Nieuws

14 november 2017 door PZC

Familie Jansen opnieuw naar de rechter vanwege 'lasterlijke leugens' ds. Bredeweg

De familie Jansen wil dat ds. G. Bredeweg inzake de Kruiningse kerkruzie stopt met het verspreiden van "lasterlijke leugens" en stapt daarom opnieuw naar de rechter. Ook wil de familie Jansen alle achtergehouden documenten verkrijgen. Dit laat de PZC weten. Voor het kort geding van volgende week dinsdag zijn de kerkenraad als geheel en alle zeven individuele ambtsdragers gedagvaard. 

In de gereformeerde gemeente in Kruiningen speelt er al enige tijd een conflict tussen dominee Bredeweg en zijn oud-diaken Henk Jansen, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn ambt als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte en niet meer mocht deelnemen aan het avondmaal. Jansen stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten, van wie hij gelijk kreeg. De kerkenraad had volgens de rechtbank niet zulke zware maatregelen mogen treffen.

Inmiddels is het conflict geëscaleerd. Naar aanleiding van een rapport van de overkoepelende classis Goes heeft ds. Bredeweg besloten om op te stappen en de Gereformeerde Gemeenten te verlaten. Volgens ds. Bredeweg is het rapport zeer eenzijdig, is hoor en wederhoor niet toegepast en is er "in strijd met de Bijbel en kerkorde" gehandeld.

Advocaat mr. A. Klaassen, die Henk Janssen bijstaat, meent dat ds. Bredeweg het besluit van de rechter niet respecteert omdat hij volgens hen doorgaat "met het verspreiden van laster". De familie Jansen eist dat de rechtbank een dwangsom oplegt wanneer Bredeweg dit nalaat. De advocaat benadrukt ook dat de dominee en kerkenraad brieven, e-mails en notulen bezitten die vrijgegeven zouden moeten worden. "In totaal willen we inzicht in zo'n dertig stukken."

De beschuldiging van laster baseert de familie Jansen op deze acht pagina's tellende brief die ds. Bredeweg naar zijn gemeenteleden heeft verstuurd. "De dominee verdraait voortdurend de feiten in zijn eigen voordeel, maar komt daarbij telkens met een nieuwe versie van zijn verhaal," aldus woordvoerder Jasper Jansen van de familie in het Reformatorisch Dagblad. "In de brief staan aantoonbare onjuistheden over ons, over de classis en over medepredikanten."

De classis Goes komt aanstaande woensdag bijeen om over deze kwestie door te praten. Na de classisvergadering volgt er (wellicht) een persbericht van het moderamen. Klaassen benadrukt dat de datum van het kort geding losstaat van de kerkscheuring die zich maandag voltrok in Kruiningen. Ds. Bredeweg maakte maandag bekend dat hij in Kruiningen een 'vrije gemeente' start. Naar schatting tussen de 100 en 300 leden volgen hem.

Tegenover CIP.nl zegt ds. J. J. van Eckeveld, synodepreses van de Gereformeerde Gemeenten, dat hij de handelwijze van ds. Bredeweg afkeurt: "Dat neemt niet weg dat het niet is goed te keuren dat iemand (ds. Bredeweg, red.) op deze manier de Gereformeerde Gemeenten verlaat en een vrije gemeente wil stichten. Het mag duidelijk zijn dat dit niet de juiste weg is.”

Lees ook: Ds. Bredeweg start nieuwe kerk in Kruiningen na kerkruzie en Wat christenen kunnen leren van de kerkruzie in Kruiningen.

Foto: Vrouwenbond GerGem

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher