy Graham (99) was vastbesloten om de rest van zijn levensdagen door te brengen met het Woord van God. Billy’s zoon, Franklin Graham, onthulde onlangs via Facebook de Bijbeltekst die overal in zijn huis te lezen is. Hij legde uit wat de geestelijke betekenis is voor zijn vader. “Nog altijd heeft mijn vader Billy Graham een Bijbelvers op de muur van zijn slaapkamer, in HEEL grote letters,” schrijft Graham op Facebook. “Het is trouwens ook in de eetkamer, in de badkamer en op tientallen andere...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
Vakanties
Hier adverteren?

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...
CIP+

Christenen moeten geïnteresseerd zijn in de Olympische spelen!

Wat jammer dat sommige christenen bij de Olympische spelen alleen maar zaken als ‘sportverdwazing’ kunnen denken en er het mooie niet van kunnen inzien. Andere christenen kunnen zich oprecht verheugen over jonge mensen die jarenlang enorm geknokt hebben om een mooi resultaat te behalen, en daar ook in slagen (of niet…). Je kunt veel van ze leren als het gaat om je keihard inzetten voor een bepaalde zaak. Die critici die ik net noemde, zijn ook vaak de christenen die graag 1 Timotheüs 4:8 citeren: ‘de oefe...