de gezalfde

God

23 november 2017 door Matthijs Vlaardingerbroek

De Gezalfde: Op bezoek in Johns gemeente (2)

Na allemaal negatieve verhalen over John en zijn vrouw Annelies te hebben gehoord van een ex-oudste van zijn gemeente, kom ik hem op een dag onverwachts weer tegen.

In de lente van 1994 kom ik John plotsklaps weer tegen op een conferentie in De Bron. We delen nieuwtjes uit en vol trots vertelt hij mij over zijn werk in de gemeente. Hoe de gemeente ‘Joy’ enorm aan het groeien is en dat God hem beloofd heeft dat zijn gemeente de grootste kerk van Amstelland en omgeving gaat worden, een megakerk van wel duizenden leden. Het klinkt zo mooi, zo overweldigend dat ik er even jaloers van word. Mijn eigen werk bestaat uit straatevangelisatie en de afgelopen jaren dat ik dit fulltime doe, heb ik nog nooit iemand tot de Heer geleid. Niet echt een superevangelist dus… En hier is John die vertelt over de vele bekeerlingen en wonderen die God in zijn gemeente aan het doen is. Tjonge, dat wil ik ook.

Op uitnodiging van John bezoek ik een aantal weken later zijn gemeente. Het eerste wat mij opvalt als ik daar aankom en wil parkeren, zijn twee parkeerplaatsen voor de deur van de gemeente. Niet gereserveerd voor gehandicapten of ouden van dagen, maar voor pastor John en pastor Annelies. Ik schud verbaasd mijn hoofd. Ze zouden toch niet slecht ter been zijn geworden. De parkeerplaats van Annelies is leeg. Op de plek van John staat zijn oude Nissan stationwagen. John zelf staat bij de deur al op me te wachten en geeft me een grote hug.

“Zou je het erg vinden om pastor Annelies te zeggen? Anders raken mensen in de war.”

“Tjonge, een gereserveerde parkeerplaats voor de deur. Niet alleen voor jou, maar ook voor Annelies. Heeft Annelies ook een auto?” “Nee, nog niet! Maar we hebben geloof voor twee auto’s, dus die komen er wel. God is goed! Zou je het erg vinden om pastor Annelies te zeggen? Anders raken mensen in de war. Leuk om je te zien!” Het gesprek verloopt zo snel dat ik me pas later realiseer wat hij zei. Verwacht hij van mij dat ik nu pastor John en pastor Annelies tegen hen zal zeggen? Nee, zeker toch niet!

In de kerk hangen overal foto’s van John en Annelies. Een glimlachende John en Annelies bij de deur van de kerk. Een glimlachende John en Annelies op het mededelingenblaadje, op de welkomstfolder, op de visitekaartjes. Een glimlachende John en Annelies op een poster aan de muur. Een glimlachende John en Annelies op de beamer. Ik verwacht zelfs een glimlachende John en Annelies op het herentoilet te vinden, maar als ik daar ga plassen, hangt er alleen maar een ‘Halleluja, God is goed’ poster. Gelukkig!

De dienst is uitbundig. Er gebeurt van alles op het podium. In tongen zingen, profeteren, bidden voor genezing. Een jonge vrouw vertelt vol passie over pastor John dit en pastor Annelies dat. De gemeente juicht en jubelt mee. John predikt. Elke halve zin roept de gehele gemeente ‘amen’. Dit wordt een lange zit. Als kind telde ik vroeger tijdens een lange preek altijd de tegels in het plafond. Het waren er elke week 226, maar je wist maar nooit – dus telde ik ze iedere zondag weer. Hier zijn geen tegels om te tellen. Ik kijk eens goed om me heen. Hoeveel mensen zouden hier zitten? Ik tel er honderdtien. Misschien is het een stille ochtend. Ik glimlach in mezelf. John heeft nog een lange weg te gaan, wil hij de grootste gemeente van Amstelland worden.

Na de dienst is er koffie. Het valt me op dat iedereen met pastor John wil spreken. Hij neemt hier uitgebreid de tijd voor en dit geeft mij kans om de kleine boekwinkel in de kerk te bekijken. Veel charismatische boeken en natuurlijk cd’s en video’s van pastor John. Twee uur later kunnen we vertrekken. Ze nodigen mij uit in hun flatje naast de gemeente. John en Annelies wonen in een oud huurflatje van de woningbouw. Het ziet er wel gezellig uit van binnen.

“Ik krijg het gevoel dat ik het kleine jongetje ben dat mag boffen dat ik koffie met de succesvolle geestelijke leider mag drinken.”

Onderweg naar Amstelland had ik me al voorgenomen om naar aanleiding van mijn gesprek met Henk, de ex-oudste een aantal kritische vragen te stellen, maar hier in zijn huis imponeert John mij helemaal. Om eerlijk te zijn laat ik me niet zo snel imponeren, maar iets in zijn houding geeft mij net het gevoel dat ik het kleine jongetje ben dat mag boffen dat ik koffie met de succesvolle geestelijke leider mag drinken. Prik daar maar eens door heen.

Annelies vraagt mij hoe het met ons gaat. “Ach, ik mag niet klagen”, antwoord ik haar. “Nee, want dan ben je in de woestijn. Negatieve woorden hebben kracht, weet je. God is goed. Het is goed om in de overwinning te staan.” Zo, ga maar even in de hoek staan. Waarom voel ik me ineens zo ongeestelijk en meer dan een klein beetje boos worden?

Ik vraag hen onder het genot van een lekker kopje koffie waarom iedereen hen pastor John en pastor Annelies noemt en of dit soms verplicht is. Natuurlijk zeg ik het niet direct, daar voel ik me te geïmponeerd voor, maar indirect is dit wel de strekking. John legt het wel even uit: “Matthijs, je moet goed weten dat als je een profeet ontvangt, je het profetenloon ontvangt. Dat zegt de Bijbel. Op dezelfde wijze werkt het ook met voorgangers. Als je een pastor ontvangt en eert, dan krijg je het pastorloon. Mensen noemen ons pastor omdat ze ons willen eren en daarmee het loon van een pastor ontvangen.”

“En betaalt het pastorloon een beetje goed?” grap ik, maar de grap landt niet. Ze kijken me verontrust aan. Ik probeer een andere insteek: “Maar heeft Jezus niet gezegd dat we elkaar juist geen namen en titels moeten geven, omdat God al die dingen is en hierin voorziet? Het lijkt me dat het geven van titels aan mensen binnen het lichaam van Christus helemaal tegen het onderwijs van Jezus ingaat.” Annelies reageert fel: “John spreekt namens God. Je moet hem niet in twijfel trekken. Hij is Gods gezalfde en het is gevaarlijk om aan de gezalfde te komen.”

Ik sta op om weg te gaan, maar John legt zijn hand op mijn arm en tovert zijn meest charismatische glimlach op zijn gezicht. Hij doet net alsof het hele gesprek niet plaats heeft gevonden en vraagt mij over mijn werk. Hij geeft me het gevoel dat ik ertoe doe, dat ik belangrijk ben voor hem. Het voelt even goed, al realiseer ik me op de terugweg in de auto al snel dat dit deel is van zijn charismatische pakket, maar waarschijnlijk even leeg als de gereserveerde parkeerplaats van Annelies.

“Ach ja, Henk. Wat zit die man vol religieuze geesten. Beter dat hij weg is met zijn vergif.”

Ik vertel hem kort over mijn gesprek met Henk om zijn reactie te polsen. “Ach ja, Henk. Wat zit die man vol religieuze geesten.” Annelies vult hem aan. “En zijn vrouw is echt onder de macht van de Izebelgeest.” “Ja”, gaat John verder: “Voor mensen die Jezus niet willen volgen, maar vast willen blijven zitten in hun religieuze gevangenissen is er bij ons geen plaats. Zeker niet in het geestelijk leiderschap. Beter dat ze weg zijn met hun vergif.”

Ik merk dat ik genoeg heb gehoord en sterk de behoefte heb om een lange tijd flink uit te waaien op het strand en mijn hoofd weer leeg te krijgen. Ik maak mijn excuses en krijg van Annelies een koele hand. John loopt met me mee naar de auto. Hij geeft me een grote hug en wil nog voor me bidden. Ik laat hem dit maar doen. Het is toch waarschijnlijk de laatste keer dat we elkaar zo hebben gezien. We zijn misschien voor een maand vrienden geweest, maar nu zitten we toch echt op een ander spoor.

De Gezalfde’ is een spannend feuilleton in dagboekstijl, geschreven door Matthijs Vlaardingerbroek Elke maandag en donderdag staat een nieuwe aflevering online. Deze serie is volledig fictief. Hoewel gebeurtenissen zoals beschreven in ‘De Gezalfde’ herkenning zullen oproepen bij mensen die bekend zijn met de mores in bepaalde evangelische en charismatische gemeenten en organisaties in Nederland, berust elke gelijkenis met bestaande personen, gemeenten en situaties op louter toeval. Ook is het niet zijn opzet om met deze serie evangelische en charismatische christenen of kerken op de hak te nemen, maar veel meer dieperliggende dynamieken bloot te leggen.


De Gezalfde
- De Gezalfde: Apostel over Holland (3)
- De Gezalfde: De roep vanuit de valkuil (6.1)
- De Gezalfde (I) Van aardige jongen naar ‘de gezalfde’
- De Gezalfde: Een omstreden artikel in een christelijk magazine (7)
- De Gezalfde: Onder wiens bedekking sta je? (5)
Meer over De Gezalfde »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: