Nieuws

15 november 2017 door Jeffrey Schipper

Kruiningse kerkenraad betreurt vertrek ds. Bredeweg en roept op tot eenheid

"De kudde mág niet uiteengescheurd worden. Spreek daarom vooral in de binnenkamer met de Heere over deze zaak," aldus de kerkenraad van de gereformeerde gemeente in Kruiningen naar aanleiding van het vertrekt van ds. G. Bredeweg. Vanwege een geëscaleerd conflict verlaat de predikant de Gereformeerde Gemeenten en start hij in het dorp een 'vrije gemeente'.

"Het besluit van ds. Bredeweg om ons kerkverband te verlaten heeft ons groot verdriet gedaan, omdat daarmee de band die de Heere in 2014 legde, wordt doorgesneden," citeert het Reformatorisch Dagblad uit de verklaring van de kerkenraad. Naar aanleiding van deze acht pagina's tellende brief die ds. Bredeweg naar zijn gemeenteleden heeft verstuurd, laat de kerkenraad weten dat er zaken in staan "die niet overeenkomen met de waarheid".

De kerkenraad erkent dat er fouten zijn gemaakt en roept op tot eenheid, verwijzend naar 1 Korinthe 1:10-13. Daar zegt Paulus: 'Maar ik roep u ertoe op, broeders, door de Naam van onze Heere Jezus Christus, dat u allen eensgezind bent in uw spreken, en dat er onder u geen scheuringen zijn, maar dat u hecht aaneengesmeed bent, één van denken en één van gevoelen. Want mij is over u bekendgemaakt, mijn broeders, door de huisgenoten van Chloë, dat er ruzies onder u zijn. Ik bedoel dit, dat ieder van u zegt: Ik ben van Paulus, ík van Apollos, ík van Kefas, en ík van Christus. Is Christus verdeeld? Is Paulus soms voor u gekruisigd? Of bent u in de naam van Paulus gedoopt?'

Het opstappen van ds. Bredeweg betekent niet dat deze kwestie is beëindigd. De familie Jansen, die een eerdere rechtszaak tegen de kerkenraad en predikant won, wil dat ds. G. Bredeweg inzake de Kruiningse kerkruzie stopt met het verspreiden van "lasterlijke leugens" en stapt daarom opnieuw naar de rechter. Het kort geding staat gepland op 21 november. Ook wil de familie Jansen alle achtergehouden documenten verkrijgen.

De classis Goes komt woensdag (15 november, red.) bijeen om over deze kwestie door te praten. Na de classisvergadering volgt er (wellicht) een persbericht van het moderamen. Ds. J. M. D. de Heer uit Middelburg-Centrum leidt aanstaande zondag de kerkdienst in de gereformeerde gemeente te Kruiningen. Een ledenvergadering wordt gepland. Ondertussen komt ds. Bredeweg aanstaande zondag met zijn 'gemeente' samen in het plaatselijke dorpshuis.

Lees ook: Familie Jansen opnieuw naar de rechter vanwege 'lasterlijke leugens' ds. Bredeweg en Wat christenen kunnen leren van de kerkruzie in Kruiningen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher